Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Buthi Gyula régóta kitart eredeti munkahelye mellett

A beledi születésű, soproni erdészeti technikumot végzett fiatalember a hűség városában teljesített katonai szolgálatot, majd azt követően belépett a rendőrséghez. Buthi Gyula járőrként kezdett az 1994 augusztusában alakult beledi kirendeltségen, és a kétéves rendőr szakközépiskola elvégzése után a kapuvári egység bűnügyi osztályára került nyomozónak. Közel öt esztendő után döntött úgy, hogy megpályázza a beledi rendőrőrs parancsnoki beosztását. A tizenkét hivatásos rendőrt (parancsnokot, helyettest, ezenkívül öt körzeti megbízottat és ugyanennyi járőrt)és egy közalkalmazottat foglalkoztató, beledi központtal megalakult rendőrőrshöz tizenegy község tartozik. A körzeti megbízottakat úgy osztották be, hogy  Beleden, Dénesfán és Cirákon dolgozik egy-egy munkatárs, Himodon és Gyórón, valamint Mihályi, Kisfalud és Vadosfa területén szintén, ezenkívül Rábakecöl, Edve és Vásárosfalu körzetébe osztottak be rendőrt. Mivel tagjai a megyei csapatszolgálati századnak, a folyamatos szolgálat teljesítése mellett gyakoriak az egyéb helyre történő kivezénylések
A Kapuvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi, közlekedési és határrendészeti osztály alegységeként működő beledi őrsön a közrendvédelemmel és elsődleges bűnügyi feladatokkal foglalkoznak, a nagyobb horderejű ügyekben  viszont a kapuváriak járnak el, de ugyanígy a gazdasági jellegű döntéseket is ott hozzák meg. A beledi épület nemrég esett át egy komolyabb felújításon - tudtuk meg Buthi Gyulától. A bővítés során a régi szolgálati lakást is átalakították: az egyik helyiségből öltözőt építettek, a további lakrészekből pedig újabb irodák készülnek. Pályázati forrásból akadálymentesítették a közel száz éves épület egy részét, de a folytatáshoz további támogatásra lesz szükség. Továbbá tervezik a nyílászárók cseréjét, illetve az épület hátul lévő felének a központi fűtésre való kapcsolását.
A beledi őrsparancsnok és munkatársai büszkék arra, hogy megtalálták a közös hangot a lakossággal, ezért nagyon jó az emberekkel az együttműködés. Legfeljebb akkor érzi magát kényelmetlenül, ha ismerősöket kell bírságolnia, de ennek ellenére pozitívak a visszajelzések. A közbiztonság megítélése szubjektív, mert akit kár ér, az természetesen átmenetileg elégedetlen, de összességében nagyon alacsony a térségben elkövetett bűncselekmények száma az országos viszonylathoz képest. Kis értékű lopás, garázdaság, kocsmai verekedés a jellemzőbb, de tavaly fegyveres rablás is történt a benzinkútnál. A rendőr úgy tapasztalta, hogy Beled környékén akkor történik kevesebb baleset, ha rosszabbak az útviszonyok, mert óvatosabbak a közlekedők, jó időben viszont könnyelműbben használják járműveiket.
A kapuvári kapitányságnak köszönhetően a beledi rendőrök még bírják üzemanyaggal a legalább 200 kilométeres távon teljesített nappali és éjszakai tizenkét órás szolgálatokat, így autóikkal mindenhova elérnek.
A tavaszi időszakban a legnagyobb veszélyt a besurranásos lopások jelentik, mert többet tartózkodnak a szabadban az emberek, és sokszor nyitva hagyják az ajtót. Mostanában nagyon elterjedt módszer, hogy ismeretlenek közvetlen hozzátartozóknak kiadva magukat,  kihasználva a jóhiszeműséget, felhívják az időseket, hogy pénzt csaljanak ki tőlük.
Buthi Gyula televíziónkon keresztül is megköszönte a helybeliek közreműködését, akik minden gyanús esetnél jeleznek. Mivel hazánk fél esztendőn át ellátja az Európai Unió soros elnöki tisztét, rendszeres vezénylésekre számíthatnak az év első felében a beledi őrsparancsnokság munkatársai.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 02.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek