Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szeretettel várom az érdeklődőket, akik szeretik nézni a régiségeket!


Ható Imre tősgyökeres vásárosfalusi lakos, akinek ősei kocsmát vezettek a településen. Egyke gyerekként szállt rá felmenőinek nagyrészt vályogból készült háza, melyet a falu legrégebbi épületei közt tartanak számon. Az örökös két választás elé került: vagy ledózeroltatja az alápincézett objektumot, vagy időt és pénzt nem kímélve rendbe hozatja azt. Párjával utóbbi mellett döntöttek, s mindjárt méltó funkciót is találtak az épületeknek: elhatározták, hogy múzeumot alapítanak  a környéken található régiségekből. Az előkészületi munkálatok jó két esztendeig tartottak, s a falubeliek állandó fürkésző tekintete ellenére sikerült titokban tartani, hogy valójában mire készülnek. Az utolsó pillanatig ment a találgatás, többen úgy vélték, hogy vendégházat építenek, s a 2011-es nyitás előtti héten árulták csak el a szándékukat.
Kovácsné Horváth Éva elmesélte, hogy a zsindely felújításáig eszük ágában sem volt felmenni a padlásra, mígnem megtalálták a pókhálóval átszőtt holmikat. Szinte gyerek módjára vették birtokba a tárgyakat, s a felfedezés öröme egyre jobban inspirálta őket. Miután egyben látták a kollekciót, gondolták azt, hogy érdemes lenne megőrizni és bemutatni az utókornak. Évát a múzeum berendezése még versírásra is ösztökélte, ezért gyorsan felolvasta a rímelő sorokat, melyekben szinte minden tárgynak önálló története van.

Van itt minden, mi szem szájnak ingere.
A kosárfonást és faragást idéző tárgyak, a falon rengeteg tányér, valamint egyéb használati berendezések, konyhai mérleg, vállfán őrzött régi népi viseletek, alsóneműk, ágyat díszítő párnák és szőttesek, kézimunkák, csatos énekeskönyvek, csikós ostor és hozzá való, gondosan hímzett ruházat. A sublót (a mai fiókos komódhoz hasonló bútor) sok apró, régen kedvelt holmit őriz: 1800-as évekből való Bibliát, csontbetéttel díszített csatos imakönyvet, az egykori pénznemben, pengőben kiállított fizetési csekkek, a Szovjetunióból feladott tábori levelezőlapok stb. Kevésbé szívderítőek a Horthy-korszakból való háborús érmek, valamint a család elhunyt férfitagjainak azonosítására szolgáló dögcédulák, és a második világháborúban életét vesztő nagybácsi hangszerei. Kijjebb a beledi cementüzemből megmaradt lapokat, feliratos téglatöredéket tárolják. Igazi kuriózum a csikós sparhelt, mely szegény meglehetősen roggyant állapotban volt, ezért fel kellett újítani. A mezőgazdasági eszközök gazdag gyűjteményét a település  portáinak kamráiból szedték össze.

A heti két alkalommal, pénteken és szombaton 14-től 17 óráig nyitva tartó vásárosfalusi múzeumban a régi tárgyakat amennyire tudták, kategorizálták. A rendben tartott régi népi használati dolgokat és díszítőelemeket a múlt iránti tisztelet kapcsolja össze, amivel az újabb generációk az elődök előtt hajtanak fejet, az idősebb látogatók pedig annak örülnek, ha felidézi bennük hajdani életüket.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play