Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A társak jelenlétében élhető át a közösségi élmény


A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ  két éve működteti a 35 fő ellátására alkalmas fogyatékosok napközi otthonát, ahova várják az értelmi, az érzékszervi, illetve a mozgássérült óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket.  Garabné Gulyás Mária intézményvezető elmondta: a szünidőben az iskolaköteles korú fiatalokat is szívesen látják.
Mit kínál az intézmény a jelentkezők számára? Az egyéni szinthez mért értelmi és mozgásfejlesztést. A szakemberek arra törekednek, hogy felkészítsék az érintetteket az önálló életvitelre, a szabadidős programokon pedig mindenki megtalálja a neki tetsző elfoglaltságot. – Részt veszünk a város kulturális rendezvényein, de eljutunk a megye többi városába is a hasonló jellegű programokra.
A napközi otthonban még van szabad kapacitás, ezért várják a további jelentkezőket. Az intézmény munkatársai tapasztalatból tudják, hogy minden újonnan létesülő szolgáltatással szemben kialakul a kezdeti gyanakvás, de aki kipróbálta már a foglalkozásokat, a nap végén mind jó érzéssel távoztak. A családtagok is úgy látják, hogy az otthon jelentős változást hozott sérült hozzátartozójuk életében, ami ugyanakkor nekik is némi könnyebbséget jelent az egész napos gondozás mellett. Garabné Gulyás Mária az otthon nyújtotta élmények közül a közösséghez való tartozást emelte ki. Az intézmény szolgáltatásait igénybe vevőknek sok pluszt jelent, ha barátokra tesznek szert, akik időről időre várják egymást és szívesen találkoznak társaikkal a foglalkozásokon.

Mivel eredményesnek mondható a napköziben folyó  szakmai tevékenység, az intézményvezető nem tervez alapvető változást, ugyanakkor kisebb módosítások előfordulhatnak.
Idén tavasztól újdonság a napköziben, hogy az intézményi jogviszonyba lévő egyéneknek elindították a szociális foglalkoztatást, mely azt jelenti, hogy az arra alkalmas és kedvet érző személyek képességeiknek megfelelő, méltányos díjazással járó munkát végezhetnek. Jelenleg ketten élnek a lehetőséggel, akik takarítást és konyhai kisegítő tevékenységet vállaltak az intézményben.

A fenntartó önkormányzat uniós pályázati pénzből újította fel a szociális központ épületét és alakította ki az intézmény jelenlegi struktúráját, a támogatással együtt öt évre vállalta, hogy azt a jelenlegi formában fogja működtetni. A szerződés lejárta után az igények figyelembevételével fognak  dönteni arról, hogy marad-e a napközis jelleg, vagy esetleg bentlakásos lesz a szociális központ.

Kapuváron 1998 óta működik a családsegítő szolgálat, melynek munkatársai minden évben vállalják a gyermekek nyári üdültetését. Idén kéthetesre tervezték az „otthon alvós” napközis tábort: az egyik turnus programjait úgy állították össze, hogy azokért fizetni kell,  a  másik héten pedig a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok vehették igénybe a pályázati pénzből finanszírozott tábort. Az üdültetést egyfajta jutalomnak szánták azoknak a diákoknak, akik a tanév során kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el. A játékos foglalkozások mellett maradt idő a csapatépítő tréningekre, továbbá a programok közt szerepelt a petőházi lovaglás és  a győri „ugriparki” látogatás. Az osli csuhéfonó asszonyok segítségével a gyerekek belekóstolhattak a kézművestermékek készítésébe, a zumbapartin pedig levezethették felesleges energiájukat.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play