Korábban falunapnak hívták a mostanihoz hasonló rendezvényeket, ami néhány esztendeje fesztivállá minősült. Mivel a faluvégi focipálya távol esett a központtól, beljebb kerestek helyszínt. Az aszfaltos útról kényelmesen megközelíthető, hivatal melletti, befüvesített tér a kultúrház közelsége miatt az igénynek jobban megfelel. A bodonhelyi nyugdíjasklub tagjai és a sütő-főző asszonyok ajánlottak fel édességeket a második

alkalommal megrendezett rétesfesztiválra. Kenesei Ferenc alig győzte sorolni a finomságok legkülönfélébb változatait: sima almás, meggyes. túrós-mazsolás, diós, rakott és kígyórétes. A polgármester csak ebéd után tudott időt szakítani a kóstolásra, de riporterünknek megígérte, hogy ha mindet nem is, de néhányat biztos meg fog ízlelni. Tavaly pillanatok alatt szétkapkodták a réteseket, ezért 2013-ban már pénzért kínálták őket, hogy minél több embernek jusson. A befolyt összeg jó helyre került, mert a nyugdíjasklub költheti el valamilyen hasznos

célra. A falu vezetője azt is elmondta, hogy a rétesfesztivál alkalmával avatták fel a nemrég elkészült fedett színpadot, hiszen első ízben működtették rendeltetésszerűen: Hajnal Nikolett nótaénekes, Rostás Tibor, valamint a „Sárga rózsa” nyugdíjasklub és a bodonhelyi showtáncosok léptek fel. Később Csocsesz és Nagy Balázs színművész szórakoztatta a nagyérdeműt. Őket követték a rábaszentmiklósi néptáncosok, valamint estefele a dunaszentpáli Csillagfény együttes és Szórádi Árpád zenész. Fél tíz körül a tűzzsonglőrök csalogatták ki a szabadba a nézőket a 200 m2-es sátor alól. Mivel pályázati forrásból nem tudtak erre a célra pénzt szerezni, a bodonhelyiek az elmúlt években megspórolt tartalékból állták a rendezvény költségeit. A polgármester nem örül a zsugorodó lehetőségeknek, ezért talán jövőre a vállalkozókat is jobban megkörnyékezik.
Varga Zoltánné családtagjain tesztelte legújabb „találmányát”, a túrós–barackos rétest, mellyel az idei fesztiválon is előrukkolt. Ezt az ízösszeállítást csak néhány éve próbálta ki, úgyhogy igazi uniqumnak számít. A háziasszonyt segítik az ötletelésben a televízió főzőcskés műsorai. Vargáné már annyira rutinos, hogy neki mindössze tízperces munka a rétestészta kinyújtása.
A kisbabotiak szintén bevetették minden tudásukat, és finomabbnál finomabb rétesekkel érkeztek a fesztiválra. Tompos Sándorné a hagyományos nyújtással készült túrós, almás–mákos és lekváros–darás fajtára esküszik leginkább. A 100 forintért kínált édesség szerinte is nemes célra lesz fordítva, mert jó helyre kerül, a nyugdíjasklubba. Tavaly nem szerepelt a repertoáron a barackos és a rakott rétes, valamint a darás változat sem. A rakottba, mint ahogy a neve is sugallja, legalább háromféle tölteléket tesznek. A Tompos családban nagyon kelendő

a sütemény, ezért nem lehet belőle eleget készíteni. Riportalanyunk elmondta, hogy a Rábaközi Magazinban való tavalyi szereplésük óta sokan érdeklődtek a jó rétessütés titkáról, amit ők bárkivel szívesen megosztanak. A több fázisból álló folyamat a megfelelő liszt kiválasztásával kezdődik, a töltelék kikeveréséhez pedig jó ízlés szükségeltetik – tudtuk meg a kisbaboti Tompos Sándornétól, akinek a tejfölös–csirkés és a darált húsos rétes már extrémnek számít.
A bodonhelyi származású, Rábaszentmiklóson élő Szabó Istvánné kicsit kilóg a sorból olyan értelemben, hogy alkotásaival nem az ízlelőbimbókat, hanem a látogatók képi látásmódját tette próbára. Az amatőr alkotó munkáival a környéken sokan találkoztak, hisz számtalan falunapon megmutatja képeit a közönségnek. Ebben a műfajban újdonságnak számít a többféle technika – a homok, a tempera és az olaj – egyidejű alkalmazása. A művészt eddig tájképei és csendéletei tették ismertté, de megpróbálkozott az egyéni és páros portrékkal is. Úgy érzi, hogy merészebbé vált az évek során, így spontán ötleteit is vászonra viszi.