Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A Kapuvári Hőszolgáltatónál átlagosan 60 ezer forintba kerül az éves fűtési díj

Ősz elején még nem a maximális hőmennyiséget biztosítják a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. kazánjai, mert az időjárásnak megfelelően állítják elő a meleget. A takarékosság mindenkinek egyformán érdeke – jegyezte meg Pászli Tibor, a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője.

Csökkentett üzemmódban működött a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. a nyári időszakban, mert csak melegvíz- szolgáltatásra volt szüksége a fogyasztóknak. A kazánokon egyenként végezték el a karbantartási feladatokat. A szeleptömítések cseréje, a szűrőtisztítások mind a kazánházakban, mind a tizenegy hőközpontban megtörténtek.
Ha vége a fűtési szezonnak és lejár a rendelkezési idő, a közös képviselőkkel egyeztetve kezdik meg a lakásokban a felújításokat, adott esetben a radiátorok cseréjét, a kisebb átalakításokat. Ezekről a munkákról általában időben értesül a hőszolgáltató, de lehetőség szerint elhalasztják a nyári időszakra, hogy ne zavarja a teljes üzemvitelt.
– Ilyenkor központilag távolítjuk el a vizet a berendezésekből, de szeptember 15-re mindenkit sürgetek, hogy időben vissza tudjuk tölteni a rendszert. A cél az, hogy a kiszámíthatatlan időjárási körülmények között is bármikor indítható legyen az összes kazánház. 2021-ben úgy alakult, hogy a lakosság türelmetlenül várta a meleget, ezért a négy kazánházból hármat beüzemeltünk szeptember végén. Az éjszakák hidegebbek voltak, ezért igényelték a fűtést az idősebbek és a gyerekek – mondta Pászli Tibor, aki nem győzi minden alkalommal elmondani, hogy a hőszolgáltatás ára államilag támogatott. Nagy hőfogyasztás ebben az időszakban ugyan nem volt, de reggelre az intézményekben is lehűltek a termek.

A kazánházakban több különböző teljesítményű kazánt építettek be, hogy az üzemeltető biztonsági tartalékkal rendelkezzen. A kazánok nem alkalmasak arra, hogy bevezessék a teljes folyamatszabályozást, ezért a legnagyobb teljesítményűt akkor kapcsolják be, ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, enyhébb időjárás mellett pedig egy vagy két kisebb kazánt szoktak bekapcsolni.
– Minden nap körbejárjuk a kazánházakat legalább egyszer, de van amikor többször is. Ha valamilyen jelzést kapunk arra vonatkozóan, hogy a hőmérséklet lejjebb esik, akkor ezt a nap huszonnégy órájában meg kell tenni – tette hozzá az ügyvezető.
A legnagyobb területet a volt húsgyári kazánház jelenti, melyhez közel három kilométer hosszú távvezeték tartozik. Amennyiben nő a fogyasztás, intenzívebb tömegárammal juttatnak több hőt a helyszínre.

A lakásonkénti külön mérés és hőszabályozás tudatos hőfelhasználási politikát hozott Kapuvárra – hangsúlyozta Pászli Tibor. Szerinte a legegyszerűbb azt hangoztatni, hogy milyen drága a távhőszolgáltatás,. – Én most is ki merem jelenteni, hogy boldog lennék, ha a mi utcánkban távhő lenne. A szabályozott hőtermelést házilag nagyon nehéz megoldani – mondta ezt annak kapcsán, hogy nagy előnyt jelent a távhőszolgáltatásban a termosztatikus szelepek beépítése, mert megakadályozza az észszerűtlen pazarlást.
Az emelkedő energiaárak mellett arra kell törekedni, hogy minél több helyen megtörténjen a nyílászárócsere, az épületek hőszigetelése, mert a lakásba bejuttatott hőt mindenkinek ki kell fizetnie. Korábban nem volt érdekeltté téve a takarékoskodásra a lakótelep közössége, mert ha melegük volt, egyszerűbb volt az ablakokat kitárni, mint a radiátort szabályozni – emlékeztetett a korszerűtlen fűtésre a riportalany. Persze előfordulhat, hogy elromlanak a szelepek, de ha rendszeresen karbantartják a radiátorokat, viszonylag könnyen megoldható a cseréjük. A jelenlegi technológia mellett óriási segítséget jelent a lakosságnak a gazdaságos fűtés – jelentette ki.

Egy átlagos felhasználónak évente 60 ezer forintba kerül a fűtés a távhőszolgáltatónál. Aki nem hiszi, járjon utána: Pászli Tibor a hitetlenkedőknek azt javasolja, nézzenek körül egy fakereskedésben és győződjenek meg az ottani árakról. Aki odafigyel és még spórol is, akár 40 ezer forintból is kifűtheti a lakását.
A fűtés komoly költséget jelent világviszonylatban, de nálunk a 2013-as áraknak megfelelően számláznak. Ez a szolgáltatónak nyilván nem kifizetődő, de működik minden tovább, amíg az állam kipótolja a hiányt a lakosságnak. A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. gondos gazda módjára üzemel, minden évben végrehajtja a karbantartásokat, sőt idén még az áramfogyasztás és a teljesítmény szempontjából korszerűbb szivattyúk előreütemezett beszerzésére is sor került.
Az elmúlt több mint egy évtized alatt egyszer fordult elő, hogy rajtuk kívülálló ok miatt, konkrétan a villamoshálózat karbantartása miatt kellett leállniuk egy napra. Hogy ilyen még véletlenül se történjen meg újra, nemrég hozattak egy újabb hőcserélőt, a biztonságosabb melegvíz-használat érdekében. Nagy előny, hogy a folyamatos ellátás biztosítása mellett bármikor ki tudják cserélni a szükséges berendezéseket.

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. 260-270 lakás fűtését biztosítja, ezenkívül számos intézmény, iskola, kereskedelmi egység, továbbá a tornacsarnok és a kórház egy része is tőlük kapja a meleget.
A hőszolgáltató koordinációs szerepet vállalt a régóta üzemen kívül helyezett termálkút városi beruházásban történő ismételt használatba vételében. A cég vezetősége rengeteg tervvel rendelkezik a jövőre vonatkozóan, melyek megvalósítása nagyon sok pénzt igényel. Pászli Tibor kiváló dolognak tartja a környezetkímélő megújuló energia hasznosítását, ezért amikor csak lehet, szorgalmazza kiegészítő bevezetését, de nem lehet teljes egészéb

Beküldés dátuma: 2021. 10. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek