Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Az újraélesztés néhány perc alatt megtanulható

Az Országos Mentőszolgálat 2015 óta kiemelt programként kezeli az újraélesztés világnapját, melynek alkalmából megyeszerte több településen nyitott napra várják az érdeklődőket. A tanfolyam mindössze tíz-tizenöt perc, mely alatt el lehet sajátítani az alapismereteket.

Magyarországon évente 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek miatt, melyből 25 ezren hirtelen szívhalál következtében vesztik életüket. A hirtelen szívhalál az időben megkezdett újraélesztéssel kezelhető – mondta Éliás Ádám. Amennyiben nem történik meg időben a beavatkozás, percenként 7-10 százalékkal csökken az esély a keringésmegállást szenvedő egyéneknél. Ha azonnal megindul az újraélesztés, akkor 85-90%-al nagyobb az esély a jó kimenetelre – tette hozzá a mentőtiszt. 

Míg a mentő megérkezik a helyszínre, az egészségügyi végzettséggel nem rendelkező személyek az újraélesztéssel nagyban növelhetik a betegek túlélési esélyeit. A Csornai Mentők munkatársa azt javasolja, hogy ilyen esetben először fel kell mérni a helyszínt. Amennyiben az eset közterületen történt, meg kell győződni arról, hogy kizárható-e további veszélyforrás, vagyis a körülmények lehetővé teszik-e a biztonságos újraélesztést.
Az egyik legfontosabb a pánik elkerülése, vagyis a jelenlévőknek meg kell őriznie a hidegvérét, hogy képesek legyenek segíteni. Amennyiben sikerül megőrizni a nyugalmat, bárki képes lehet elvégezni a beavatkozást.
– Őrizzük meg a nyugalmunkat, és támaszkodjunk azokra az ismeretekre, amelyeket a tanfolyamon megszereztünk. Aki még mélyebben szeretne elmerülni az újraélesztés technikájában, annak érdemes megkeresni az Országos Mentőszolgálat videóját (http://www.mentoalapitvany.hu/tartsd-eletben.php), amelyben az Üvegtigris című magyar filmvígjáték szereplői mutatják be a tennivalókat. Az anyag elérhető a facebookon és a youtube-on is, de érdemes megnézni a reanimatio.com-on található írott, illusztrált anyagokat is.

Éliás Ádám ezt követően összefoglalta az újraélesztés gyakorlatban végrehajtandó lépéseit: Meggyőződünk a helyszín biztonságáról, majd odalépünk az illetőhöz, hangosan megszólítva, esetleg megrázogatjuk, határozottan megkérdezzük tőle, hogy mi történt. Ha egyértelmű életjelet ad a megszólított személy, biztosan nincs szükség újraélesztésre, viszont ha nem reagál a felszólításra sem, akkor segítséget hívunk a környezetünkből. Míg megérkezik a segítség, megnézzük a légzését, melyhez hátra kell hajtani a beteg fejét a szabad légutak biztosítása miatt. Fölé hajolva figyeljük a mellkas emelkedését, hogy az orron-szájon keresztül van-e levegőáramlás. Utóbbira tíz másodpercet kell szánni. Ha nem észlelünk légzést, megkezdődhet az újraélesztés. Közben megkérjük a segítőnket, hívja fel a mentőszolgálatot, kérjen segítséget a helyszínre. Harminc mellkaskompresszióra van szükség, mellyel pótoljuk a szív munkáját és részben a légzőtevékenységet is. Két befúvás következik a szájon vagy az orron keresztül, amit ismét harminc mellkas kompresszió kell hogy kövessen. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg megérkezik a mentőegység esetleg más riasztott egészségügyi dolgozó, orvos.

Délelőtt kilenc órától délután kettőig bárki bemehetett a Kapuvári Mentőállomásra, ahol elsajátíthatta az életmentéssel kapcsolatos alapismereteket.
Képzett oktatóval pár perc alatt el lehet sajátítani az újraélesztést. Amennyiben valaki megtanulja és begyakorolja, éles helyzetben is tudja alkalmazni – mondta Gregorits István. A mentőtiszt hozzátette: A beteg életkilátásait nagyban megnöveli, hogy a mentő kiérkezéséig megfelelő ellátásban részesül a beteg.
A vitnyédi Horváth Ferenc nyugdíjas éveit tölti, azt megelőzően nyomdában dolgozott, mint gépész-karbantartó.
– Nem voltam még ilyen oktatáson, nagyon régen tanultam elsősegélyt, s most azért jöttem el, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjek ezzel a dologgal, és ha szükséges, tudjak valakin segíteni akár a családban, akár az utakon, vagy bárhol. Nem árt, ha az ember tudja, hogy kell hozzányúlni egy beteghez, mit kell csinálni, míg a mentő meg nem érkezik – mondta a tanfolyamon részt vevő nyugdíjas – Megtanultam, hogy a beteget hogy kell megközelíteni, és mi a teendő légzésének ellenőrzése után. Hogy kell a fejet beállítani, megnézni, hogy a nyelv ne legyen hátracsúszva, a gége nincs-e elzáródva. Utána a légzés elindításában lehet közreműködni, míg megérkezik a szakszerű segítség. Az elmondottak alapján és az szemléltető oktatás után bátrabban mennék oda egy sérülthöz, mert tudom, hogy mit kell tenni.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

További hírek