Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári Csikai Ferenc legtöbb útja Rómába vezet

A temperamentumos olasz pizzaszakácsok többet beszélnek kézzel, mint szájjal, mert annyira élvezik szakmájukat. A jelképnek számító rózsafüzért a bejáratott helyeken olcsóbban lehet beszerezni. Csikai Ferenc mindezeket megtapasztalta, és a legszebb helyekre viszi el a turistákat, akik ráadásul szerda délelőtt pápai audienciára hivatalosak.

A kónyi származású Csikai Ferenc több mindent kipróbált már az életben. Eredetileg szakácsnak tanult, ezért van némi köze a főzőtudományokhoz is. Gyakorlati éveit az egykori csornai Korona Étterem és Szállodában töltötte. Tíz év múlva úgy döntött, hivatásos határőrként folytatja pályafutását, majd átment a rendőrséghez, ahonnét 2006-ban szerelt le. Mivel nagyon szeret a volán mögött ülni, úgy érezte, hogy elérkezett az idő gyerekkori álmának megvalósítására: kamionsofőr akar lenni! Megszerezte a hivatásos jogosítványt, azonban a gazdasági válság munkáltatóját is utolérte, így a cég megszűnt.
A Kapuváron élő Csikai Ferenc barátjával ekkoriban már érlelte a fejében a római utak szervezését. Első alkalommal ismerősével vett részt a kiránduláson, majd a „D” kategóriás jogosítvánnyal a kezében még komolyabbá fordult a helyzet: A több mint húsz éve Rómában élő Lőrincz Anett személyében kiváló idegenvezetőre tett szert. A háromnaposra tervezett programsorozatot a hivatásos utaskísérő ajánlására állítja össze. A turistákat egy soproni busztársaság szállítja, Csikai Ferenc pedig az utasok biztosításáról és a szervezés részleteiről gondoskodik. Mivel tenyerében van az egész város, jól kiigazodik annak útvesztőiben. Rómában nagyon drága (személyenként hat euró a napijegy) és kényelmetlen metróval és helyi járattal utazgatni, ezért nem tömegközlekedési eszközzel, hanem a távolsági busszal juttatják el az embereket a helyi célpontokra.
– Mindemellett nagyon sokat kell így is sétálni, de saját busszal mégis könnyebb megközelíteni a nevezetességeket – mondta Csikai Ferenc

Rómában a turisták fülhallgatóval ellátott rádiós készüléken keresztül hallgatják az idegenvezetőt, mert egyébként a forgalmasabb helyeken túl nagy lenne a hangzavar, egymás szavát se hallanák. A kirándulók komfortérzetét növelik a megkülönböztető jelzések is, ezért Csikai Ferenc bevezette a nyakba akasztható, magyar címerrel ellátott kártyát, melynek hátlapján az ő telefonszáma mellett egy olasz nyelven írt segítségkérés olvasható. Az eszköz jól jön az eltévedt utasoknak, melynek használatára már volt is példa, amikor két csornai turista keveredett el a forgatagban.

– Rómát látni és érezni kell, ahol ötven métert sem lehet úgy megtenni, hogy ne bukkanna az ember valamilyen több ezer éves régiségre. Ezért az utasok közül többen visszatérnek, mert megfogja őket az olasz főváros hangulata. Májustól szeptember végéig meleg az idő, amikor könnyen ki lehet fogni a 40 fok feletti hőmérsékletet is, de a száraz tengeri levegő miatt itt elviselhetőbb a hőség. A nagyobb bevásárló centrumokat keresni kell, mert a kisebb bolthálózatok terjedtek el – mesélte a kapuvári interjúalany, aki kitapasztalta az aránylag olcsóbb helyeket, mert Róma az osztrák árakhoz képest is drága. A turisták általában nem hagyják ki az igazi olasz pizzát, ezért az utaskísérő oda irányítja őket, ahol frissítővel együtt 7-10 euróért meg lehet vásárolni. A 30 ezer személy befogadására alkalmas Szent Péter tér szinte mindig megtelik, rossz idő esetén pedig a Vatikán kb. 10 ezer főre tervezett VI. Pál termében fogadják a látogatókat. Örömteli hír, hogy a szentatya tavasztól megnyittatja a Castel Gandolfo kastélyt is a turisták előtt, ahol 30 kertész által gondozott 70 hektáros kert várja az érdeklődőket. A szokásos római út alkalmával a Rábaközből érkező vendégek másnap korai ébresztésre számíthattak, mert már reggel 8 óra körül a vatikáni múzeumba igyekeztek, hogy megelőzzék a hosszas sorban állást.

A kapuvári ÍzvadÁszok január elejei útjáról múlt heti magazinunkban is beszámoltunk. Magyar László, az ÍzvadÁszok vezetője fogékony volt Csikai Ferenc ötletére: a kapuvári ételeket megkóstoltatták a római szegényekkel. A Rómában élő Németh László magyar főlelkész továbbította interjúalanyunk elképzelését Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnásnak. A Szent István-ház vezetője javasolta a mieinknek, hogy ne karácsonyra, hanem vízkeresztre időzítsék jótékonysági utazásukat. Azóta tudjuk, hogy az ÍzvadÁszok főztje Rómában is osztatlan sikert aratott, ezért visszavárják a csapatot.

Csikai Ferenc végül elmondta vatikáni élményeit: – Hihetetlen emberközelivé tud válni a Szentatya, és láthatóan meghatódik az őt körülvevő szeretetáradattól. Tudtuk, hogy bejutunk az audienciára, de életünk legnagyobb élményei közé sorolható, hogy a pápa közelébe kerülhettünk. Szeretek emberek között lenni, szeretek vezetni, szervezni, és a közösségi dolgokban részt venni, ezért jól érzem magam az ilyen közegben. Örülök neki, hogy olyan dolgokat is csinálhatok, amilyeneket szeretek.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés