Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az olvasáshoz nem kell más, mint őszinte szív és nyitottság

Az alkotók különböző szakterületen végzett kutatásának eredményeként újabb munkákkal gazdagodott a Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának gondozásában megjelenő Kisalföldi Szemle sorozat.  A szervezők alkalomhoz méltó helyszínnek választották a csornai premontrei rendházat, hogy bemutassák Szalontay Judit, Dominkovits Péter és Szalay Balázs közelmúltban megjelent tanulmányait, melyek három különböző század más-más társadalmi rétegével foglalkoznak, s annyi a közös bennük, hogy a Rábaköz örökségét dolgozzák fel. A közelmúlt eseményei a kollektív emlékezet részei, ezen kívül sokunk családjának személyes élményként tárolódnak el. A művek sorain keresztül a lokálpatrióta szeretete szólal meg – fogalmazott Heiter Róbert Gottfried prelátusi titkár a megnyitóünnepségen. Szerinte az új kiadványok lényege, hogy eddig nem ismert összefüggéseket tárnak fel.

Néma Sándo
r levéltári igazgató a szerzőket arról faggatta, hogy milyen forrásból merítkeztek, és milyen kutatási módszert alkalmaztak a munka során. Dominkovits Péter, a soproni levéltár igazgatója a Csorna környékén megjelent 17. század eleji adóösszeírásokat a földesurakra, a jobbágyközségekre és a mezővárosokra kivetítve vizsgálta. Szalontay Judit "A csornai Kokas család krónikája" című dolgozatának összeállításakor a jelenségeket nem önmagukban, hanem a történeti hátterükben tanulmányozta. A dokumentáláskor tárgyi hagyaték is segítette munkáját.

– Megéltük, átéltük és túléltük – ezekkel a szavakkal foglalta össze a legrövidebben dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát azt az időszakot, amelyet a Csorna az 1956-os forradalom idején című 160 oldalas önálló könyv taglal. A Szalay Balázs mielőtt nekiállt az összegző munkának, a korabeli lapokat,  nyomtatott tanulmányokat, visszaemlékezéseket és a levéltári anyagokat forgatta,  s nem utolsó sorban az adatközlők történeteire támaszkodott. A történelemtanárban 2006 tavaszán fogant meg a gondolat, amikor a megyei önkormányzat pályázatot hirdetett az ’56-os események tiszteletére. Az első helyre díjazott mű olyan jól sikerült, hogy a bírálóbizottság nyomtatásra érdemesnek találta, így a szerző tovább folytatta a kutatást. A kisebb-nagyobb megszakításokkal összesen hat évig tartó gyűjtőtevékenység eredményeként megszülető kiadványhoz köze van annak a közel nyolcvan személynek, aki átélt történeteivel segítette a szerző munkáját. Sajnos,  közülük már nem mindenki érhette meg a nagy napot. A könyv nyomdába kerülése óta Szalay Balázs újabb információkkal és képanyaggal gazdagodott, tehát részéről nem lezárt a csornaiak 1956-ban átélt és megírt történeteinek kutatása, s ezenkívül más időszakok is foglalkoztatják. A szerző a könyv egyik legfőbb üzenetének tekinti, hogy gondolkodjunk el azon, vajon a mai ember az ehhez hasonló sorsfordító helyzetekben miként reagálna.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek