Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Országos elismerést kapott a csornai védőnő

A mai anyukák jobban elfogadják a védőnői tanácsokat, ezért az új jövevény megérkezése után örömmel várják otthonukban a szakembereket, akiknek munkája sokkal összetettebb, mint ahogy azt sokan gondolnák. Bugár Katalin csornai védőnő nagy elődök nyomdokain haladva és saját tapasztalataira támaszkodva vívta ki környezete tiszteletét, valamint az országos elismerést.

Ha újra kezdhetné, Bugár Katalin akkor is ugyanezt a hivatást választaná. Egészségügyi szakközépiskolai érettségije után az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karán folytatta tanulmányait, ahol 1987-ben diplomázott. Évfolyamtársaival ellentétben a családalapítást későbbre halasztotta, mert az iskola után rögtön elhelyezkedett, hogy a sok-sok elméleti tudását kiegészítse gyakorlati ismeretekkel. Mivel akkor még nem volt gyermeke, a gyakorló anyukák kétkedve fogadták a tanácsait.
– Egy idő után aztán elfogadtak – tette hozzá a védőnő, akit a mai napig megállítanak az utcán a szülők. Sokuk még csak az édesanyjuk pocakjában növekedett, de évtizedek múlva maga is felelősségteljes anya vagy apa lett.

Bugár Katalin először Szilban vállalt munkát, majd a gyes alatt megpályázta a csornai állást. Várandóssága idején még nem számíthattak rá száz százalékban, de miután kisebbik gyermeke is óvodás lett, belevetette magát a munkába. Bár Csorna valamennyi részén szívesen elvállalta volna a védőnői feladatokat, neki a belváros jutott, melyre jellemző, hogy a tömbházak miatt viszonylag kevesebb utca tartozik hozzá, de a vegyes körzet része még a Rákóczi iskola is, ami több mint négyszáz tanulót jelent neki. A városban négy védőnő dolgozik, akik 0-tól 6 éves korú gyermekekkel foglalkoznak, ezenkívül két főállású kolléganője iskolavédőnőként látja el feladatait.

Bugár Katalin szerencsésnek vallja magát, mert munkája során szinte minden korosztállyal találkozik. Már a várandósság ideje alatt megismeri az édesanyákat, akiket végigkísér egészen a szülésig, majd a baba megérkezése után maga a kisgyermek is a fókuszba kerül. Innentől kezdve a család többi tagjával is találkozik, sőt a tágabb rokonságot is megismeri valamennyire. Ahogy tágul a gondozottak és az érdeklődők köre, úgy szaporodnak a témák is: nem feltétlenül csak a szülés és a gyermekgondozás kerülhet szóba, hanem más egyéb, egészségüggyel kapcsolatos problémákra is tanácsot kérhetnek.
A védőnői gondozás része az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokon való részvétel, ennek megfelelően a beiskolázás előtti státuszvizsgálat is. A következő lépcsőfok már az iskola, ahol ismét szemtől szembe találja magát a gyerekekkel.
Bugár Katalin szerint ha valakinek több gyermeke születik, még nem biztos, hogy mindegyik várandósságát ugyanúgy éli meg. Nyilván a többször szült anyák több tapasztalattal rendelkeznek, ezért néha a szakember kapott tőlük hasznos információkat. Van, amikor a védőnő tanul az anyukáktól, míg máskor neki kell helyretennie a téves feltevéseket. Sokszor már az is elég, ha kibeszélheti magát az anyuka és van, aki hozzáértő füllel hallgatja, a többi dologra pedig ösztönösen ráéreznek. A védőnők minden esetben szóba hozzák azokat a témákat, amelyeket szakmailag fontosnak tartanak.

A védőnők már a várandósság kezdetétől jelen vannak a leendő édesanyák, illetve a családok életében. 2017-es gyermekvédelmi törvény megjelenésétől kezdve nagyobb hangsúlyt kaptak a szűrővizsgálatok. A csecsemőgondozás mellett figyelemmel kísérik a gyermekek mozgásfejlődését, valamint az értelmi képességeik kibontakozását. Eleinte havonta találkoznak a tanácsadáson szülőkkel, később pedig a negyed-, illetve fél- vagy egyéves szűrővizsgálatokon. Felgyorsult világunknak köszönhetően egyre több olyan jellegű problémával találkoznak, melyek korábban kevésbé vagy egyáltalán nem voltak jellemzőek – tudtuk meg a szakembertől. Amennyiben időben felfedezik az eltéréseket (mozgásfejlődésben való visszamaradás, megkésett beszédfejlődés, részképességek hiánya) jó eséllyel orvosolhatóak, vagy legalább kompenzálhatóak. Olyan alternatívákat kínálnak a szülőknek, melyek nagy eséllyel otthon is alkalmazhatóak, és amennyiben a gyermek intézményes fejlesztésre szorul, arra szintén megoldást kínálnak. – Az időben megkezdett felzárkóztatás révén sokkal jobb kondíciókkal indulhat neki a későbbi időszaknak, így a gyermeknek nem lesznek nehézségei a tanulásban és a közösségbe való beilleszkedésnél. Lehet, hogy a gyerekből nem lesz Einstein, de kit érdekel, ha megbízható hátterű, szeretetteljes családból indul el, mert megkapta útravalóul mindazokat, amelyekből töltekezhet – fogalmazott a védőnő.

Harmadik alkalommal adták át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított Steller Mária-díjat. Idén a Házasság hete rendezvény keretében jutalmazták a kiemelkedő szakmai munkát végző védőnőket a fővárosban. Győr-Moson-Sopron vármegyéből Bugár Katalinnak ítélték oda az országos kitüntetést. A csornai védőnő hálás köszönetet mondott kollégáinak, családtagjainak, valamint a szülőknek és a gyermekeknek.

Beküldés dátuma: 2023. 03. 09.

További hírek