Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

Garta önálló léte a kapuvári várhoz köthető. Az első írásos forrás Kapuvárt 1162-ben említi, vagyis azt a várat, amelyet „közönségesen Kapunak” hívnak. A településnek egyértelműen katonai jellege volt. Az Árpád-kori gyepűrendszer részeként kialakult földvár helyett épült végvár lakói a kapuvári hajdúk, muskétások, darabontok voltak – mondta dr. Pintér Gábor, majd így folytatta: – Garta első írásos említése a gróf Nádasdy Ferenc országbíró nevéhez köthető ónémet nyelven keletkezett alapító levél 1663-ból. Muskétások és családtagjaik voltak a település első lakói. Garta önállósága az alapítástól 1923-ig maradt fenn, gyakorlatilag 260 év rövid története jellemzi, de fejlődését végig meghatározta Kapuvár szomszédsága. A két település sokáig rivalizált ugyan egymással, végül a belügyminiszter rendelete egyesítette a két községet. A kuratóriumi elnök hozzátette: A harmadik évforduló pedig a 15 esztendővel ezelőtt létrehozott Gartáért Alapítványhoz köthető.
Jövőt csak a múlt feltárásával lehet építeni.
Az ember örök vágya, hogy maradandót alkosson. A leleplezésre kerülő emlékű lényegében egy település felirat, amely hirdeti és megőrzi a Garta nevet. Kapuvárból nőtt ki a település, mint egy kis testvér, mint egy jó testvér – hangzott az ünnepségen. Végül dr. Pintér Gábor megköszönte a szervezek, a segítők és a támogatók munkáját, mellyel hozzájárultak az emlékmű elkészítéséhez.
Dr. Gadányi Károly az összefogás erejét hangsúlyozta. A Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint érdemes visszatekinteni a múltba, hogy aztán előre nézve közös jövőn dolgozzunk valamennyien. – Kívánom, hogy őrizzük az emlékeket, Garta és Kapuvár pedig sokáig virágozzon – tette hozzá.
Hámori György Kapuvár és Garta közös múltjával kapcsolatban megjegyezte: Ha nincs a kapuvári vár, akkor nincs Garta, ha nincsenek a kapuvári muskétások, akkor nem működött volna a kapuvári vár, tehát mindez eleve elrendelt együttműködésnek tekinthető. Polgármesterként nagyon örül annak, hogy Garta, mint településrész is őrzi az identitását: elsősorban vallási vonalon, ezenkívül fontos számukra a hagyományőrzés. – Közös volt a múltunk, közös a jelenünk és bízom benne, hogy egymással karöltve és egymást támogatva nagyon szép, előre vivő jövőbe nézünk – fogalmazott Kapuvár vezetője.
Széles Sándor gyermekkori emlékét felidézve beszélt Kapuvár és Garta közös múltjáról: nyolc-tíz éves korában még nehezen értette, hogy édesapja miért említi külön a Garta nevet, amikor a településrészre érkeztek. Attól fogva számára minden gartai és kapuvári egyformán rendes ember, ezért szeretettel és tisztelettel tekint valamennyi itt élőre. A főispán szerint példaértékű a kapuváriak és a gartaiak összetartása, békesség iránti vágya. Minden kornak szüksége van a nagy nevekre és példaképekre, de legalább olyan fontos a szívekből-lelkekből fakadó helyi értékek, elismerésre méltó emberek megbecsülése.(Fotók: Németh Ferenc)

Beküldés dátuma: 2023. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Gartai jubileumi emlékév

    Búcsúi szentmisével vette kezdetét Kapuvár és Garta egyesítésének 100. évfordulója, Garta alapításának 360.

További hírek

  • Elballagtak a Csukás végzős diákjai

    A végzős diákokat búcsúztatták a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola ballagási ünnepségén.

  • Hunyadisok ballagási ünnepsége Csornán

    – Rendhagyó búcsúzás az idei – fogalmazott Pál Melinda. A Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Technikumának igazgatója szerint nagy megtiszteltetés és felelősség hasznos tanácsokkal útra bocsátani a végzős tanulókat.

  • Ballagás a Páli Szent Vince Iskolaközpontban

    2024. május 3-án elballagtak a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont végzős gimnazista diákjai.

  • Felújították a CSSE klubépületét

    Örömteli hírről számolt be nemrég a Csornai Sportegyesület elnöke: Ünnepélyes keretek közt átadták a felújított klubépületet.

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.