Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tízéves jubileumát ünnepelte a Páli Dalkör

2002 őszén dalra fakadtak a település éltesebb korú lakói, és hozzájuk csatlakozott néhány fiatalabb falubeli, akik épp az idősek napja miatt múlatták együtt az időt. Az esemény még önmagában szokványos rendezvénynek mondható, de ekkor fogalmazódott meg a résztvevőkben, hogy más alkalommal is összejöhetne a jó énekes adottságokkal rendelkező társaság. A népdalokat kedvelő helyiek néha a mise után is betértek az „apák boltjába”, ahol ugyancsak kiengedték a hangjukat. Páli önkormányzata egyhangúlag támogatta az idősebbek kezdeményezését, s felkérték énekkarvezetőnek Horváth Győzőt, aki több mint tíz éve dirigálta a vági énekkart. A tizenegynéhány fővel alakult férfikórus archaikus előadásával debütált 2003 januárjában, a doni áttörés évfordulója alkalmából rendezett templomi ünnepségen, március 15-én pedig már kész műsorral álltak  színpadra. A páli énekes csoport kezd elnőiesedni, ami önmagában nem baj,  csak az oka szomorú:  nyolcan hunytak el az erősebbik nem tagjai közül az indulás óta. A dalkörösök hamar magukénak érzik a Barsi Ernő és Horváth Győző néprajzkutatók által gyűjtött katonadalokat, így a tizedik évfordulóját ünneplő csapat mára több mint kétszáz dalból álló repertoárral büszkélkedhet. Esetükben megengedhető a papírról való puskázás, mivel ekkora terjedelmű szöveget nem lehet naprakészen fejben tartani. A karvezető gyors statisztikát készített a jubileum kapcsán: az idős emberek túl vannak a száznegyvenötödik fellépésen, és legalább harmincöt településen emelték az ünnepségek vagy szórakoztató rendezvények fényét. Nagy élmény a közönségnek és a tagoknak, amikor egyszerre állnak ki az emberek elé és szólal meg a sok mélyhangzású torok a vági dalosokkal és a száztagú kisalföldi férfikarral – mesélte Horváth Győző.
A szlovák Béke nevű felvidéki településen még él az a hagyomány, hogy a kórus a műsorkezdés előtt dallal köszönti a  település házainak lakóit. A páli polgármester, Póczik András ötletére most mi is szeretnénk ezt megvalósítani – mondta a vendégfogadásra nagy izgalommal készült dalkör vezetője. Hozzájuk csatlakoztak a Csallóköz egyik leghíresebb együttesének énekesei, a felvidéki dalkörösök, valamint a szili Linkószer Citerazenekar és a Vági Rába Kör.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play