Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

1848. március 15-ét nagybetűvel írták a történelemkönyvekbe

1848 tavaszi eseményeinek legfontosabb üzenete a mai ember számára: Képesek vagyunk küzdeni nemcsak önmagunk, hanem egész nemzetünk boldogulásáért, boldogságáért. Kapuvár Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Horváth László magyar emberként fontosnak tartja, hogy mindenkinek továbbadja március 15-e üzenetét, mely az összefogásról, őseink helytállásáról és a hazaszeretetéről szól.
A kapuvári ünnepség szónoka elmesélte egyik személyes élményét a hallgatóságnak. Elmagyarázta 2. osztályos kisfiának, hogy 1848 hőseiről miért írnak nagybetűvel a történelemkönyvek. Az otthoni térképen követték végig a budapesti ifjak útvonalát, az általuk bejárt legfontosabb állomásokat: Pilvax kávéház, egyetem, nyomda, Nemzeti Múzeum. Közösen szavalták a Nemzeti dal sorait. A lelkesedés érezhetően átterjedt apáról fiúra az ünnepségre készülve. A piros-fehér-zöld színű zászló- és kokárdakészítés szintén mágikus erővel hatott a gyermekre.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatója úgy érzi, azonban eljön az az idő is, amikor nemcsak a győzelmekről, hanem a vesztes csatákról is beszélnie kell fiával: a császári csapatok előrenyomulásáról, a világosi fegyverletételről, az októberi szabadságharcot követő megtorlásokról.
– Megtanítom rá, hogy bár szabadságharcunk akkor elbukott, Petőfi Sándor vagy éppen Bem apó a szabadságharc leverése ellenére is a mi hőseink maradnak, akikről példát kell vennünk, akiktől elszántságot, bátorságot és kitartást kell tanulnunk – fogalmazott Horváth László. A pedagógus a tanórákon is elmagyarázza a diákjainak, hogy mi, magyarok, 1848. március 15-én megtanultuk, hogy a közös célért összefogva, egymást támogatva képesek vagyunk megváltoztatni az egész világot.
Az ünnepségen közreműködtek a Kapuvár Térségi Általános Iskola felső tagozatos diákjai. Felkészítő tanárok: Rozmán Kristóf, Áderné Pintér Mária és Németh Gyuláné. A megemlékezést követően koszorúzást tartottak a Várkertben lévő ’48-as emlékműnél.

 

Beküldés dátuma: 2024. 03. 19.

További hírek