Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. A nagy nap délutánján Hámori György facebook bejegyzésében invitálta a helyieket a örömünnepen való részvételre: „Az időjárás is az adventi fénygyújtáshoz igazodott, minden adott a jó hangulathoz. Mindenkit szeretettel várunk este a Fő térre!”

A délutáni gyermek-programok Hóanyó Mikulásváró műsorával kezdődtek, majd Vanessza és a Happy End lépett a színpadra. A nézelődők különböző ajándéktárgyakat, és kézműves termékeket vásárolhattak, az adventi játszópark pedig felhőtlen szórakozást biztosított a gyerekeknek. Az est folyamán Stipkovits Vivien karácsonyi koncertjén, majd Tóth Tünde műsorán szórakozhattak a megjelentek.
A Szent Anna templomban tartott szentmisén Isten szeretete töltötte be az emberek szívét és lelkét. Ünnepi műsorral a Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközpont diákjai készültek. A gyertyagyújtást követően a Fő téren, a város karácsonyfájánál folytatódott az adventi ünnepség.

Gyopáros Alpár Jókai Mór 1856-ban írt „Melyiket a kilenc közül?” című elbeszélésével köszöntötte a kapuváriakat. A megindító karácsonyi történet főszereplője egy szegény, özvegy csizmadia, aki egyedül nevelte kilenc gyermekét. Annyira szegények, hogy karácsonykor nem tudta őket mással megajándékozni, mint hogy megtanított nekik egy kis Jézust köszöntő, vidám dalt, amit közösen énekelhettek. A gyerekek vidám dala zavarta a nyomorúságos pincelakásuk fölött magányosan élő gazdag háziurat, ezért pénzt ajánlott föl nekik annak reményében, hogy aznap este többet nem énekelnek. A gyerekek annyira elszomorodtak, hogy Apró János végül inkább visszaadta a pénzt, mert a család boldogsága mindennél többet ér.
– Őszintén kívánom, hogy mindannyian tiszta szívből énekeljenek szeretteikkel együtt és együtt éljék meg a karácsony csodáit – mondta az országgyűlési képviselő.
Hámori György Vámos Annamária, a Kisalföld újságírója kérdésére elmondta, hogy meglepetésnek szánták a városi betlehemet, ezért a szentmise után leplezték le és tárult fel az emberek szeme előtt.
Kapuvár polgármestere évekkel ezelőtt megcsodálta a római Szent Péter Bazilikában felállított betlehemet, amikor az ÍzvadÁszok csapatával a Vatikánban jártak. Már akkor elhatározta, hogy kisebb méretben ugyan, de ehhez hasonlót kellene építeni Kapuváron is. A legtöbb helyen a betlehemi barlang pontos mását készítik el, de ők szerettek volna eltérni a hagyományoktól. Idén januárban újabb küldöttség látogatott Rómába ahol Hámori György, valamint Füzi József hallgatólagosan megegyeztek: a látottak mintájára fogják megtervezni a kapuvári betlehemet. 2023 szeptemberében felgyorsultak az események és nem egészen egy hét alatt makett készült a még csak gondolatban meglévő betlehemről. Hosszas egyeztetések, ötletelések után realizálták az elképzelést, és megépítették a Megváltó földi születését bemutató jászol másolatát. Kapuvár polgármestere hozzátette: Bár mindenki láthatja a betlehemet, az mégsem tekinthető teljesen befejezettnek, mert már az építése során felmerültek olyan újabb gondolatok, amelyekkel még szebbé és jobbá tehetnék.
– A kapuváriak nagyon hívő emberek, ezért nálunk az advent tényleg a megállás, a lecsendesedés, a felkészülés időszaka – fogalmazott Hámori György. Kapuvár vezetője abban bízik, hogy az új betlehem hozzásegíti a embereket ahhoz, hogy még jobban ráhangolódjanak az ünnepekre. A kapuvári betlehem 2024. január 6-ig, vagyis Vízkereszt ünnepéig megtekinthető lesz a kamerával megfigyelt területen.

Beküldés dátuma: 2023. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek