Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csipkefalu varró asszonyai

A 2010 óta „Örökös földrajzi védettséget” élvező höveji csipke megkapta a „Kiemelkedő Nemzeti Érték” címet. Az „Eredeti höveji csipke” nemcsak a hitelesség garanciája, mert a védjegy kötelez, ezért átfogó programot szerveztek a „csipkefaluban”.

Dr. Némethné István Erzsébet nyolc évvel ezelőtt kezdte munkáját, amikor a helyi varró asszonyok, valamint a höveji csipkét szerető lakosság támogatásával kidolgozta a „Höveji csipkeálmok" elnevezésű programot. Az elképzelés magában foglalja a település turistacsalogató látványosságait, kezdve a falukép kialakításán át, a járdák, a parkolók tetszetős megjelenéséig. Miután a település elnyerte rendezett formáját, a faluszépítők figyelmüket a Leader támogatásból felújított csipkemúzeumra irányították. A szakmai segítséget V. Szalontay Judit néprajzkutató biztosította. Szigeti Istvánné, a legidősebb varró asszony megkapta a Népművészet Mestere kitüntető címet, Vargáné Molnár Zsuzsanna pedig összeállította az Így pókolnak Hövejen című könyvet, amely a höveji csipke eredetéről, legendáiról szól.
– A munkát nem fejeztük be, tovább folytattuk. Nemrég kaptuk meg az értesítést a Magyar Szabadalmi Hivataltól, hogy a höveji csipke elnyerte az „Örökös földrajzi védettséget”. Ezáltal a hövejiek, és a Hövejről elszármazottak használhatják az „Eredeti Höveji Csipke” emblémát. Nagyon sok munka húzódik meg az eredmények mögött, de elsősorban a varró asszonyok igyekezete. A höveji csipke továbbélése ezekkel a lépésekkel biztosított.
A múzeum átadása után a faluban varrótanfolyamokat szerveztek, hogy ne csak bemutassák, hanem elő is tudják állítani a csipkét a hozzáértők. A kéthetente megrendezett foglalkozásokra az ország különböző részeiről jöttek az érdeklődők. Az „Eredeti Höveji Csipke” cím csak a helyi készítőket illeti meg, de amennyiben valaki olyan szinten sajátítja el a csipkekészítést, hogy a bizottság zsűrizett terméknek tekinti, és ezért felveszik a Magyar Értéktárba, készítője szintén jogosult a höveji csipke elnevezés használatára.
2014 elején Gecsei Edit tollából napvilágot látott a „Csipkeálmok, álomcsipkék” című kiadvány. Idén tavasszal, a könyv ünnepélyes bemutatásával egy időben értesültek a jó hírről: a Hungarikum Bizottság „Kiemelkedő Nemzeti Érték”-ként kezeli a höveji csipkét.
– Ennek szellemében még nagyobb lendülettel, még nagyobb szeretettel dolgoznak tovább a varró asszonyok, akik közül többen jelentős elismerésekkel rendelkeznek. A „Kiemelkedő Nemzeti Érték” cím kötelez – tette hozzá a dr. Némethné István Erzsébet. Ennek örömére létrehozták a múzeum harmadik kiállítótermét, ahol a fiatalabb generáció által készített csipkéket mutatják be. A látogatók a konferenciateremben rövid ismertetőfilmet nézhetnek a höveji csipk történetéről. Hövej Fő utcáján, a Faluház felújított épületében kapott helyet Szigethy Istvánné, a Népművészet Mestere állandó életmű kiállítása. Dr. Némethné István Erzsébet riportfilmünkben sok szeretettel invitálta az érdeklődőket, akik előzetes bejelentkezés után személyesen is részesei lehetnek a höveji csipkeálomnak.

Beküldés dátuma: 2014. 10. 28.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play