Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő. A polgármester Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár társaságában adta át jelképesen az elmúlt években elkészült beledi beruházásokat.

A legutóbbi fesztivál óta három év telt el, ami Beled polgármestere szerint hosszabb időnek tűnik, mert a koronavírus-járvány okozta nehézségek, korlátozások az időérzékünket is összezavarták. A szervezésben figyelembe vettük az elvárásokat és a megváltozott lehetőségeket is.
– Talán azt az elvet is leszögezhetjük, hogy a fesztivál sikerét nem mindig és nemcsak a legnagyobb országos sztárfellépők jelenléte határozza meg. Nagyon sokan emlegetik a kisebb programokat is, de különösen fesztiválunk gasztro oldalát, a szombati közös főzés élményeit – mondta ünnepi köszöntőjében Major Jenő, majd hozzátette: közel kéttucatnyi csapat, cég, intézmény és civil szervezet képviselői serénykednek a kondérok körül és vendégelik meg városunk lakosságát.
A Beledi Pünkösdi Fesztivál idei megnyitóját hagyományosan a gyerekcsoportok színesítették előadásukkal, mely után az utóbbi esztendőkben elkészült beruházások jelképes avatóünnepségére került sor. – Hosszú a sor, hiszen három év telt el. Épületek, intézmények, utak, járdák újultak meg, épültek újak. A teljesség igénye nélkül, a legfontosabbakat említem: egészségközpontunk külső és belső megújulása, átépítése, régi üzletház felújítása, amelyből kisállatgyógyászati központ vált, patika és rendelő, művelődési házunk alsó szintjének teljes körű átalakítása, belső felújítása, vicai faluház újjáépítése, utak, járdák felújítása, pld. Vörösmarty utca, Rákóczi utca eleje, Közép és Arany János utca, temetői járdáink teljes körű megújítása – hangsúlyozta Beled polgármestere.

Pályázati forrásból 227 millió forint, elsősorban a Magyar Falu Programból eredően érkezett Beledre, melyet 197 millió forint önerővel egészített ki a település. Major Jenő az önkormányzati fejlesztéseken túl megemlítette az adott időszakra vonatkozó iskolafelújításokat, egyházi épületek, templomok megújítását, amelyek ugyan nem az önkormányzat vezényletével és forrásaival történtek, de ugyanúgy a helyiek jólétét szolgálják és szépítik a városképet.

A városvezető megragadva az alkalmat, köszönetet mondott Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, valamint Németh Zoltánnak, a megyei közgyűlés elnökének és a megyei közgyűlés tagjainak a források biztosításáért. Szintén megköszönte a városházán dolgozó kollégáinak a pályázatok írását és menedzselését, valamint a folyamatos, precíz kapcsolattartást, továbbá a kivitelezőknek és mindazoknak, akik valamivel módon hozzájárultak sikerekhez.
Major Jenőnek sokat jelentenek és egyben erőt is adnak a további munkához az őt utcán megállító polgárok őszinte megnyilvánulásai, melyben kifejezik elismerésüket egy-egy eredmény kapcsán.
Ünnepi köszöntőjének végén bejelentette, hogy a művelődési ház és a tornacsarnok között felállították az Erdélyben készült székelykaput, mely a trianonban sokfelé szakadt magyar nemzet együvé tartozásának jelképe.
– Az alkotás jelképezi az erdélyi és a felvidéki településekkel – Ákosfalvával és Ímely községgel – fennálló több mint húsz éves testvérkapcsolatunkat, a köztünk lévő távolság és az országhatárok ellenére is egy nemzethez tartozásunkat. A kapu elkészítését, illetve a munka szervezését az Ákosfalvához tartozó székelyvajai Nagy Miklós barátunknak köszönhetjük. A trianoni évfordulóra tervezett felállítás a járvány okozta nehézségek miatt csak két év elteltével, a napokban tudott megvalósulni – hangzott a köszöntőben.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince családi kötődései miatt gyakran megfordul megyénkben: édesapja anyai ágon győrsövényházi, édesanyja pedig Győrből származik. Tyukos Ferenc a szlovákiai Ímely községet képviselve vett részt a Beledi Pünkösdi Fesztiválon.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő megkérte Szalay-Bobrovniczky Vincét, hogy képviselje őt a Beledi Pünkösdi Fesztiválon. Szerine jelenléte azért sem meglepő, mert civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként ugyan nem szólt hozzá túl gyakran a Magyar Falu Programhoz, de a civilek támogatásának ügyében annál inkább kifejtette véleményét.
– Beled által elnyert támogatási összegek igen jelentősek: 2019 és 2022 között 357 millió forint érkezett a településre a Magyar Falu Program keretében – jegyezte meg a helyettes államtitkár. – Nyilván ezt a programot szeretnénk folytatni annak ellenére, hogy az ország gazdasági helyzete nem egyszerű. Mindannyian tudjuk, a háború és az energiaválság minket is megtépáz, ezért lesznek szűkebb keresztmetszetek – jegyzete meg, majd számokkal is érzékeltette az utóbbi évek legfontosabb beledi beruházásait. A felsorolt fejlesztésekben nagy szerepe volt Gyopáros Alpár kormánybiztosnak, aki bár a térség országgyűlési képviselője, de kormánybiztosként az ország valamennyi térségére odafigyel.

Tyukos Ferenc, Ímely község polgármestere szintén gratulált Beled vezetésének az elért eredményekhez.
– Nekünk nincs ilyen szerencsénk, hogy az állam ilyen szinten támogassa az utak-járdák és egyéb intézmények korszertűsítését – jegyezte meg, majd hozzátette: Az uniós projekteknek köszönhetően a 2021/2022-es évben náluk is megindult a fejlődés több mint félmillió euró értékben.
Beled és Ímely települések közti barátság több mint egy évtizedre tekint vissza, amit szeretnének a jövőben is megtartani.

Beküldés dátuma: 2022. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play