Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kapuváriakkal együtt gondolkodnak, de erősen őrzik gartai identitásukat

2024 januárjában lezárult a Kapuvár és Garta egyesítésének 100. évfordulója, Garta alapításának 360. évfordulója, valamint a Gartáért Alapítvány megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett „Gartai jubileumi emlékév”.

A gartai templom védőszentjének, Szent Sebestyénnek a napján kezdődött 2023-ban a „Gartai jubileumi emlékév” Kapuváron. A hármas jubileumról dr. Pintér Gábor számolt be akkor a Rábaközi Televíziónak. A „Garta, mint önálló település a mai napig él a helyiek öntudatában” címmel a Rábaközi Magazin is beszámolt az eseményről. A Gartáért Alapítvány elnöke beváltotta akkori ígéretét: 2024 elejére elkészült és nyomtatásban is megjelent Garta jubileumi emlékkönyve.
– Háttérbe szorítottuk magunkat, bár látható és átlátható a munkánk, de magam is meglepődtem, hogy mennyi minden belefért a 15 évbe: színházi előadások szervezése, történelmi emlékutak, konferenciák, előadás-sorozatok, kerékpártúra, főzőversenyek – fogalmazott dr. Pintér Gábor, aki jóérzéssel tekintett vissza az elmúlt másfél évtizedre és számolt be a fejleményekről a Rábaközi Televíziónak. A Gartáért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint minden megvalósult, amit előzetesen elterveztek. A jubileumi emléksorozat rendezvényeire neves előadókat hívtak, és szinte minden hónapra jutott egy-egy érdekes program.
Az előadások alapjául szolgáló tanulmányok, kutatások összefoglaló gyűjteménye a zárókonferencia alkalmával bemutatott, már említett könyv, melynek szerzői között helytörténészek, muzeológusok, tanárok, politikusok, közéleti személyek egyaránt megtalálhatóak. A „Garta jubileumi emlékkönyve” Gerencsér Péter és dr. Pintér Gábor gondozásában került a nyomdába. A szerkesztők már több évvel ezelőtt szerették volna kiadni a művet, amire idén került sor és még további két kötetnyi anyag várja a kiadást. – Jól állunk a szerkesztéssel, 95 %-ban elkészültek, már csak az utolsó mozzanatok vannak hátra. Amennyiben az anyagiak lehetővé teszik még ebben az évben megjelenhetnek a további könyvek – fogalmazott dr. Pintér Gábor.
A kuratóriumi elnök elmondta, hogy a könyvben publikáló szerzők kb. fele már korábban megjelentette más fórumokon az itt leírtakat, a többiek viszont most kaptak először lehetőséget arra, hogy írásban közöljék gondolataikat.
Az ünnepi záróesemény a Szent Sebestyén templomban búcsúi szentmisével ért véget. A szentmisét Gulyás Vilmos káplán celebrálta. A hagyományőrző díszőrségek tiszteletadására felvonultak: a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület, valamint a Nyugat Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület tagjai.

 

Könyvbemutatóval egybekötött konferenciával, majd szentmisével zárult a jubileumi emlékév Kapuváron

Garta helységnévtáblájának kihelyezésével azt szeretnék jelezni, hogy bár Kapuvárhoz tartoznak, de erősen él az itteniekben a helyi identitástudat. Az egyik táblát a városhatárhoz, mégpedig a Kisfaludy sor Beled felé vezető szakaszához, a másik pedig a posta közeli régi trafikhoz helyezték el. A gartaiak nem nézték jó szemmel, amikor Kapuvár községhez csatolták őket, a kapuváriak pedig fejletlennek tartották szomszédjukat. Az egyesülés után egy ideig a Kapuvár-Garta nevet használták, végül megmaradt a Kapuvár.
– Mi meg teszünk róla, hogy ne kopjon ki a Garta név. Civil szervezetek és az egyházközség is viseli a Garta nevet. A gartaiak erősen vallásosak, két védőszentünk van, nekünk nem elég egy. Ezek vagyunk, minden településnek megvan a maga jellegzetessége. Amennyiben valami jó dolog történik Magyarországon, legyen az sportesemény vagy valami egyéb, azonnal elterjed a közösségi médiában és percek alatt ezer lájkot kap. Ha a gartai események nem is kapnak ennyit, de az itt élő emberek hamar a jó dolgok mellé állnak. Itt szeretnék köszönetet mondani az önkormányzatnak a szponzoroknak, a támogatóknak, mert nélkülük nem valósult volna meg a jubileumi emlékév.

 

(Fotó - Pintér Gábor facebook)

Beküldés dátuma: 2024. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

    Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek