Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A híres lengyel - magyar barátságnak állított emléket a kapuvári kiállítás

Hiányos történelmi tudásunk miatt nem látjuk tisztán az összefüggéseket - jegyezte meg a kiállítás szervezője. A tárlat csupán rövid áttekintést képest nyújtani a két nép közötti több mint ezeréves kapcsolatról - hangzott a megállapítás. A kutatók egyre biztosabbak abban, hogy Géza fejedelem második felesége lengyel volt. Tovább boncolgatva a családi köteléket kiderült, hogy leányuk Judit, aki Szent István király nővére volt, egy lengyel nagyherceghez ment feleségül. Az ő fiuk viszont Bezprym, akiről Veszprém városa kapta a nevét. Szent László király hosszú ideig élvezte a lengyel udvar vendégszeretetét, ezért ez a neveltetésben is megmutatkozott. 
Miután Pék József az Árpád-házi magyar-lengyel kapcsolatokról beszélt, kitért az Anjou-kor meghatározó eseményeire. Érdekességként említette, hogy volt olyan időszak is Lengyelországban, amikor egyszerre két király uralkodott az országban. Az előadó a történelem talán egyik legismertebb részéhez ért, az 1848/49-es eseményekhez, melyben jelentős szerep jutott a lengyeleknek.
Bem József révén ha a lengyel - magyar múltról beszélünk, kiemelkedő figyelem irányul Tarnów városára- jegyezte meg Pék József - hiszen a szülő- és egyben temetkezési helye is az altábornagynak. A Kapuváron bemutatott kiállítás anyaga is a lengyel város múzeumának jóvoltából jöhetett létre. Magyarországon egyébként több település utcája őrzi Bem nevét, mint saját hazájában. A szebeni csata 50.évfordulójának állít emléket Jan Styka lembergi festő körképe, melyet a millennium alkalmából hazánkban is kiállították. Méltatlan sors várt az alkotásra: mivel nem akadt gazdája, a művész feldarabolta és egyenként eladta, ezért szerte a világban szétszórodtak az emlékrészletek. Készült egy fotó a budapesti kiállítás alkalmából megjelentetett prospektusba, s ezen egyben látható a körkép. A fénykép felnagyításával állították elő a kb. 2 m x 40 cm-es fekete-fehér rekonstrukciót. Pék József arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek olajlenyomata számtalan hazai művelődési házban megtekinthető. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play