Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az osztrák házaspár álomháza Téten

Zeitler Barbara és Rudolf egy évig rajzolt és tervezett, mire a ház papíron megszületett. A televíziónknak nyilatkozó osztrák házaspár megyénk egyik kisvárosában valósította meg álmait, annak ellenére, hogy nekik egészen más fogalmaik vannak a városi létről.

Általános vélemény szerint kastélyt idéz a szokatlan építmény, melyet megismerve akár a székesfehérvári Bory-vár és története is megelevenedhet a látogató képzeletében. A téti otthon a házaspár tervei alapján készült, az udvarán látható számtalan meglepő tárgy pedig saját ötleteik és kezük munkája által jött létre. A „hobbi feltaláló” házigazda szerint haszontalan anyag nem létezik, mert mindenből elő lehet állítani valami újat. Néhány példa a kreatív gondolkodásra: üres flakonokból szélkerék készült, a környezetbe illő, régi rozsdás kerékpár csomagtartója kiváló virágtartó, az egykor lábbeliként szolgáló sárga körömcipőbe kövirózsa került, s érdekes módon mégsem tűnik oda nem illőnek. A régi varrógép szintén a virágok melegágya. A tárgyak egy részét az idő vasfoga kikezdte, mégis meghagyták eredeti állapotában, csak újabb „feladattal” ruházták fel. A különös, állatformájú figurák korábban teljesen más funkciót töltöttek be. A ház korlátja legalább százesztendős, de Zeitler úr alapos munkájának köszönhetően ma új fényében tündököl. A padláson talált holmik a másfél éve készült sziklakertet és a használaton kívüli kút káváját díszítik. A fészer oldalában lévő polcon szokatlannál szokatlanabb tárgyak sorakoznak.
A ház mögött hatalmas szántóföld húzódott, melyet idővel parkosítottak: az összes fa és bokor kétkezi munkájuknak köszönhetően díszíti a telket. Jól érzi magát náluk a valamikori karácsonyfa, mert kiültetve hatalmas fenyővé terebélyesedett. A háziasszony nem sajnálja rászánni az időt, reggeltől estig a kertben dolgozik. Leghátul veteményest alakítottak ki, ahol friss zöldségfélét termesztenek. Ha valaki megszomjazik a kinti munkától, be sem kell mennie a házba, mert különös „pincér” szolgálja fel neki a frissítőt: a két fémrúdból készült lábra az illendőség kedvéért nadrág és cipő is került.
Barbara Zeitler és Rudolf Zeitler 40 éve házasok. Nevetve mesélték: diszkótánc közben ismerkedtek meg. A feleség 30 éven át a vendégek frizuráit alakítgatta, a férj pedig egy liftgyártó cég szerelőrészlegének vezetője volt. Közösen határozták el, hogy megtakarított pénzüket házra és telekre költik. Miért pont Magyarország egyik kisvárosa lett a célpont? Zeitler úr burgenlandi nagymamája megtanulta nyelvünket, de nemcsak ez tette vonzóvá hazánkat. Nyugat-Dunántúl legalább húsz ingatlanát megnézték, mielőtt meghozták a döntést: Téten fognak beruházni, ahol egyik barátjuk már letelepedett. Három évig lakták a régi házat, amely mögé újat építettek. Az elülső részt ma már csak szerszámtárolónak használják, és oda került a szauna is.
A téti embereket nem ismerik, csak a szomszédokat, ezért véleményt sem tudnak alkotni az itteniekről. 15 év óta minden hétvégéjüket itt töltötték, és reggeltől estig dolgoztak, de szerintük megérte, s mióta nyudíjasok, egy fokkal könnyebb lett. Semmi más nem motiválta őket, mint a szép ház és a telek. Mi a véleményük a településről? Városnak hívják, de szerintük még falu, ugyanakkor elfogadták a helyzetet. Elmondták, hogy autó nélkül nehéz lenne a bevásárlás és a közlekedés. A házaspár fia még markánsabb véleményt fogalmazott meg: unalmas a környék, ahol még rendes utak sincsenek, ezért csak néha szórakozni jár ide. A 6 és 12 éves unoka egyelőre még másként gondolja, mert nagyon jól érzik magukat a nagyszülőknél. Sophie és Anina sok játszási lehetőséget talál a ház körül. A többi rokon ritkán látogat el hozzájuk, mert Tét messze van az osztrák–magyar határtól.
Barbara és Rudolf tudják, előbb-utóbb meg kell válniuk a háztól, mert nem bízhatják az utódokra. Végül megkérdeztük tőlük: Mindent egybevetve, boldog emberek itt Téten? – Ja! – vágták rá egyszerre mindketten, mert az itt töltött napok ha munkával is teltek, mégis úgy érezték, mintha szabadságon lennének.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés