Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A csornai bűvös kocka története

Bali Balázs szinte azonnal igent mondott a csornai Vilmos Park Kft. ügyvezetőjének kérésére, mert nem tartotta lehetetlennek az első hallásra talán szürreálisnak tűnő ötletet: elhatározta, hogy megépíti a két méter élhosszúságú Rubik-kockát Csorna keleti körforgalmába.

Ifjabb Rubik Ernő 1977. december 31-én kapta meg a szabadalmi engedélyt találmányára, a bűvös kockára. A térbeli logikai játék azóta hatalmas világkarriert futott be. Csornai alteregója ennél jóval fiatalabb, hiszen csupán néhány hete került az ötletgazdák által megálmodott rendeltetési helyére. A Csorna keleti körforgalmában felállított Rubik-kocka jóval nagyobb az eredetinél, ráadásul teljesen más szerepet szántak neki: a város nevezetességeit jeleníti meg szabályos oldalain. Az eredetivel harmonizáló, a felületén összesen ötvennégy kisebb egyenlő oldalú téglalapra tagolt, hat darab négyzet alakú lapján a Premontrei Apátság impozáns épülete, a Jézus szíve templom, a Palotasor, valamint a stencilgép feltalálója, a csornai születésű Gestetner Dávid arcmása is látható. A fotókat Szabados Tibi, Kószás Odett és Antal József készítette.
A kocka készítése a tervezéstől a kivitelezésig több hónapot vett igénybe. Az elképzelés Kiss Gábor fejéből pattant ki, Burus Éva és Sándor Katalin pedig a kivitelezés utolsó mozzanatáig részt vettek a munkában. A stáb először csak a városüzemeltető cég íróasztalán állította fel az eredeti, 57x57 mm-es Rubik-kockát azzal az eltökélt szándékkal, hogy majdan Csorna közterületén szeretnék látni, csak sokkal méretesebb formában. A kocka építését egy 2002-ben alakult szili lakatosipari vállalkozásra bízták. Bali Balázs cégvezetőt 2017 őszén kereste meg Kiss Gábor azzal az elképzeléssel, hogy rábíznák az egyedi konstrukció vázának építését.

– Tavaly szeptemberben közös erővel álltunk neki a tervezésnek, és ahogy egyre jobban közeledtünk a célhoz, körvonalazódott, hogy mit szeretnénk kihozni az egészből – mesélte Bali Balázs. A szakember elmondta, hogy valamennyi munkafázist megörökítették fénykép vagy video formájában. A 10 mm vastag plexi lemezzel borított, alumínium vázból készült kocka biztonságos rögzítéséhez és az alapozáshoz statikus segítségét kérték. A szabályos hexaéder minden egyes oldalát és mart élét lekerekítették. A Fiat Ducato kerékcsapágyra helyezett, kb. 500 kilogrammos kocka egy csappantyú révén elforgatható a tengelye körül.

Bali Balázs izgatottan várta az óriás Rubik-kocka kihelyezésének napját. Ahogy közeledett az idő, egyre jobban nőtt benne a feszültség, hiszen tudta, hogy milliméterről milliméterre passzolnia kell mindennek. Miközben a rendőrség biztosította a helyszínt, darus teherautóval emelték be a helyére az utcai műtárgyat.
A precíz, nagy ügyességet igénylő kétkezi munka nyomát bárki felfedezheti, ha közelebb merészkedik a köztéri alkotáshoz. Az eredetileg cipésznek készülő, majd a lakatos szakmát is elsajátító Bali Balázs a csornai Rubik-kockát munkássága kiteljesedésének érzi.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 25.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.