Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A sok mozgás egészségesebbé tesz

Mivel a köznevelési törvény fokozatosan lép hatályba, a nagyobb változások csak a következő tanévtől éreztetik hatásukat. A mindennapos testnevelést viszont már most be kellett vezetnie az iskoláknak, amely szerint kötelező a heti három tornaóra, illetve amíg nincs rá külön órakeret, a délutáni foglalkozásokból két alkalommal valamilyen mozgásos tevékenységet folytatnak a gyerekek. Utóbbira kapóra jött a győri Napsugár Művészeti Iskola kihelyezett társastánc oktatása. Az első osztályosok már tavaly is igénybe vehették ezt a szolgáltatást ingyenesen, az ötödikesektől pedig megkérdezték, hogy milyen iskolai sporttevékenységet választanának a felkínált lehetőségek közül. Beleden a részben felújított tornacsarnokban egy időben két osztály tud részt venni a testnevelésen – tájékoztatta televíziónkat Borosné Tóth Zsuzsanna. Az igazgatónő szerint aki régebb óta van a pályán, annak nem olyan nagy újdonság ez a kezdeményezés, hiszen korábban is igyekeztek minél gyakoribb mozgáslehetőséget biztosítani a diákoknak, csak épp nem nevesítették. A törvényre meg azért van szükség, hogy egyetlen tanuló se bújjon ki a rendszeres mozgás alól, hisz többen kényelmi szempontok miatt ülnek inkább a számítógép előtt.

Sokkal több játékos feladatot végeznek a tanulók a plusz tesiórákon, és a fiúk gyakrabban focizhatnak, ami miatt nagyobb kedvvel is vesznek rajta részt. Takács Sándor ott volt azon a    háromnapos szombathelyi továbbképzésen, amelyen arra készítették fel a pedagógusokat, hogy milyen módon lehet a kis elsősökkel megszerettetni a mozgást. A testnevelő szerint rengeteg játékos elemet és eszközt kell alkalmazni ahhoz, hogy a gyerek ne érezze a feladat kötelező jellegét. Az iskolapadba kényszerített nebuló egyébként is szívesen kimozdul a szünetekben, akkor meg miért ne élvezhetné a direkt erre kijelölt órákat? A kicsik sokkal mozgékonyabbak, ezért őket kevesebbet kell noszogatni, tehát a több testneveléssel az iskolák az ő igényeiknek felelnek meg. Takács Sándor úgy véli, ha az évek során egyre több osztályban megvalósul a tervezet, akkor a sok mozgás meg fog látszani a gyerekeken, mert javul a fizikai állapotuk, a koncentrálóképességük, valamint egészségesebbek lesznek.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play