Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagy Olivér hobbijában a szakma visszaköszön

A fiatalember gyermekéveit Vicán töltötte, az autószerelő és -villamossági szakmát pedig Győrben tanulta ki. A hivatásos vezetői engedély megszerzése után eredeti foglalkozásában helyezkedett el az egyik kapuvári műhelyben. A katonaság után Beleden talált magának állást, s azóta is a német-magyar cégnél dolgozik mint gépkocsivezető, aki szabadidejének jelentős részét motorok felújításával tölti. Sosem kereste szántszándékkal a régi darabokat, egyszerűen csak elterjedt az ismerősök körében az ő szenvedélye, és maguktól ajánlkoztak az eladók. Gyűjteményének kilencven százalékát alkalmi vétel során szerezte be. – A motorok szinte egytől egyik lerobbant állapotban voltak – mondta Nagy Olivér. Józsi bácsi, Pista bácsi az évtizedek alatt többször javította a járművet, melyen ettől  megszámlálhatatlan festékréteg éktelenkedett, ezenkívül a krómozás is megkopott. A gyűjtőnek ugyancsak sok munkát adtak a teljesen rozsdás példányok.
– Ha most végezném el az autószerelő szakot, azzal itt lehet, hogy semmire sem mennék – jelentette ki a szakember. Állítását a következővel indokolta: A mostani járművekbe tömkelegével építik be az elektromos berendezést, ezért ezeket kevesen tudják megjavítani, ha csak nem álltak rá egy adott típusra. Szerinte a motorral alaposan meg kell ismerkedni, ennek érdekében, ahonnét csak tudja, beszerezi az ide vonatkozó, ábrákkal kiegészített szakirodalmat. Kedvtelését annyira komolyan gondolja, hogy a külcsín mellett sokat ad a kétkerekű működésére, ezért a gyerekbetegségek kiderítésére egész nyáron át teszteli a motort.
Olivérnek a felújítás ideje alatt a szívéhez nő minden egyes darab, melyekkel képes akár több száz órát is eltölteni. A motorkerékpároknak talán még a lelkét is ismeri, s még arra is ügyel, hogy hány milliméter távolságra helyezkedjenek el a csavarok. Ez lényeges szempont, mert csak így lehet megőrizni a jármű eredetiségét – tette hozzá, ezért néha több évet vár arra, hogy fellelje a legmegfelelőbb alkatrészt.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés