Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Sokoró Kft. messze kiemelkedik a megszokott magyar cégek sorából

A hatvanöt éves múltra visszatekintő Sokoró Kft. 1994-ben került magánszemélyek tulajdonába. A közel hatszáz személyt foglalkoztató cég fő profilja a fémszerkezet gyártás, valamint az autóipari bérmunka. Családias légkör, nyugat-európai színvonal a fő meghatározója a téti munkahelynek.

A mérlegképes könyvelői szakképesítéssel rendelkező Eredicsné Bagarus Ildikó  a győri Széchenyi István Egyetemen a gazdálkodási ismereteket sajátította el, Sopronban pedig sikeresen befejezte a mesterfokozatnak  megfelelő képzést. A gyes ideje alatt részt vett a kamara által szervezett okleveles könyvvizsgáló programon. Második gyermeke születése után hozta meg a döntést: munkahelyet vált. Kellő tapasztalattal a háta mögött elhelyezkedett a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft.-nél. A céghez egyéb családi szálak fűzik: fémipari munkás édesapja innen ment nyugdíjba, édesanyja pedig a kft. gazdasági igazgatója. Ildikó a belső ellenőri feladatokat látja el: hozzá tartozik az átvilágítás, a szervezetfejlesztés, valamint egyéb gazdasági jellegű tevékenység.  
Eredicsné Bagarus Ildikó elmondta: A cég két fő tevékenységi köre a fémipari, valamint az autóipari bérmunka jellegű munkavégzés. A mezőgazdasági gépalkatrészeket főleg exportra állítják elő, de saját fejlesztésű berendezéseikre is pozitívan reagál a piac. Az autóiparhoz kapcsolódó feladatok a kábelgyártással indultak, illetve megalapozták a járműalkatrész-szerelést. Mivel a partnerek folyamatosan jelzik növekvő igényeiket, a kft.-nél szinte állandó a létszámfelvétel. Váják a megfelelő végzettséggel rendelkező hegesztőket, géplakatosokat, az autóipari részlegre pedig a járműalkatrész-gyártó szakmunkásokat. Azon túl, hogy a munkakörülmények miatt rokonok, családtagok találják meg itt a boldogulásukat, a cég ezer szállal kötődik Téthez, és annak környékéhez. Ötven-hatvan településről járnak be a dolgozók a Sokoró Kft.-hez. Eddig főleg a Pápa–Veszprém vonalon vonzották be az álláskeresőket, de az utóbbi hónapok munkafelvételi tapasztalatai alapján a Rábaközből is várják a munkavállalókat.
 A külföldi partnereket meglepetésként szokta érni a Sokoró Kft.-nél szerzett jó tapasztalatok.
A több nyelven beszélő Jelencsics Rita külkereskedelmi főiskolán alapozta meg szakmai tudását, és a középiskolás kora óta jelenlegi munkahelyére készült. A győri hölgy a diploma megszerzése után, egy éven át budapesti cégeknél próbálkozott, 2007-ben pedig bekerült a Sokoró Kft.-hez. A külkereskedelmi ügyintézőt műszaki igazgatóként tevékenykedő édesapja révén vették fel jelenlegi munkahelyére. A családfő tulajdonosi szállal is kötődött a vállalathoz, ezért Rita gyermekkorában gyakran hallott az benti dolgokról. Többek között ez ösztönözte az intenzív nyelvtanulásra, hisz tudta, hogy előbb-utóbb nagy szükség lesz a nem csak magyarul kommunikáló ügyintézőkre. Jelencsics Rita szerint sokkal érdekesebb a fémgyártás, mint például valamilyen kozmetikai termékekkel foglalkozó munkakör. A Sokoró Kft. legnagyobb partnerei Németországból, Ausztriából, Angliából, Franciaországból és  Svájcból kerülnek ki, de Oroszországba, Csehországba, Romániába és Szlovákiába is gyártottak már gépeket.


Kuti István Szilsárkányból jár be Tétre dolgozni. A cég üzemvezetője egykori csornai munkahelyét tizennyolc évvel ezelőtt adta fel a téti állás kedvéért. A közel nyolcszázötven féle terméket gyártó és havonta egymilliónál is több készterméket kibocsátó Sokoró Kft.-nek egyre magasabb követelményeknek kell megfelelnie, ezért is bővítik a munkatársak létszámát. Mire számíthatnak az álláskeresők? A leendő dolgozókat a jelentkezési lap alapján hívják be, akik kitöltik az elméleti és gyakorlati tesztet, majd részt vesznek az elbeszélgetésen. A megmérettetéseken sikeresen túljutó jelentkezőknek négynapos intenzív oktatás következik. Kuti Istvánnak felelősségteljes munkája mellett még marad annyi energiája, hogy alpolgármesterként jelentős részt vállal lakóhelye közéletéből.
Gőcze Bálint hét éve került a Sokoró Kft.-hez. A gépészmérnök végzettségű műszaki igazgató több lépcsőfokon keresztül jutott el mostani pozíciójához: minőségellenőrként kezdte, ezután a kábelgyártó autóipari részegység minőségirányítási vezetője lett. s később megbízták a komplett autóipar irányításával. A műszaki vezető elmondta: A 11 hektáron tevékenykedő cég 42 ezer m2-nyi csarnokkal rendelkezik, ahonnan hetente több kamionnyi részegység kerül kiszállításra. Versenyképességük megőrzése érdekében a cég  bevételeinek egy részét új gépek beszerzésére, illetve épületfelújításokra fordítja,emiatt időnként elkerülhetetlen a komplett géppark lecserélése. Lézerek, megmunkálóközpontok, nyugat-dunántúli viszonylatban piacvezetőnek  számító hegesztőrobotok mind hadrendbe lettek állítva. A műszaki vezető leszögezte: minden újonnan jelentkező munkavállalót megpróbálnak elhelyezni.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés