Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Ünnepélyes keretek közt adták át a Szent Norbert Idősek Otthonát Csornán

Manapság egyre több az olyan idős, segítségre szoruló ember, aki a dolgos évtizedek után szeretné méltó körülmények között tölteni a pihenéssel teli éveket. Ez a gondolat a kormányzati és a helyi döntéseket egyaránt áthatja. Tágas, fürdővel felszerelt, akadálymentes szobák, színvonalas közösségi terek, 24 órás szakképzett ápolói szolgálat, elkötelezett vezetők és dolgozók várják a csornai Szent Norbert Idősek Otthona lakóit, melyre a Kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított.

Európai színvonalú, bentlakásos idősek otthona épült Csornán. Az intézmény átadóünnepségén a Magyar Kormány képviseletében megjelent Fürjes Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Balogh Péter Piusz gödöllői és Fejes Rudolf Anzelm váradi apát, Mihályi Jeromos tihanyi és Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel, valamint Széles Sándor kormánymegbízott, továbbá az idősotthon első lakója, Ajtós József László atya.

Az ünnepi műsoron a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola diákjai közreműködtek.
A Csornai Premontrei Prépostság apátja nevében Godzsa T. István premontrei apáti titkár köszöntötte a megjelenteket a történelmi jelentőségű fejlesztés ünnepélyes átadásán
– A Csornai Premontrei Apátság fennállásnak legnagyobb fejlesztése és bővítése valósult meg az elmúlt két esztendőben. Az 1180-ban alapított apátság csornai épületegyüttese többször leégett, átépült vagy diktatórikusan elfoglalták azt. Az épület az 1950 és 1990 közötti időszakban a feloszlatott szerzetesrenddel együtt kilátástalan helyzetbe került. A kommunizmus vasfoga mély nyomot hagyott az épületen. Azonban most, az új bővítés elkészültével és a rábaközi térségben hiánypótlónak számító egyházi fenntartású idősek otthona létesítésével új történelmi fejezetet írhatunk a csornai Historia Domusban (háztörténeti dokumentum).
Az idős emberek az otthonba történő beköltözéssel egész hátralévő életükről hoznak döntést. Ez valakinek megrázkódtatást, másnak pedig megkönnyebbülést jelent. Sokan az egészségi állapotuk miatt érzik itt nagyobb biztonságban magukat, többen viszont annak örülnek, hogy társaságban lehetnek.
– Egy modern idősotthonban való lét leginkább egy társasházi élethez hasonlít. A lakók a falakon belül és kívül számos egészségmegőrző, szabadidős vagy társasági programon vehetnek részt, Mindennapjaikat nem a négy fal között, hanem társaságban, ám szakképzett személyzet jelenléte mellett , biztonságban tölthetik – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. Csorna polgármestere a hangsúlyt az utóbbira helyezte: az ellátott biztonságban érzi magát és bármikor igénybe veheti a kínálkozó segítséget. A családtagok is fellélegezhetnek, mert tudják, hogy idős rokonuk nem magányosan, elszigetelve tölti mindennapjait. A család védelme – melybe a csecsemőktől kezdve a nagyszülőkig mindenki beletartozik – elsődleges hangsúlyt kap mind az országos, mind helyi viszonylatban is. 

Az időseknek sokféle szolgáltatás áll a rendelkezésére saját lakókörnyezetükben, de bentlakásos ellátásra eddig nem volt lehetőség a városban – szögezte le Csorna polgármestere. A Szent Norbert Idősek otthona mintegy hatvan lakó számára kínál modern, akadálymentes, a mai kor igényeit minden tekintetben kielégítő természetközeli életteret, melyben a fizikai szükségletek kielégítése mellett spirituális feltöltődésre, a lelki egészség megőrzésére is lehetőség nyílik.

– Azért jöttünk össze itt Csornán, mert a 2000 éves egyház és a hozzá képest „zöldfülűnek” számító 1000 esztendős magyar állam összefogtak, és közösen megvalósítottunk egy régi álmot: felépült Csorna első idősotthona. Igazi zöld otthon született apát úréknak köszönhetően a város szívében, az apátság mellett, csodálatos történelmi parkban – mondta Fürjes Balázs, majd Magyarország és a Kormány nevében mondott köszönetet a premontreieknek a gondoskodásért és a cselekvő szeretetért. Azt kívánta, hogy mindig élő, eleven kapcsolat legyen a bent lakók, az otthon és a közösség, a családok, az egyházközség és a város között.

Szent Norbert Idősek Otthona: Csorna városközpontjának újonnan kialakított ékköve

– Az idősekről való gondoskodás nem csupán a család kötelessége, ezért Magyarország Kormánya 2,4 milliárd forintot biztosított a Szent Norbert Idősek Otthona felépítéséhez, valamint a működéséhez szükséges gépek, berendezési tárgyak, eszközök beszerzésére. Az a társadalom lehet egészséges, amely megbecsüli időseit, azokat a „bölcs korúakat”, akik felneveltek több nemzedéket és végigdolgozták egész életüket – tette hozzá a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Az ünnepség végén Széles Sándor megyei kormánymegbízott átadta az intézmény működési engedélyét Fazakas Zoltán Márton premontrei apátnak.

Beküldés dátuma: 2022. 08. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Elballagtak a Csukás végzős diákjai

    A végzős diákokat búcsúztatták a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola ballagási ünnepségén.

  • Hunyadisok ballagási ünnepsége Csornán

    – Rendhagyó búcsúzás az idei – fogalmazott Pál Melinda. A Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Technikumának igazgatója szerint nagy megtiszteltetés és felelősség hasznos tanácsokkal útra bocsátani a végzős tanulókat.

  • Ballagás a Páli Szent Vince Iskolaközpontban

    2024. május 3-án elballagtak a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont végzős gimnazista diákjai.

  • Felújították a CSSE klubépületét

    Örömteli hírről számolt be nemrég a Csornai Sportegyesület elnöke: Ünnepélyes keretek közt átadták a felújított klubépületet.

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.