Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A nyugdíjas tűzoltóparancsnok semmire sem ér rá, annyi elfoglaltsága van

A katonaságtól 1959-ben leszerelő, több hivatásos jogosítvánnyal rendelkező ifjú  megfelelt a felvételi vizsgán. Hamarosan komolyabb feladatokkal is megbízták és négy esztendő múlva már a belügyminisztériumi akadémia tűzoltó tagozatán találta magát. A két év bentlakásos iskola után a megelőző vonalra vezényelték és jó öt év elteltével kapta meg parancsnokhelyettesi kinevezését. Az őrnagy 1982 őszétől váltotta nyugdíjba vonuló felettesét.
Az új vezetőnek a rendszeres, napi továbbképzések mellett a műszaki fejlesztésekkel kapcsolatos előadásokat is meg kellett hallgatnia. Mivel a tűzoltósághoz különböző szakmaterületekről érkeztek a fiatalok, a hatvanas évek végén már elvárták tőlük, hogy társadalmi munkával segítsék a város fejlődését. Ezt a korszakot sok olyan újdonság jellemezte, mint például a műanyagok építőipari célú felhasználása, az olajfűtés elterjedése és a PB-gázpalackok konyhai használata, melyeknek következtében megnőtt a tűzesetek száma. A lánglovagokra hárult az a feladat, hogy megismertessék az érintettekkel az eszközök helyes és biztonságos kezelését. Az oktatófilmeknek és az előadásoknak köszönhetően két esztendő leforgása alatt hetven százalékkal sikerült lecsökkenteni az olajfűtésből adódó balesetek  számát. A városi rang elnyerése után Kapuváron harminckét létesítményt telepítettek át a mostani ipari park területére, illetve annak környékére. A tűzveszélyes anyagok nagyarányú beépítése miatt sokkal több oltóvízre lett volna szükség, de végül sikerült megegyeznie a tűzoltóságnak és az üzemeknek. A kapuvári tűzoltóság mostani épületének egyik szárnyát az első kapavágástól a utolsóig maga az állomány készítette. A házat két szakaszban húzták fel, először csak a földszinti rész készült el, majd ahogy nőtt az igény, újabbal egészítették ki.
Füzi József nyugdíjas tűzoltó alezredes hosszú pályafutása során nem egy, és nem kettő szörnyű tragédiával szembesült, amelyek közül néhány még harminc-negyven év távlatából is visszatér rémálmaiban. A pszichológus akkor még ismeretlen fogalom volt, ezért segítség nélkül kellett feldolgozniuk a történteket. Füzi József a baleseti segítségnyújtás után és az események hatása alatt  csak a legkisebb sebességgel mert autózni hónapokon keresztül. A rossz mellett legyen valami jó is: pozitívumként könyveli el, hogy minden esetben megfékezték a tűz terjedését, megelőzve ezzel a még nagyobb tragédiát. Hogy a nehézségek ellenére mégis képes volt folytatni, az részben a munkatársainak köszönhető, annak az összetartó csapatnak, amely körülvette őt.
Napjainkhoz érkezve a volt parancsnok megjegyezte: nagyon jó kezekben van a kapuvári tűzotlóság. - Sokszor bejövök, beszélgetünk, és ha bármilyen gondom van, segítenek. Egymásra vagyunk utalva a tűznél, a káresetnél és a magánéletben is. A nyugdíjasnak hobbija az elektronika, ezért néha rádiókat javít, ezenkívül az aktív pihenés híve. Gyakran ténykedik gyümölcsöskertjében és szívesen olvas, de a 74.életévét betöltő alezredes főként családjának él: öt unokával és egy dédunokával ajándékozta meg a sors.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés