Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szent kötelességünk megvédeni a nagy múltú kapuvári gyárat!

A petíciót Bedecs Pálnak, a Kapuvári Bacon Kft. megbízott ügyvezetőjének adták át azzal a szándékkal, hogy az írás az új tulajdonoshoz, Zsobrák Péterhez is eljut, aki beiktatásakor még a céggel kapcsolatos terveiről beszélt. Ezzel szemben az utóbbi hónapokban bővítés helyett fokozatosan csökkent a termelés, és a közgyűlések sorozatos elnapolása mellett mára az üzem bezárásának réme fenyegeti a dolgozókat, akik megelégelve a bizonytalanságot, tiszta beszédet szeretnének: hozzák nyilvánosságra a gyár és a munkások jövőjét.
Az igazgató a szakszervezeti vezetőkkel abban állapodott meg, hogy folytatják a tárgyalássorozatot. Pászli Tibor hangsúlyozta: a kollektíva nem a keszekusza munkarendhez szokott, de a vállalat érdekében átmenetileg mégis vállalták, s innentől a tulajdonoson a sor, hogy rendbe tegye a dolgokat. A kormány döntését, amely szerint a gyulaihoz hasonlóan a kapuvárit is kiemelt vállalatként kezelik, ugyan megköszönik, de tudják, hogy ez csak az egyik állomása a folyamatnak. A bürokratikus intézkedések helyett termelői szinten kell a tárgyalásokat lebonyolítani, mert a gyár ennél többet nem bír ki – tette hozzá a kapuvári húsosok alapszervezeti elnöke.
Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének országos elnöke előrevetítette: az élelmiszer és a víz nemsokára fontosabb lesz, mint az olaj vagy az energia, hisz a világ népessége nő, és enni mindennap kell. Ahogy a technika fejlődik, ez az ágazat is egyre kevesebb embernek biztosít megélhetést, de amíg nincs pénz komolyabb beruházásokra, szükség van a kétkezi munkára. Viszont annak, aki tényleg segíteni akar a dolgozókon, nagyon gyorsan kell cselekednie, mert már kéthetes kiesés is komoly veszteséget jelent – hangzott a beszédben, melynek végén az emberek bekiabálásukkal fejezték ki nemtetszésüket. – Kollégák, teljesen igazatok van! – próbálta Pászli Tibor lehűteni a kedélyeket, és televíziónknak adott interjújában megjegyezte: normális ütemben zajlott a demonstráció, mely egyáltalán nem volt felesleges, mert felgyorsíthatja a lelassult eseményeket. Továbbá azon is dolgoznak, hogy a kiszervezett dolgozók megkapják a bérüket. A szervező szerint a gyár továbbra is életképes, ezért tartani kell a lelket az emberekben.
Kapuváron sokan érzelmileg is kötődnek a gyárhoz, mert hosszú ideig ez jelentette családja megélhetését.
Hámori György személyes jelenlétével is demonstrált az utcai megmozduláson, hogy a város teljes mellszélességgel a gyár mellett áll. A tüntetés nemcsak a kapuvári dolgozókra, hanem a húságazat nehézségeire is ráirányította a figyelmet. A térség egyik vezető cége tradícióival és eddigi termékstruktúrájával méltán vívta ki a neki járó elismerést az ország határain túl is, hisz ki ne ismerné az itt készült bacont vagy a májast stb. Ezenkívül a település nem mehet el közömbösen a 400 dolgozó sorsa mellett, melynek közel a fele idevalósi. A város első embere szomorúan vette tudomásul, hogy a beígért időpontban mégsem indult el a termelés a gyárban, s a hírt kiegészítette azzal, hogy egyre nehezebb eligazodni a tulajdonosi-vezetési szándékok között. A jelentősebb tőkeinjekciót igénylő üzemnek nagy szüksége van arra a fajta garanciára, mely biztosítja, hogy a termelők a pénzükhöz jussanak. Hámori György megköszönte Ivanics Ferenc és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőknek a közreműködését, melyek révén megszületett a rendkívül gyors intézkedés:  „A kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások okán. Ezen helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése miatt a kormány megteszi a szükséges lépéseket, és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja a húskombinátban érintett mindkét céget”.  Kapuvár pedig igyekszik mozgósítani a gyár létét befolyásoló szolgáltató üzemekkel kialakított kiváló kapcsolatait, és továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyár talpon maradhasson.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek