Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Himnusz üzenetének értő és érző közvetítése Csornán

A Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Magyar Kultúra Napjára emlékezve Himnuszmondó versenyt rendezett a művelődési központ színháztermében. A programot jövőre már a tizenötödik alkalommal fogják megtartani.

– Iskolánkban több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napján Himnuszmondó versenyt rendezünk a hetedik–nyolcadik osztályos tanulók részvételével. Mint tudjuk, a Magyar Kultúra Napja 1989 óta jelenik meg naptárunkban piros betűs napként. A versenynek az a célja, hogy a korábban elsajátított tananyagtartalmat a tanulók szeretetből, jókedvből adják elő a versenyen.
A megmérettetésen általában tíz–tizenöt diák szokott részt venni. A pedagógusok nagyon örülnek az iskolások jelentkezésének, és ezt az alkalmat egyben közösségépítő napnak is tekintik. A szavalatatok előadói és hallgató átélhetik nemzeti kulturális örökségünk üzenetét, mely napjainkban is időszerű – tette hozzá a pedagógus. – Emlékezni szeretnénk elődeinkre, mindazokra, akik szellemi alkotásaikkal sokat tettek a magyarságért, hogy népünk öröksége minél tovább fennmaradjon. Tanárok, diákok összefogásán alapul a projektnap, hiszen együtt dolgozunk a sikerért.

Az előző esztendő Himnuszmondó versenyének győztese foglalhatja el a helyét az aktuális zsűrielnöki székben. Egy évvel ezelőtti teljesítményéért idén Árpási Sára töltötte be ezt a megtisztelő pozíciót. A diákzsűribe osztályonként egy-egy tanuló delegáltatja magát, a felnőttek közé pedig a nem magyar szakos pedagógusokat kérik fel.
Gecsei Edit megjegyezte: Nem az a lényeg, hogy miként szólal meg a fő- és a mellékhangsúly, hanem hogyan közvetíti a versmondó a szöveg mondanivalóját az adott korosztály és a zsűri számára. A versmondásra vállalkozó diákok emléklapot kaptak szereplésükért, a győztes pedig jutalomkönyvben részesült.

Kónya Tamásné főigazgató köszöntőjében elmondta, hogy a gyerekek tiszteletreméltó munkát végeztek. – Csodállak benneteket, amiért olyan határozottan és bátran ki tudtatok állni a színpadra. Az izgalom egyáltalán nem látszott a versmondásotokon, így már ezért is dicséret illet mindenkit.

A tanár- és a diákzsűri részéről egybehangzó vélemény született: 2015 januárjában Varga Fanni mondta el legszebben nemzeti imádságunkat. A bíráló bizottság diák vezetője ismertette véleményét: Fanni igazán megértette a Himnusz mondanivalóját, üzenetét. Szerintünk azért hangsúlyozta megfelelően a verset, mert jól értelmezte.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play