Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

"Nagyon örülök mindenkinek, akivel találkozom"

A képviselő gyermekkorában különleges helyzetbe került, mert amikor felcseperedett, a település intézményeiben is élvezhette szülei gondoskodását, ugyanis az édesanya negyven éven át volt óvónője  a falunak, az édesapa pedig abban az általános iskolában avatta be a nebulókat a  matematika rejtelmeibe, ahol interjúalanyunk is tanult. A fiús családban még két kisebb testvér született: Sándor szintén Beleden lakik, aki a nyugdíjasok szerint az egyik legfontosabb ember a községben, mert postás lévén ő hozza a nyugdíjat. A másik Bertha fivért Győzőnek hívják, ő viszont Kapuvárra került, ahol a Provertha üzemében teszi hasznossá magát. A kedves feleséget se hagyhattuk ki a sorból: a köztisztviselő majd húsz esztendeje a beledi hivatal dolgozója. A házaspár frigyéből két gyermek született: Zoltán Győrben környezetmérnök-közgazdász, András a Széchenyi István Egyetemen tanul gépészmérnök szakon.
A beledi Előre Mezőgazdasági Szövetkezetben dolgozó Bertha Zoltán végigjárva a ranglétrát, három éve az állattenyésztő szakág élére került. - Szép eredményeket értünk el, az utóbbi egy évben az ország tíz legjobb tehenészete közt vagyunk a tejtermelésben - kommentálta a történteket a gazdász szakember. Első hallásra nagyon egyszerűen érték el ezt a szép helyezést: sok munkával és a kollégák pozitív hozzáállásával - jött érdeklődésünkre a válasz. - Magyarországon jelenleg tejhiány van - jelezte az interjúalany, aki az előnytelen gazdasági körülmények miatt a negatív tendencia folytatását is előrevetítette. Mindezt a magas takarmányárakkal és a korlátozott állami támogatással indokolta. Bertha Zoltán úgy tapasztalta, hogy a nagy bevásárlócentrumokba járó vevők inkább az olcsóbb termékeket keresik, pedig a hazai sajt sokkal jobb minőségű, mint a külföldről behozott, ott már kevésbé kelendő importáru.
A tősgyökeres Bertha Zoltán a beledi önkormányzat oszlopos tagja, aki a tavalyi helyhatósági választások alkalmával harmadszor kapott bizalmat a szavazóktól, ezért utólag is megköszönte a rá adott voksokat. Szűkebb környezetében, Vicán (Beled kertvárosi része) számos megoldatlan problémával szembesült korábban: romokban hevert a faluház, nem volt rendesen kiépített kábeltévé, hiányzott a településrészek közötti út. Képviselősége kezdetéről elmondta: nem egészen oda kerültek a forintok, ahova a legcélszerűbbnek tarotta volna. Többek között ez motiválta abban az elhatározásában, hogy újból megméretteti magát a választásokon. A hat főnyire apadt képviselő-testületben a korábban megszokottól  sokkal hevesebb vitákat tapasztal, ellenben úgy érzi, hogy így célravezetőbbek a döntéseik. Fiatalabb társaihoz hasonlóan ő is átesett az első rácsodálkozáson, mert menet közben derül ki, hogy valójában milyen is a képviselői munka: a nagyívű elképzeléseket pénzügyi fedezet nélkül képtelenség megvalósítani. Bertha Zoltán azóta megtanulta: minden évben lehet kezdeni valami keveset, s ezért már egy-egy utca felújításának is örülnek.    Beled várossá nyilvánítását szükségszerűen bekövetkező dolognak nevezte, mert így sokkal több támogatáshoz jutnak. A képviselő talán arra a legbüszkébb, hogy a település működtetéséhez sosem vettek fel hitelt, kizárólag a fejlesztésekhez igényeltek kölcsönt. Az üléseken hozott megfontolt döntéseit továbbá azzal indokolta, hogy nem mindegy, mire költik azt a kevés pénzt, ami a rendelkezésre áll.
Képviselő társaival nagyon sokat gondolkodtak azon, hogy miként lehetne a munkahelyeket biztosító cégeket idecsábítani. Reménykedtek az artézi kutak vízhozamában, melyre alapozva kertészetet alapított volna egy vállalkozó, de sajnos a vízhozam és hőmérséklet elmaradt a kívánatostól. A magánbefektetők érdeklődéséből nincs hiány Beleden, de inkább csak az apróbb cégek települnek ide. A beszélgetésben ennek oka is kiderült: az érdeklődő nemcsak a környéken puhatolózik, hanem például az Alföldön vagy román területeken, ahol általában olcsóbb a munkaerő. A megszólaló okmányirodát is szeretne a településen, hogy a lakosságnak ne kelljen a közeli városokban kivárni a hosszú sorokat. Továbbá dédelgetett vágya a szemészeti, nőgyógyászati, illetve hallásvizsgálatot ellátó szakrendelő.
Bertha Zoltán úgy látja, hogy kicsit elidegenednek az emberek, ezért gondolja, ha több szolgáltatás lenne a városban, akkor a fiatalok nagyobb eséllyel helyben maradnának. Vissza sem köszönnek az emberek, annyira nem foglalkoznak másokkal - sérelmezte a képviselő. A rendezvényeket is azzal a céllal szervezik, hogy minél többet beszélgessenek a helyiek, és kerüljenek közelebb egymáshoz. Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés