Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Himnusz üzenetének értő és érző közvetítése Csornán

A Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Magyar Kultúra Napjára emlékezve Himnuszmondó versenyt rendezett a művelődési központ színháztermében. A programot jövőre már a tizenötödik alkalommal fogják megtartani.

– Iskolánkban több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napján Himnuszmondó versenyt rendezünk a hetedik–nyolcadik osztályos tanulók részvételével. Mint tudjuk, a Magyar Kultúra Napja 1989 óta jelenik meg naptárunkban piros betűs napként. A versenynek az a célja, hogy a korábban elsajátított tananyagtartalmat a tanulók szeretetből, jókedvből adják elő a versenyen.
A megmérettetésen általában tíz–tizenöt diák szokott részt venni. A pedagógusok nagyon örülnek az iskolások jelentkezésének, és ezt az alkalmat egyben közösségépítő napnak is tekintik. A szavalatatok előadói és hallgató átélhetik nemzeti kulturális örökségünk üzenetét, mely napjainkban is időszerű – tette hozzá a pedagógus. – Emlékezni szeretnénk elődeinkre, mindazokra, akik szellemi alkotásaikkal sokat tettek a magyarságért, hogy népünk öröksége minél tovább fennmaradjon. Tanárok, diákok összefogásán alapul a projektnap, hiszen együtt dolgozunk a sikerért.

Az előző esztendő Himnuszmondó versenyének győztese foglalhatja el a helyét az aktuális zsűrielnöki székben. Egy évvel ezelőtti teljesítményéért idén Árpási Sára töltötte be ezt a megtisztelő pozíciót. A diákzsűribe osztályonként egy-egy tanuló delegáltatja magát, a felnőttek közé pedig a nem magyar szakos pedagógusokat kérik fel.
Gecsei Edit megjegyezte: Nem az a lényeg, hogy miként szólal meg a fő- és a mellékhangsúly, hanem hogyan közvetíti a versmondó a szöveg mondanivalóját az adott korosztály és a zsűri számára. A versmondásra vállalkozó diákok emléklapot kaptak szereplésükért, a győztes pedig jutalomkönyvben részesült.

Kónya Tamásné főigazgató köszöntőjében elmondta, hogy a gyerekek tiszteletreméltó munkát végeztek. – Csodállak benneteket, amiért olyan határozottan és bátran ki tudtatok állni a színpadra. Az izgalom egyáltalán nem látszott a versmondásotokon, így már ezért is dicséret illet mindenkit.

A tanár- és a diákzsűri részéről egybehangzó vélemény született: 2015 januárjában Varga Fanni mondta el legszebben nemzeti imádságunkat. A bíráló bizottság diák vezetője ismertette véleményét: Fanni igazán megértette a Himnusz mondanivalóját, üzenetét. Szerintünk azért hangsúlyozta megfelelően a verset, mert jól értelmezte.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés