Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A bor mindennap más arcát mutatja

Évőről-évre egyre bővül a benevezett borok száma, s nem utolsó szempont, hogy mind jobb a nedűk minősége – mondta televíziónknak dr. Németh Ferenc, a III. Bágyogszováti Borverseny zsűrielnöke. A szakértők az idei esztendőben egy híján hatvan féle bort minősítettek.

A bágyogszováti borversenyre jellemző, hogy nemcsak a helyi gazdák által érlelt gyümölcsből előállított fehér és vörös borfajtákat minősítik, hanem a Bágyogszovátról és környékéről elszármazottak másutt beszerzett szőlőiből készült borait is megvizsgálják. Az előző évekhez képest ugrásszerű fejlődés következett be fehérborok kínálatában – tudtuk meg dr. Németh Ferenctől, aki azt is elmondta, hogy a zsűri főbb szempontokat figyelembe véve hozta meg döntéseit. Számít, hogy az italok mennyire harmonikusak, s milyen a sav, cukor és alkohol összetételük.
A legutóbbi versenyen több arany oklevelek osztottak ki, mint ahányan megszerezték a második és a harmadik helyet. Ha valaki arra keresi a választ, hogy miért lett bronz, ezüst vagy arany fokozatú a borkészítménye, a zsűri tagjai nyilván meg tudják indokolni, ugyanakkor a legprecízebb szakmai felkészültség mellett is előfordulhat a részben szubjektív értékítélet. Dr. Németh Ferenc szerint épp az a szépsége a bormustrának, hogy az egyéni érzésvilág  is megtestesül benne, de megnyugtatta a versenyzőket, hogy a legjobb szándék vezérelte őket.
– A bor olyan csodálatos ital, amely minden nap más arcát mutatja – szólt az indoklás. Az okleveles borbíráló teljesen másnak látja a nedűt , ha ragyog a nap, és másként érzékeli, ha bosszúságok érik. A fehér abroszról felemelt pohár tartalma szintén eltér a barna vagy zöld díszítésű asztalon lévő társainál, és az sem mindegy, hogy milyen információkat tárol emlékezetében az adott borfajtáról.
Szakács Krisztián, Bágyogszovát jegyzője az önkormányzat nevében gratulált a résztvevőknek, továbbá a rendező Bágyogszovátért Közhasznú Egyesületnek. A „Bágyogszovát legjobb fehérbora” címet Horváth Gábor kapta meg. A „III. Bágyogszováti Borverseny legjobb fehérbora” elismerést Hegedüs Oszkár érdemelte ki.  Karmazsin József két díjat is magáénak tudhat, mert övé lett a „Bágyogszovát legjobb vörösbora”, valamint a „III. Bágyogszováti Borverseny legkiválóbb vörösbora"  cím.

Korábban az egyik legnagyobb probléma volt, hogy az öreg hordóba belekerült jó minőségű alapanyag sokat veszített értékéből, de szerencsére még ma is használnak olyan régi tárolókat, amelyek hozzák a formájukat. A szakemberek célszerűbbnek tartják a reduktív borászati technológia alkalmazását, vagyis üveg vagy kóracél tárolóedényeket kellene használni. A zsűri tagjai összességében elégedettek az utóbbi években elért fejlődéssel. A borverseny a szervezőbizottság nagy fokú esztétikai érzékéről, rendszeretetéről, szervezőkészségéről árulkodik. © MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play