Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Egyre több a fiatal premontrei szerzetes Csornán

Szent Norbert 1121-ben alapította a premontrei kanonokrendet. Mi a helyzet napjainkban a Szent Ágoston reguláját követő szerzetesrenddel? Televíziós interjúnkban elhangzott: lassú növekedést mutat világszerte, Csornán pedig egyre több a fiatal elhivatott szerzetes.

A premontreiek a hétköznapokban is kerülik a túlzott fényűzést, hivalkodást, ezért inkább a méltóság szó fejezi ki leginkább a rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozatot. A koronavírus-járvány miatt ugyan nem valósult meg az összes betervezett program, de a kezdeti nehézségek után mégsem alakult olyan rosszul a jubileumi év – állapította meg Boldvai Márton Bertalan.
2021 eleje kevésbé tűnt reménykeltőnek, aztán ahogy teltek a hónapok, egyre több programot szerveztek Csornán és az ország különböző részein. A rábaközi kisváros talán legkiemeltebb rendezvénye az apátság védőszentjéről elnevezett Szent Mihály-napi ünnepség volt, mely történelmi pillanatot jelentett a rend és a város életében.
– Az összes olyan püspököt meghívtuk ide Csornára, akiknek az egyházmegyéjében szolgálunk. Ha visszanézzük a rendi feljegyzéseket, nem tudunk olyan alkalmat említeni, amikor ennyi püspök jelent volna meg a településen – hangzott a riportban.
Országos, sőt nemzetközi vonatkozása is volt az évfordulónak. Csornáról két buszt indítottak a budapesti Szent István Bazilikába, ahol szép megemlékezést tartottak a résztvevőknek. A külföldi rendtársak az online felületen osztották meg ünnepi műsorukat.

Boldvai Márton Bertalan hogy még közelebb hozza az emberekhez a premontreiek elmúlt 900 évét, egy kicsit visszatekintett a múltba. A premontrei rend fénykora az 1100/1200-as évekre tehető, amikor dinamikus fejlődés volt megfigyelhető, a reformáció idején viszont nagyobb veszteséggel számolhattak. A Németország északi részén lévő premontrei apátság jelentős része átkerült az evangélikusokhoz. A francia forradalom szintén meggyengítette az erejüket: a 102 francia apátságból mindössze kettő maradt fenn. Mindemellett megszűnt több ezer plébánia, így manapság mindössze húsz egyházközséget látnak el premontrei szerzetesek Franciaországban. Az 1700-as évek végén, 1800-as évek elején csak néhány premontrei apátság maradt az egész világon. Ehhez képest azóta folyamatos fejlődést mutat a premontrei rend, sőt vannak olyan földrészek, országok, ahol egyre több a hivatások száma
A legnépesebb szerzetesi család a világon ferencesek és a jezsuiták. Boldvai Márton Bertalan összehasonlításként említette, hogy a premontreiek megközelítőleg annyian vannak, mint például a ciszterciek vagy a piaristák.

Visszatérve Magyarországra, elmondható, hogy hazánkban sok a fiatal premontrei szerzetes. A legidősebb tag épp hogy elmúlt ötven, a többiek mind fiatalabbak nála. A közösség átlag életkora bőven harmincnégy alatt van. Csornán három növendék végez tanulmányokat, akik ha elérkezik az idő, örökfogadalmat tesznek, amitől kezdve elkötelezett premontrei szerzetesként élhetnek a rend kötelékében. Boldvai Márton Bertalan úgy érzi, egyfajta nyitott érdeklődés, kíváncsiság mutatkozik meg a tevékenységük, elkötelezettségük iránt. Az őket megkereső fiataloknak sokat jelent a modern korunkra jellemző online világ, ahol rengeteg információt találnak a rend működésével és elérhetőségével kapcsolatban. Ugyanakkor a premontreiek számára is nagy segítség az internet és a helyi médiában való megjelenés egyaránt, hiszen ily módon is közelebb kerülhetnek az emberekhez.

 

Szépen halad a Csornai Szent Norbert Idősek Otthona építkezése. Az intézménybe késő tavasztól várható a beköltözés.
A premontrei perjel óvatosan fogalmazott a beruházás befejező dátumával kapcsolatban, mert számtalan dolog befolyásolja: az építőipar helyzete, a különféle szervezési feladatok, engedélyek beszerzése.
Boldvai Márton Bertalan az otthonban való elhelyezés és a munkavállalás miatt érdeklődőket egyaránt arra biztatja, hogy bátran keressék meg őket.
Megkezdődött a leendő lakók előregisztrációja, akiket akkor értesítenek, ha konkrétabbá válik a dolog. Ettől függetlenül továbbra is várják a jelentkezőket, vagyis nem zárult le a felvételi folyamat.

A Csornai Premontrei Prépostság Szent Norbert Idősek Otthonába történő előregisztrációt Beszprémi Zoltán megbízott ügyintéző koordinálja. Elérhetősége a következő: [email protected], illetve 06 96/261-518, +36 30/489-8962.

Beküldés dátuma: 2022. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek