Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Szakmai konzultáció a gyógyturizmus fejlesztésére

Kapuvár turisztikai fejlesztési terve a helyi adottságokra épül, mely a csúcsminőségű gyógyvíz  nyújtotta lehetőségeket próbálja kiaknázni, nem kis sikerrel: egyre növekszik az érdeklődés  a perifériás érbetegségek gyógyítására szolgáló, Európában is egyedülálló komplex kezelési módszer iránt. Németh Csóka Gábor szerint maximálisan ki kell használni a település szerencsés adottságait, amelyeket a külföldieknél is célszerű megismertetni.
A Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából egy ukrán küldöttség  ötnapos „vizitre” érkezett a múlt hónapban hazánkba, kifejezetten azzal a elhatározással, hogy gyógycentrumokat és rehabilitációval foglalkozó helyeket keressenek fel. A szakorvosokból és egészség-gyógyturizmussal foglalkozó szakemberekből álló delegáció vezetőjének külön kérésére Kapuvárra is ellátogattak. Az előzményekről még annyit érdemes megjegyezni, hogy  tavaly oroszok, előtte esztendőben pedig csehek, szlovákok és osztrákok tájékozódtak a településen.  2011 decemberében pedig már járt a rábaközi városban egy másik ukrán csoport, akik feltérképezték a helyi gyógykezelési módszereket. A mostani küldöttség tagjaival folytatott beszélgetések és szűk körű tárgyalások is arra engednek következtetni, hogy Európa második legnagyobb területű állama részéről is óriási az érdeklődés a kapuvári kezelés iránt – fogalmazott az alpolgármester, aki úgy gondolja, ez a látogatás valami nagyobb dolognak a kezdete, mert a kijevi szakértők élénk érdeklődést mutattak az „Érbetegek Mekkája”, vagyis Kapuvár iránt.

A gyógyulni vágyó emberek nem ismernek határokat, ezért Nyugat-Európából is számítanak látogatókra.
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház lassan kinövi a 131 ágyas kapacitását, valamint azt a technológiát, amelyet a háromhetes rehabilitációs kúrára fejlesztettek ki, hiszen a program magába foglalja a rizikó- és kísérőbetegségekre is kiterjedő szakorvosi ellátást, valamint az emellett alkalmazott mozgásterápiát, fizikoterápiát, dietoterápiát és komplex életmódterápiás tanácsadást. A konkrét befektetői csoportokkal folytatott megbeszélések biztatóak a jövőre vonatkozóan, mert egyszerűen muszáj tovább lépniük a kapuváriaknak. Szeretnék, ha minél többen igénybe vehetnék a szénsavkezelést, ezért meg kell keresni a módszerét annak, hogy csökkenteni lehessen a mára kb. ezer fősre duzzadt várólistát. Ráadásul a betegeket az ellátás után sem hagyják magukra, mert fél, illetve egy évente visszavárják őket az ellenőrzésekre. Amennyiben meglesz a szükséges tőke, a kórház melletti területen megindulhat az újabb 150-200 személy ellátására alkalmas gyógycentrum építése, ami azért sem mellékes, mert negyven-ötven személynek biztosítana munkahelyet. Az európai válság ezen a területen ugyanúgy érezteti a hatását, mert a biztosnak tűnő cégek is elbizonytalanodtak, épp ezért  a kapuvári önkormányzat azon töri a fejét, hogy miként győzhetnék meg a gazdasági élet szereplőit arról, ha kell, képesek ellátási kapacitásukat bővíteni.
A bécsi nagykövetségen tartott konzultáció után már körvonalazódik annak a jövő őszre tervezett prágai bemutatónak az irányvonala, amelyben a kórház szakreferensei szintén bemutatják a helyi specialitást. Ha két országban működött, miért ne lehetne ezt a sorozatot még szélesebb körben folytatni? – tette fel a kérdést Németh Csóka Gábor.  Az alpolgármester elmesélte, hogy több helyről próbálták már átvenni a  szénsavkezeléses módszert, de a nyilatkozó megnyugtatta a helyieket: Nem engednek a huszonegyből! Ezek után meg főleg nem bánják, hogy a technológiát levédették, ami biztos, hogy a kapuváriak birtokában marad.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play