Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Stabil költségvetés Csornán

Stabil költségvetése van Csornának a 2021-es évre, így a település – az előző esztendőkhöz hasonlóan – határozott elképzeléssel vághat neki a jövőnek – bizakodott a város polgármestere.

Az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet és ebben a rendkívüli jogrendben a polgármester egyedül hozhatja meg az önkormányzat hatáskörébe tartozó döntéseket, ami nem jelenti azt, hogy Csorna vezetője ne véleményeztetné a képviselőkkel a költségvetést vagy más egyéb fontos dolgokat.
– Bő egy hetet adtunk arra, hogy a képviselők leírják a véleményüket a költségvetésről, jelezzék, hogy mivel értenek egyet, illetve mivel nem. Időre beérkeztek az észrevételek – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. Véleménye szerint olyan költségvetést sikerült a képviselők elé tárni, amely nemcsak nagy biztonsággal fedezi az idei kiadásokat, hanem még tartalékképzésre is lehetőséget ad.
– Azt lehet mondani, hogy nagy többségében jóváhagyták a tervezetet, aláírhatom, amit a képviselők elé terjesztettem. Azt azért szeretném jelezni, hogy a költségvetés tervezete még kiküldésre sem került, már volt olyan baloldali képviselő, aki közölte a facebookon, hogy nem fogja megszavazni. Számunka ez egy kicsit érdekes, hiszen már akkor véleményt mondott róla, amíg nem is látta – fűzte hozzá a polgármester.
– Az elmúlt év a mi számunkra se volt egyszerű, ugyanakkor meg egyet kell értsek azzal, hogy a közös teherviselésbe maguk az önkormányzatok is beletartoznak. Az előző évben a gépjárműadót befizettük az állam kasszájába, a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adója viszont 2 százalékról 1 százalékra csökkent. Ismerve a januári kormányrendeletet, ez alapján Csornának is megküldött normatívákat, nekünk ebből hiányunk nem származik – jegyezte meg dr. Bónáné dr. Németh Katalin.
– Persze óvatosan kellett terveznünk és dolgoznunk az elmúlt évben, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy be tudtunk fejezni nagyon sok folyamatban lévő projektet, elég akár az ifjúsági házra gondolni. A pandémia miatt átütemezett beruházásokat pedig az idei évben fogjuk folytatni – fűzte hozzá.

A város vezetője már korábban is említette, hogy a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásához mindenképpen ragaszkodnak. Idén két és félszer annyit terveztek, mint amekkora összeget a tavalyi költségvetés tervezésekor. Ezenkívül szeretnék folytatni a megkezdett beruházásokat, az utak és a közterületek felújítását, melyek szintén a prioritások közé tartoznak.
A polgármester külön említette a klímaváltozás és a környezetvédelem terén tett lépéseket, melyek nagyon fontosak a jelenünk és jövőnket illetően. Az összes beruházásnál figyelembe veszik az energiahatékonysági tényezőket.

A koronavírus-járvány miatt ma még nem lehet megmondani, hogy mikortól indulhatnak meg a szórakoztató és kulturális programok, attól függetlenül az önkormányzat kiemelt hangsúlyt helyez a rendezvények szervezésére, az újabb pályázatok előkészítésére. Csorna 2021 áprilisában ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját, de a városvezetés egész éves programsorozattal készül a jubileumra, bízva abban, hogy minél hamarabb meg lehet tartani ezeket a rendezvényeket. Mivel az előkészítés hosszabb időt vesz igénybe, a városházán jóval előre terveznek, és ha szerencsésen alakulnak a dolgok, meg tudják tartani a több programból álló rendezvénysorozatot.
Március elsején élesítették az 50. évforduló alkalmából összeállított honlapot, melyen a látogatók a jelenleg folyó, aktuális események mellett a város múltjába is betekintést nyernek. A gazdag összeállításhoz a település intézményei egyenként is hozzájárultak azzal, hogy sok információt szolgáltattak saját történetükről és a mostani működésükről.

A Tátra utca tavalyi nyertes pályázatáról már szintén volt szó a korábbi interjúkban. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin ismét elmondta, hogy most tavasszal kezdi meg a Pannon-Víz Zrt. a csővezetékek cseréjét, mely egyébként is szerepelt a középtávú elképzeléseikben. Amikor a város benyújtotta az útfelújítási
pályázatot, rögtön felvették a kapcsolatot a céggel, hogy ennek figyelembevételével tervezzék a csőcserét.
A polgármester további pályázatokról is beszélt, hiszen ettől függetlenül több felújításra szoruló utcája van a városnak. Elmondta, hogy a benyújtási határidő március 12-e, jelenleg zajlik az állapotfelmérés. Az útfelújítás mellett, illetve azt megelőzően gondoskodni kell a megfelelő csapadékvíz-elvezetésről is. Csornának sajnos van egy-két olyan utcája, melyre nagyon ráférne a felújítás, de egyáltalán nem megoldott a csapadékvíz-elvezetése, ezért előtte még ezt is meg kell terveztetni. – Hiába újítjuk fel az utcát, ha ugyanúgy állni fog rajta a víz – példálózott a városvezető.

Beküldés dátuma: 2021. 03. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek