Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

125 éves a szili tűzoltó egyesület

Pákai János, az egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy nagy szükség volt akkoriban is a lánglovagokra, hiszen rendkívül tűzveszélyesek voltak  a falvak. A vidéken élők megélhetését a mezőgazdaság és az állattartás adta, és a korszerűtlen tüzelőberendezések miatt könnyen lángra lobbant a szénakazal. Abban az időben kezdetleges lóvontatta tűzoltókocsit használtak, és a szivattyúval csekély mennyiségű vizet nyertek ki a kútból.
A 41 főt számláló szili önkéntesek vezetője látva a tűzoltók gyakorlatozását, már gyermekkorában elhatározta, hogy ezt a foglalkozást választja. Tizennyolc éves korában beállt a felnőttek közé, s mindvégig kitartott hivatása mellett. Mikor Pákai János csatlakozott a szervezethez, egy Ikarusz Csepel típusú gépjármű állt a rendelkezésükre, melynek tartályában 2000 liter vizet tudtak tárolni, és 1200 liter/perc teljesítményű szivattyúval juttatták az égő területre; ma pedig egy Ifa autó segíti a munkájukat.
Szent Flórián követői lakóházi tűzesetek elhárításában vettek részt az elmúlt időszakban, de nagyrészt tűzmegelőzéssel foglalkoznak, s mindemellett ellátják a lakosságot szakmai tanácsaikkal. A bajtársak azóta is megemlegetik a hírhedt csapodi erdőtüzet, ahova vizet szállítottak. Feladatkörük katasztrófavédelmi megbízatással bővült azóta, melyet a csornai hivatásosokkal közösen látnak el. Legutóbbi gyakorlatukon a helyi vendéglő közelében történt közúti közlekedési balesetet szimulálták, melyben egy veszélyes anyagot szállító, felborult tartálykocsi mentési munkálataiban közreműködtek.
Pákai János leszögezte: tíz-tizenöt tűzoltójuk baj esetén mindig mozgósítható, s a telefonos riasztást követő húsz percen belül a helyszínre érnek.  A szili tűzoltók azt szeretnék, ha minél képzettebb szakemberek  egyre modernebb technikával vennének részt az oltásban, hogy hatékonyan segítsék csornai kollégáik munkáját. Az elnök megbízatása két év múlva jár le, de addig is jól működő egyesületet szeretne irányítani, s amennyiben újból felkérik a társak, tisztelettel elfogadja a felelősségteljes posztot.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play