Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni

Korábban falunapnak hívták a mostanihoz hasonló rendezvényeket, ami néhány esztendeje fesztivállá minősült. Mivel a faluvégi focipálya távol esett a központtól, beljebb kerestek helyszínt. Az aszfaltos útról kényelmesen megközelíthető, hivatal melletti, befüvesített tér a kultúrház közelsége miatt az igénynek jobban megfelel. A bodonhelyi nyugdíjasklub tagjai és a sütő-főző asszonyok ajánlottak fel édességeket a második alkalommal megrendezett rétesfesztiválra. Kenesei Ferenc alig győzte sorolni a finomságok legkülönfélébb változatait: sima almás, meggyes. túrós-mazsolás, diós, rakott és kígyórétes. A polgármester csak ebéd után tudott időt szakítani a kóstolásra, de riporterünknek megígérte, hogy ha mindet nem is, de néhányat biztos meg fog ízlelni. Tavaly pillanatok alatt szétkapkodták a réteseket, ezért 2013-ban már pénzért kínálták őket, hogy minél több embernek jusson. A befolyt összeg jó helyre került, mert a nyugdíjasklub költheti el valamilyen hasznos célra. A falu vezetője azt is elmondta, hogy a rétesfesztivál alkalmával avatták fel a nemrég elkészült fedett színpadot, hiszen első ízben működtették rendeltetésszerűen: Hajnal Nikolett nótaénekes, Rostás Tibor, valamint a „Sárga rózsa” nyugdíjasklub és a bodonhelyi showtáncosok léptek fel. Később Csocsesz és Nagy Balázs színművész szórakoztatta a nagyérdeműt. Őket követték a rábaszentmiklósi néptáncosok, valamint estefele a dunaszentpáli Csillagfény együttes és Szórádi Árpád zenész. Fél tíz körül a tűzzsonglőrök csalogatták ki a szabadba a nézőket a 200 m2-es sátor alól. Mivel pályázati forrásból nem tudtak erre a célra pénzt szerezni, a bodonhelyiek az elmúlt években megspórolt tartalékból állták a rendezvény költségeit. A polgármester nem örül a zsugorodó lehetőségeknek, ezért talán jövőre a vállalkozókat is jobban megkörnyékezik.
Varga Zoltánné családtagjain tesztelte legújabb „találmányát”, a túrós–barackos rétest, mellyel  az idei fesztiválon is előrukkolt. Ezt az ízösszeállítást csak néhány éve próbálta ki, úgyhogy igazi uniqumnak számít. A háziasszonyt segítik az ötletelésben a televízió főzőcskés műsorai. Vargáné már annyira rutinos, hogy neki mindössze tízperces munka a rétestészta kinyújtása.
A kisbabotiak szintén bevetették minden tudásukat, és finomabbnál finomabb rétesekkel érkeztek a fesztiválra. Tompos Sándorné a hagyományos nyújtással készült túrós, almás–mákos és lekváros–darás fajtára esküszik leginkább. A 100 forintért kínált édesség szerinte is nemes célra lesz fordítva, mert jó helyre kerül, a nyugdíjasklubba. Tavaly nem szerepelt a repertoáron a barackos és a rakott rétes, valamint a darás változat sem. A rakottba, mint ahogy a neve is sugallja, legalább háromféle tölteléket tesznek. A Tompos családban nagyon kelendő a sütemény, ezért nem lehet belőle eleget készíteni. Riportalanyunk elmondta, hogy a Rábaközi Magazinban való tavalyi szereplésük óta sokan érdeklődtek a jó rétessütés titkáról, amit ők bárkivel szívesen megosztanak. A több fázisból álló folyamat a megfelelő liszt kiválasztásával kezdődik, a töltelék kikeveréséhez pedig jó ízlés szükségeltetik – tudtuk meg a kisbaboti Tompos Sándornétól, akinek a tejfölös–csirkés és a darált húsos rétes már extrémnek számít.

A bodonhelyi származású, Rábaszentmiklóson élő Szabó Istvánné kicsit kilóg a sorból olyan értelemben, hogy  alkotásaival nem az ízlelőbimbókat, hanem a látogatók képi látásmódját tette próbára. Az amatőr alkotó munkáival a környéken sokan találkoztak, hisz számtalan falunapon megmutatja képeit a közönségnek. Ebben a műfajban újdonságnak számít a többféle technika – a homok, a tempera és az olaj – egyidejű alkalmazása. A művészt eddig tájképei és csendéletei tették ismertté, de megpróbálkozott az egyéni és páros portrékkal is. Úgy érzi, hogy merészebbé vált az évek során, így spontán ötleteit is vászonra viszi.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play