Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Aktív és örömteli nyugdíjasévek

Kölcsönösen látogatják egymás rendezvényeit: a rábatamásiak meghallgatták dr. Barsi Ernő néprajztudós farádi előadását, legutóbb pedig együtt indultak a Hanyba kirándulni. A társaság elindult a falu határában lévő vadászházhoz, valamint útba ejtették a madárvártát. Délben ebéd és meglepetés tombola várta a közel nyolcvan fős vendégsereget, a talpalávalót pedig a szanyi Rugli Béla és társa szolgáltatta az időseknek- tudtuk meg a részleteket Tuka Miklóstól, a rábatamásiak klubvezetőjétől. - Falun élő emberek vagyunk, sokan közülünk mezőgazdasági munkások voltak, ezért úgy döntöttünk, nem autókonvojjal, hanem lovas kocsival utazunk, s közben nótázgatunk, beszélgetünk, és haladunk a cél felé - folytatódott az élménybeszámoló. Továbbá elhangzott: Ősznél előbb már nem ta-lálkoznak egymással, mert a nyugdíjasklub tagsága nyári szabadságát fogja tölteni, ami annyit tesz náluk, hogy családjuk társaságában lesznek ezekben a  hónapokat. Aki teheti üdülni megy, míg mások az unokákat várják otthonukba. Tuka Miklós elmondta, hogy programjaikat féléves ciklusokban tervezik, ezért a szünet utáni első vezetőségi ülésen folytatják a  tervezgetést. Hogy miért járnak össze? A klubvezető így válaszolt: Az ember társas lény, szeretjük a barátságot. Ez a dolog vezérel bennünket arra, hogy minél több társközséggel alakítsunk ki kapcsolatot.
Tálos Ferenc, a farádiak klubvezetője feladatuknak tekinti, hogy kimozdítsák otthonukból az időseket. Feltett szándékuk, hogy a szabadidő hasznos eltöltésére különböző szociális és kulturális programokat szervezzenek az éltesebb korú embereknek. A farádi nyugdíjasok szervezett közössége megalakulása óta létszámban csak gyarapodott, de élményekkel is gazdagodtak jócskán. Gyakran kirándulnak a környéken, bejárták a Dunántúlt, de a Balaton északi partjáig is elmentek. - A falu ünnepségein állandóan részt veszünk, megalakult a dalkörünk - mesélte Tálos Ferenc. A rábatamási nyugdíjasokon kívül vendégül látták a jobaháziakat, a bogyoszlóiakat és a vágiakat is - magyarázta a klubvezető -, majd hozzátette: mindannyian jó érzéssel távoztak Farádról. A falu idősebb lakói nem restek, mert megemlékeznek a nemzeti ünnepekről, nőnapon felköszöntik a hölgyeket, tavasszal májusfát állítanak, s még a szerenádhoz is kedvet éreznek.
A két csoport tagjainak nincsenek nagy óhajai, mindössze annyi, hogy jól érezzék magukat a többiek társaságában, és egyre több barátot szerezzenek a nyugdíjasévekre.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek