Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A városi cégek élvezik az önkormányzat támogatását

A város tulajdonában lévő cégek 2011-ben is jól működtek – jegyezte meg Hámori György, kiemelve a távhőszolgáltató kft. európai uniós projektből megvalósított fejlesztését, melynek jótékony hatását az elkövetkezendő fűtési szezonban fogják észrevenni a lakások tulajdonosai. A polgármester ezzel a megjegyzéssel főleg azokra célzott, akik a nap jelentős részét a munkahelyükön vagy az iskolában töltik, de a fejlesztésnek köszönhetően mégsem kell egész nap feleslegesen fűteniük a lakást, ugyanakkor kellemes hőmérsékletre érkeznek haza. A nyugdíjasok pedig jelentős költségmegtakarításra számíthatnak, ha úgy döntenek, hogy csak néhány helyiséget fűtenek. Hámori György továbbra is úgy gondolja, hogy jó ötlet volt a város részéről, amikor létrehozta a Kapukom Kft.-t, melynek ügyvezetője több képviselői kérdésre is válaszolt a testületi ülésen. A beszámoló tanúsága szerint is a mindössze egy megbízatással induló cég tevékenysége jócskán kibővült, hiszen azóta tizennégyre szaporodott az ellátandó tevékenységek köre. A társaság  májustól átvette a térség  idegenforgalma szempontjából meghatározó kerékpáros centrum üzemeltetését is. Az alapok lerakásán túljutó, dinamikusan fejlődő Kapukom csapata tavaly 8 millió forintot költött a különböző városi célok megvalósítására, amelyeket egyébként az önkormányzat büdzséjéből kellett volna állni – jegyezte meg  Hámori György.
A szociális ágazat átalakulása és a kisebb-nagyobb belső problémák miatt sokkal nehezebb helyzetben van a Kapuvári Kéz-Mű Nonprofit Közhasznú Kft., de mindentől függetlenül ők is jó évet zártak a városvezető szerint. Az önkormányzat által elnyert pályázati forrásból megújuló Pátzay iskola nyílászáróinak cseréjét remélhetőleg rendre lebonyolítja a kft., ami azért is fontos, mert a helyhatóság ettől teszi függővé, hogy milyen egyéb feladatokkal bízza meg a vállalatot.
Civil szervezeteit nagy becsben tartja a kapuvári önkormányzat, hiszen olyan feladatokat látnak el, amelyekre a város önállóan nem lenne képes. A májusi ülésen elfogadta a képviselő-testület a Kapuvár Lakosainak Egészségéért és a „Közbiztonságunkért” Közrend, Közbiztonság és Bűnmegelőzési Közalapítvány  beszámolóját.
Kis lépésenként, de biztosan halad az eredetileg harmincöt fő ellátására tervezett Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ annak a rendszernek felépítésével, amelyet az önkormányzat e célokra elképzelt. Igaz, manapság huszonhárom ellátottal foglalkoznak, ezért mindenképpen szeretnék bővíteni a létszámot, hiszen ez plusz állami forrást jelentene az intézménynek. A helyi mosodát még nem sikerült beindítani, de az intézményvezető ígérete szerint a nyáron ez is megoldódik. A ruhatisztítást végző egység elsősorban az idős emberek öltözetét tartaná rendben, de feladatuk biztosan bővülne, mert több cég is jelezte, hogy igénybe vennék a szolgáltatást, és nem vinnék el más városba a szennyest.
Az átalakulóban lévő közszféra miatt az önkormányzatnak vissza kellett vonnia a szabálysértési rendeleteket, hiszen ezek a feladatok a jövőben a járásokhoz kerülnek. A kapuvári testület ugyancsak hatályon kívül helyezte az ivóvíz, a szennyvízelvezetés és -tisztítás díjáról szóló döntését, mert a magasabb szintű törvény ezt felülírta. A központi paragrafusok szabályozzák a nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködést, ezért   javaslatot tettek a képviselők a megállapodások megkötésére.
Most csekélyebb összegre számíthattak az  önkormányzattól azok a szervezetek, akik korábban nagyobb pénzhez jutottak a városközpont megújítására szánt rehabilitációs projekt keretében elkülönített civil alapból, pontosan azért, hogy a pályázatok beadására nem alkalmas kisebb közösségek is érvényesüljenek – hűtötte le az elégedetlenkedők kedélyét a polgármester. Az előbbieket azzal is kiegészítette, hogy a helyhatóság maga vállalta a városrehabilitációs projekt 2,5 milliós önrészét, mellyel a civileket nem terhelte, pedig ők élvezik a projekt minden előnyét. Az önkormányzat a segítségért cserébe viszont  elvárja, hogy a pályázók  valóban arra fordítsák a támogatást, amire azt megkapták. A témát lezárva Hámori György megköszönte  a civilek rendezvényszervezéssel kapcsolatban kifejtett aktivitását.
A tanácskozás végén a képviselők elbírálták a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatói álláshelyére beérkezett egyetlen pályázatot, melyet Bernád Csaba, az eddigi iskolavezető ötéves mandátumának  lejárta után nyújtott be. A volt igazgatót az önkormányzat megerősítette további munkájában.
Beküldés dátuma: 2012. 06. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play