Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Boldog születésnapot, Csorna!

Dr. Turi György Csorna múltjának hosszas taglalása után az eljövendőről is beszélt. A polgármester szerint a város fejlődése a korábbi önkormányzati ciklusban több középület felújításával vett új lendületet. A felelős jövőtervezés kulcskérdésének nevezte a várost elkerülő út megépítését, “amely ismét helyzetbe hozná Csornát”. A település mostani vezetője komoly kitörési pontnak tekinti a turizmus fejlesztését, viszont a természeti kincsekben bővelkedő városban rendezni kellene a termál helyzetét. – Törekednünk kell kórházunk megmaradására a leszűkített lehetőségek között is. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnunk abban, hogy ma és holnap is jó legyen csornainak lenni és büszkeségként éljük át idetartozásunkat – hangzott a polgármesteri köszöntőben.
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő bejelentette: Egy város életében az idő nem az elmúlás mértékegysége, hanem a megújulásé, a minduntalan változásé, az alkotó fejlődésé. – A hit, a kitartás és a teremtő akarat  együtt csodákra képes, márpedig mindhárom a rábaközi ember sajátja. Így válhatott Csorna csakhamar a középkori Rábaköz virágzó mezővárosává, majd a vidék oktatási, kereskedelmi, közigazgatási és vallási központjává. Amit ma Csornának nevezünk, messze több mint egy város vagy egy egyszerű helységnév. Az országgyűlési képviselő a csornai emberektől életre szóló tanulságot szerzett: “Ahhoz, hogy emelkedni tudjunk, mindenekelőtt a lelkünket kell tudnunk felemelni”. Azt kívánom, maradjon meg Csorna olyannak, amilyennek mindannyian szeretjük: a Rábaköz olyan fővárosának, ahol az emberi erőfeszítések értelme nem a harc, hanem a teremtés, nem a vetélkedés, hanem a közös ihlet.
Széles Sándor Csorna gazdag hagyományait és népi kultúráját méltatta, mely által erős gyökerekkel kapcsolódik a Rábaközhöz. - A település az elődök kétkezi munkájával érte el mostani képét – emlékeztetett a küzdelmes történelmi évekre a kormánymegbízott.  – Most ünnepeljük a 40 éves Csornát. Ünnepeljük a várost, amely sokat adott azoknak, akik benne élnek, amely oly sokat adott megyénknek, régiónknak és Magyarországnak. Ünnepeljük azokat az embereket, akik történelme során építették, gyarapították, kultúráját átörökítették, emlékét feljegyezték – mondta Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője.
Az “Akikre büszkék vagyunk”címmel megrendezett ünnepi gálaműsoron a helyi iskolák tanulói mellett fellépett több Csornáról elszármazott, később szép  pályát befutott alkotó és előadóművész.  A Győri Antológiát szerkesztő, valamint az Antológia Kör vezetőjeként ismert Csáky Anna költőnő verssel köszöntötte szülővárosát. A Csornáról induló Légrády Péter a 100 Folk Celsius együttes tagjaként eljutott a country zene hazájába, az Egyesült Államokba is, ahova magával vitte a hazai zenészek hírnevét. Ötéves korától Csornán élt Libis Attila, a Varnyú Country zenekarral lépett fel az itthoni és a nemzetközi fesztiválokon. Légrády Péter jó barátja mostanság a Bluebirds Band formációban játszik. T. Horváth József hosszú ideig a pécsi Szélkiáltó együttesben ért el sikereket. Nevét több hanglemez és CD, valamint színházi előadás, illetve tévé- és rádiófelvétel őrzi. A Sopronban élő művész a gálaműsoron  három megzenésített verset adott elő. A Pántlika- együttesben indult táncos karrierje Lengyel Melindának és Lengyel Szabolcsnak. Melinda a utolsó éves főiskolásként lett a Honvéd Táncszínház tagja. A népi játékokat is oktató  édesanya két kisgyermekével foglalkozik a legtöbbet. Szabolcs szintén az említett fővárosi színház szólótáncosa. A Magyar Köztársaság bronz érdemkeresztjével kitüntetett művész koreográfiáit szerte az országban és határon túl ismerik. A csornai születésű Krasznai Tamás  nevére a “Röpülj, páva” mozgalom óta nagyon sokan emlékeznek, hiszen a Győri Nemzeti Színház örökös tagja a népdalversenyen tűnt fel katona korában, s az operett-musical szakon végzett színész pályája azóta is töretlen. A művész tavaly vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek