Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A csornai könyvtár teljes állománya dobozokba került

– Elérkezett az idő, hogy a kisvárosi könyvtárak is megszépüljenek. Nagyon örülünk a lehetőségnek – fogalmazott Szalayné Galambosi Tímea, a csornai könyvtár igazgatója. Az eredeti tervek szerint április elejétől indulhattak volna a munkák, de a veszélyhelyzet befolyásolta az elképzeléseket.

– Éppen három hónappal ezelőtt készült egy hasonló beszélgetés, akkor arról számoltam be, hogy várhatóan áprilisban megindulhatnak a felújítási munkálatok könyvtárunkban a Kisvárosi Könyvtár Mintaprojekt keretében. Akkor elhangzott, hogy már évek óta tervben volt, hogy a kisvárosi könyvtárakat is korszerűsíteni kell, hisz a megyeszékhelyeken működő megyei hatókörű bibliotékákat és az egyetemi könyvtárakat, illetve a kistelepülési könyvtárakat is megújították már – mondta Szalayné Galambosi Tímea. Az intézmény igazgatója így folytatta: – Az anyagi támogatás megszerzésében óriási szerepet vállalt Gyopáros Alpár kormánybiztos úr, térségünk országgyűlési képviselője, a szakmai támogatónk pedig dr. Horváth Sándor Domonkos úr, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

A projektben a két legnagyobb és legforgalmasabb könyvtári tér újul meg jelentős kormányzati segítséggel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 17,5 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz, melyből a gyermekkönyvtár és a felnőtt kölcsönzőtér megújítása történik. A Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal támogatja e két belső tér bútorzatának teljes cseréjét. A Miniszterelnökségtől pedig 30 millió forint támogatás érkezett az épület részleges külső rekonstrukciójára. A fejlesztésekhez Csorna Város képviselő-testülete is biztosított forrást.
A könyvtár teljes állománya dobozokba került. – Április 15-től szerettünk volna a Városi Művelődési Központban egy kisebb, de keresett állománnyal várni régi és új olvasóinkat. Ám a veszélyhelyzet miatt intézményegységeink nem látogathatóak, s amíg a könyvtárak látogatásának tilalmát nem oldják fel, addig nem tudjuk fogadni a kedves olvasókat – hangsúlyozta az igazgató. Amint a kormányrendelet lehetővé teszi, nyitni fognak a művelődési központban, ahol történelmi témájú könyvekkel, romantikus irodalommal, krimikkel várják az olvasókat, a gyermekeket pedig mesékkel, de a polcokon lesz ifjúsági irodalom és ott lesznek a kötelező olvasmányok is.
Szalayné Galambosi Tímea megköszönte a látogatók eddigi türelmét, és arra kéri őket, továbbra is figyeljék az intézmény fészbuk oldalát, ahol friss információkat kapnak.
– Ha körbetekintünk, láthatjuk, hogy elindultak a munkálatok – folytatta a tájékoztatást. – Néhány napja érkeztek meg a szakemberek. Jelenleg a villanyszerelési munkák zajlanak: az eddigi külső villany- és internetkábelek falba süllyesztése történik. A régi felső világítótestek helyébe újak kerülnek majd, igazodva az új bútorzathoz. Ha a lábunk elé nézünk, akkor a parketta is megújul, a réseket, repedéseket eltüntetik, felcsiszolják, lakkozzák. Azután következik majd a falfelületek festése, mely az új bútorzat színével fog harmonizálni. A bútorok színének kiválasztásában a visszafogottságra törekedtünk. A polcok magasságának megállapításakor a praktikusság volt a fő szempont. Szellős elrendezésben, átláthatóságban és otthonos megjelenésben gondolkodtunk, ugyanakkor olvasószigetek és beszélgetős helyek, illetve a gyermekkönyvtárban kuckók kialakítására is törekedtünk.
– Az épület külső részleges rekonstrukciójánál a zsalugáterek cseréje történik majd, és a hozzá kapcsolódó külső ablakszárnyak, valamint a bádogos szerkezetek cseréjét végzik el. A többi nyílászárót pedig javítani és festeni fogják. A munka befejezése őszre várható. Addig is kérjük kedves olvasóinkat, legyenek türelmesek, és köszönjük szépen támogató hozzáállásukat, hozzánk állásukat.

Az igazgató a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy van is, meg lesz is feladatunk a közeljövőben, hisz szeretnék, ha apró lépésekben folytatódna a felújítás, és megszépülne a könyvtár többi része is. Megoldásra váró feladat a falszigetelés, az udvar rendbetétele, valamint az akadálytalan megközelítés biztosítása és a galambmentesítés.
Szalayné Galambosi Tímea nyilatkozatának végén köszönetet mondott Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárcavezetőjének; Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, valamint Csorna Város Önkormányzatának.

Beküldés dátuma: 2020. 06. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek