Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Téti kistérség családi napja Gyarmaton

Nyitrai Imre baráti hívásra, szeretetszolgálati önkéntesként közreműködött a gyarmati falunapon. Az államtitkár nagyra értékeli a helyiek főzőtudományát, ezért nemcsak az emberekkel, de az itteni ízekkel is szívesen ismerkedett.

Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a falu családi napján ismerte meg az itt élő embereket.
A politikus szerint ma már a kisebb községekben is nehéz összetartani a helyieket. A mai rendezvény egészen biztosan hozzájárul a hagyományok fenntartásához és Gyarmat továbbéltetéséhez.
A Téti Cigány Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület az EFOP-1.2.1-15 – Védőháló a családokért pályázat keretében nyert támogatást a széthullóban lévő családok generációs összekovácsolására. A projekt célja a családok összetartozásának megerősítése, a generációk újra egymásra találásának megvalósítása.
Nagy Ottó a családok, mint legkisebb közösségek erejéről beszélt. A projekt vezetője szerint rendkívül fontos lenne, hogy a különböző generációk újból egymásra találjanak. Évtizedekkel ezelőtt még természetes volt, hogy a nagyszülők vigyáztak az unokákra, ezért a szülők nyugodtan dolgozhattak. Akkoriban nem fordulhatott elő, hogy a férjhezmenetel előtt álló lányok ne tudtak volna főzni. Értettek a konyhához, mert volt kitől megtanulni.
– A mai nap épp arról szól, hogy a különböző generációk reggel óta együtt főztek. A Rábaközi Televízió adásaiból is jól ismert „CreativeChef Eszter” volt az alkalmai szakácsok segítségére.
A szakember megmutatta az érdeklődőknek, hogy az idősebbek által ismert régi ételeket más formában is el lehet készíteni. Az akkori ízek megtartása mellett modernebb, a mai korra szabott, egészséges táplálék került az asztalokra.
Ez a program egy fajta megoldás a családok 3-4 generációjának párbeszédére, akár a mindennapokban is. A 2 éves program során sok más, az összetartozást segítő rendezvény, oktatás, workshop követi a családi napot. A szervezők reményei szerint a fiatalok otthon is alkalmazni fogják a bemutatott fogásokat és főzési technikákat és bekapcsolódnak a családi közös tevékenységekbe.

Beküldés dátuma: 2017. 07. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Családok hétvégéje a Széchenyiben

  Lassan tíz éves lesz a csornai Széchenyi iskla családi napja, amelyre a pedagógusok azért hívják a diákokat és szüleiket, hogy ne csak a tanórákon és az értekezleteken találkozzanak egymással.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.