Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A sok sikeres pályázat Beled mikrotérségi szerepét erősíti

Beled Város Önkormányzatának legjelentősebb közösségi rendezvénye a pünkösdi fesztivál, mely alkalommal helyi, vagy környékbeli alkotók munkáiból rendeznek kiállításokat. Az idei kulturális programot színesítette Molnár István fotóalbumának bemutatója, melyet eredetileg saját unokáinak szánt és saját szerzésű kis meséivel illusztrált. Az eseményen jelen volt Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, aki az elmúlt évek beledi fejlesztéseiről beszélt.

A Beledi Pünkösdi Fesztivál alkalmával mutatták be Molnár István (Lisztes) Mesék unokáimnak című könyvét. A szerző első tiszteletpéldányát Gyopáros Alpárnak ajánlotta fel. Az országgyűlési képviselőnek még messze van ugyan a nagypapakor, de gyakorló apukaként jó hasznát veheti a mesekönyvnek.
Major Jenő polgármester a megnyitó ünnepségen még egy kiadványt ajánlott a politikus figyelmébe: Nemrég jelent meg dr. Baranyai Lenke történelemtanár tollából a Barthodeiszky család története. A gesztus értékű ajándék egyben finom utalás volt arra, hogy a belediek régi szíve-vágya a Barthodeiszky-kastély teljes körű rekonstrukciója, melyhez számítanak az országgyűlési képviselő támogatására is. (Fotó: Gyopáros Alpár és Major Jenő(

Gyopáros Alpár 2019-ben köszöntötte utoljára a beledieket a pünkösdi fesztiválon. A kormánybiztos arra emlékeztetett, hogy még abban az évben voltak a helyhatósági választások, majd elindult a Magyar Falu Program is. Az országgyűlési képviselő munkáját a tavalyi választáson több mint 72 százalékkal támogatta Beled lakossága, amiért ezúton is köszönetet mondott Gyopáros Alpár, aki a négy évvel ezelőtti fesztiválnyitón arról beszélt, hogy Belednek vissza kellene nyernie mikrotérségi központi szerepét. A politikus szerint ehhez két dologra van szükség: Az egyik a partnerségi törekvés a térségben működő falvak önkormányzataival, egyházi intézményeivel, helyben lévő hatóságokkal, a beledi polgárokkal. A másik tényező annak az infrastruktúrának a javítása, mely nemcsak városképi szempontból, hanem funkcionálisan is elnyeri a helyiek és a Beled környékén élők tetszését. – Kettős értelemben is célunk van a Magyar Falu Programmal Beleden, mert mint minden ötezer lélekszám alatti település kedvezményezettje a kormány kiemelt projektjeinek. Mint említettem, Belednek mikrotérségi feladatai miatt olyan szolgáltatásokat kell biztosítania, amelyek túlmutatnak a város határain. Ehhez is nagyon jó szolgálatot tesznek azok a források, amelyeket a Magyar Falu Programmal mozgósítottunk – mondta Gyopáros Alpár, aki szerint a 2019-ben elhangzott ígéretek mind megvalósultak. Beled infrastrukturális fejlődése elsősorban a Magyar Falu Programnak és részben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően a korábbi várakozásokat is felülmúlta. Csak a Magyar Falu Programból eddig 1 milliárd 313 millió forint támogatás érkezett Beledre. – Tennivaló még bőven van, de egy biztos: jó úton járunk és jó eszközünk van a város fejlesztése érdekében. Nem a kormány, nem én, hanem mi mindannyian: a beledi és környező települések városvezetői, a szakhatóságok, az intézmények, a vállalkozások és minden beledi ember, kéz a kézben, mert ez igazi csapatmunka. (Fotó: Molnár István)
A könyvbemutató kapcsán Major Jenő elmondta, hogy Molnár István fotóművész családi ajándéknak szánt könyvét megismerve javasolta a szerzőnek, hogy járuljon hozzá a kiadásához, hiszen érdemes arra, hogy a lehető legszélesebb körben is megismerhessék. Major Jenő bízik abban, hogy ezt sokan így gondolják és sok szülő, nagyszülő veszi majd kézbe, hogy a gyönyörű természetfotókon és a hozzá illő kis meséken keresztül is megismerjék környezetünk titokzatos élővilágát.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek