Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Konfirmáció a beledi evangélikus templomban

Az evangélikus egyház alapvető tanítását sajátították el a konfirmandusok – idézte fel a konfirmációs vizsgát Ihász Beatrix, aki szerint annak dacára, hogy többnyire online térben készítették fel a fiatalokat, mégis jól vették az akadályokat.

2021. május 16-án konfirmációs istentiszteletet tartottak a beledi evangélikus templomban.
– Nagy öröm volt számunkra, hogy májusban kinyithattuk ezt a szent teret, a templomunkat, és presbiterekkel, felügyelő úrral, valamint a szülőkkel azon voltunk, hogy meg tudjuk tartani a konfirmációt ebben az évben. Sajnos 2020-ban elmaradt, tehát azokat a fiatalokat, akik akkor kezdtek készülni a konfirmációra, továbbra is tanítottuk szeptembertől, így jött össze a kis csapat. Kilencen konfirmáltak idén: öt lány és négy fiú – mondta Ihász Beatrix.
A konfirmációs vizsga egy keddi napon volt, és nagyon szépen felkészültek erre a gyermekek. A megméretés három fő részből állt – tudtuk meg az evangélikus esperestől.
Néhány éve vezették be, hogy arra kérik a diákokat, külön-külön készüljenek fel a témakörökből. Természetesen az evangélikus egyház alapvető tanításait érintik, vagyis a keresztséget, az úrvacsorát, a tízparancsolatot, a Bibliát, Jézus életét, szó van a reformációról és Luther Mártonról. Ihász Beatrix elégedett a gyerekek felkészülésével, mert úgy látta, szépen utánanéztek mindennek, és volt, amiből segítséget is kértek, de igénybe vehették az interneten található információkat is, hogy még alaposabban kidolgozzák a témaköröket.
Kerek egész válaszok érkeztek a hitoktatók kérdéseire. Mivel a gyerekek az online térben is kedvelték azt, amikor egymástól kérdezhettek, a vizsgán szintén biztosították számukra ezt a lehetőséget, ráadásul úgy, hogy nemcsak a saját témakörükről puhatolóztak.
A felkészülés és a vizsga során meggyőződtek a fiatalok empatikus készségéről, mert mindig olyan nehézségű kérdést tettek fel egymásnak, amennyire felkészültnek gondolták a másik felet.
Az esperes megfigyelte, hogy szinte egymásra rezonálva tették fel a kérdéseket a gyerekek, akik figyelembe vették, hogy különböző képességekkel rendelkeznek. Könnyebb kérdésekre számíthattak azok, akikről tudták, hogy nehezebben fogalmazzák meg a tanultakat. Lehet, hogy ők is tudták az anyagot, csak szóban kevésbé képesek kifejezni magukat. Volt, aki bátor kiállásával hívta fel magára a figyelmet, és rajta látszott, hogy nagyon jól tudja a konfirmációs káté anyagát, mert még hozzá is olvasott. Ezek a fiatalok a saját tapasztalataikkal is ki tudták egészíteni a válaszukat, pedig ők kicsit nehezebb kérdést kaptak.
Ihász Beatrix reménykeltőnek nevezte a a főleg beledi fiatalokból álló, a beledi általános iskolába járó fiatalok csapatát, mert igazi közösségként működtek együtt, figyeltek egymásra. Remélhetőleg az ifjúsági munkában is hasonló módon fognak részt venni, sőt a beledi evangélikus egyházközség tagjaiként is számítanak majd a munkájukra, ahol akár tisztségviselői feladatokat is vállalhatnak később.

A vizsgát úgy próbálták lebonyolítani, hogy ne legyen túlságosan számonkérő. A vizsga hetének vasárnapján a szülők, nagyszülők, keresztszülők is ott lehettek a tíz órakor kezdődő konfirmációs istentiszteleten. Ilyen alkalmakkor nagy hangsúlyt kap a prédikáció, amelyben minden esetben felhívják a figyelmet arra, hogy bár ez az első lépcsőfok, de az egyházi hagyomány már felnőtt gyülekezeti tagnak tekinti a tizenéveseket. Az istentiszteleten elhangzik az apostoli hitvallás, amit annak idején a szülők és a keresztszülők mondtak el helyettük, de most a fiatalok adták elő teljes meggyőződéssel. Utána került sor az egyik legfontosabb kérdésre: Akartok-e ebben a hitben megmaradni?

A konfirmációs vallástétel négy részből áll, amit a fiatalok fennhangon, egyszerre mondtak: «Hálát adok Istennek, az én teremtőmnek, hogy engem a keresztség által gyermekévé fogadott».
– A konfirmációs istentiszteleten áldást kértünk a gyermekekre egy-egy bibliai igével. Ezek egyúttal mindig kiküldő és megszólító igék is. Igyekeztem úgy választani ezeket a bibliai idézeteket, hogy a gyermekekre és családjukra gondolva, figyelembe vegyük a attitűdjüket, tálentumaikat és bátorító, invitáló igéket halljanak – fogalmazott Ihász Beatrix.
Hozzátette: Nagyon fontos, hogy a konfirmáció után sem szűnik meg a kapcsolat az egyházzal, sőt inkább kiteljesedhet. Az idei különleges alkalom volt, mert úrvacsora tilalomkor került rá sor, azaz az első úrvacsora vétel nem tartozhatott a konfirmációhoz. – Éppen ezért egy külön alkalommal hívjuk majd családi istentiszteletre a fiatalokat családjukkal együtt. Az első úrvacsorát megelőzi a gyónás, a feloldozás elfogadása, a következő hetekben pedig majd hittanórán megint össze fogjuk gyűjteni a fiatalokat és a bűntől való szabadulás lehetőségéről, a feloldozás elfogadásáról és az úrvacsora szentségéről fogunk kicsit bővebben beszélgetni. Ezt követően megtapasztalhatják a fiatalok, hogy milyen jó ezzel a szentséggel élni, végre tiszta lapot kapni az Úristentől és elhatározni azt, hogy Isten akarata szerint szeretnék folytatni az életüket – erősítette meg korábbi gondolatait az evangélikus esperes.  (Fotó: Bognárné Kovács Katalin)

Beküldés dátuma: 2021. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek