Szakmai tanulmányutat szerveztek a „Csökkenő környezetterhelés, bővülő együttműködés a Rábaközben” című projekt keretében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Virágzó Vidékért Egyesület koordinálásával létrehozott program célja, hogy a helyi élelmiszerermelők megismertessék bevált gyakorlataikat az élelmiszeripari szaksajtóval.
A „Csökkenő környezetterhelés, bővülő együttműködés a Rábaközben” elnevezésű, ötvenmillió forint támogatásból megvalósult térségközi projektben közreműködő három partnert Hutfleszné Horváth Katalin ismertette.
A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület harmadik partnerként, mint helyi akciócsoport vett részt a munkában. Ennek megfelelően olyan kiadványokat és rendezvényeket valósított meg, amelyek a Rábaközben működő agrárvállalkozások, élelmiszer–termelők, állattenyésztők, húsfeldolgozók, biogazdaságok népszerűsítését szolgálta.
A Pannónia Kincse Leader Egyesülethez köthető településeken, illetve a Rábaközben olyan tanulmányutakat szerveztek, melyekre nemcsak a környékről, hanem az egész ország területéről várták a szakembereket.
A Rábaköz élelmiszer termelésének menedzselésében is szerepet vállaló Virágzó Vidékért Egyesület a projekt keretében a növényvédelmi állomások telepítését végezte el, melynek feladata meteorológiai adatok gyűjtése. A Rábaközben négy éve már működnek ilyen agronómiai növényvédelmi előrejelző állomások, melyek révén jelentősen csökken a tájegység környezetterhelése. Az internetes felületen működő rendszer meg tudja mondani a gazdálkodóknak, hogy milyen gomba és baktérium megbetegedések várhatók az adott időjárási körülmények mellett, illetve milyen módon lehet védekezni ellenük. Az egyesület a mostani projekt keretében további tíz állomás telepítésére vállalkozott, így – Beledtől Rábapatonáig, a másik irányból Tárnokrétitől Árpásig – a Rábaköz teljes területét le tudják fedni.
Televíziónk elkísérte az érdeklődő szakembereket a tanulmányút két helyszínére:
Elsőként a legalább nyolcvan féle terméket előállító Cserpes Sajtműhely Kft.-t látogattuk meg, melynek profilja leegyszerűsítve így hangzik: tejből sajtot és joghurtot készítenek. A saját termelőtől vásárolt hazai tejet tizenöt megyénkbeli, és egy távolabbi beszállítótól szerzik be.
– Marad az eddigi irány, tehát a bevált technológiával és hozzáillő alapanyagokkal dolgozunk. Főleg a sajtokra helyezzük a hangsúlyt, illetve elképzeléseink közt szerepel a friss sajtok gyártása, speciális csomagolása és piacra juttatása – magyarázta Cserpes István.
A joghurt, a Cserpes Trudi, a tej, a kefir, a kakaó és a sajt mellett a kevésbé ismert termékeiket szeretnék népszerűsíteni a közeljövőben – tette hozzá a tulajdonos. A cég raktárkapacitása eddig nagyon szűkös volt, ezért komoly beruházásba kezdtek: az épülő tároló- és elosztóbázis nagysága a tizenöt évvel ezelőtt átadott üzem méretével azonos.
A Cserpes Sajtműhely Kft. az értékesítésben a vevőkre hagyatkozik. Úgy vélik, érdemes a döntést a fogyasztókra bízni. Ugyanis aki nemcsak a külsőségekre ad, és valódi tejből készült finom, tápláló élelmiszert keres, úgyis meg fogja találni termékeiket.
A tanulmányút második állomásaként felkerestük a 2003 tavaszán, 35 termelő összefogásával alakult Hanság–Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ). A Csornán működő szövetkezet tagjai elhatározták, hogy – megfelelve az uniós előírásoknak – közösen szervezik meg az értékesítést. A kereskedelemmel foglalkozó szövetkezet a következő rendszer szerint működik: a TÉSZ megvásárolja a koordinálása mellett megtermelt árut, majd értékesíti azt.
– Az elmúlt 12 év során kialakultak a kereskedelmi partnereink, valamint az a termékkör, amellyel jelen tudunk lenni a piacon – tájékoztatta stábunkat Családi János. Az elnök ismertette a szövetkezet két fő termékét. A vöröshagyma 70 százalékát az egyik nagy áruház vásárolja meg tőlük, a többit a kisebb vevők részére értékesítik. Az alma egy része ipari célra, a többi fele pedig a piacra kerül. A szövetkezet négy éve részt vesz az iskolai gyümölcsprogramban is: 22 ezer diák számára szállítanak gyümölcsöt és gyümölcslevet. Termékeikből időnként kóstolókat is szerveznek. A 72 főt foglalkoztató szövetkezet éves szinten közel félmilliárd forint forgalmat bonyolít – mondta Családi János. A TÉSZ az értékesítés mellett jogi és tanácsadással kapcsolatos segítséget nyújt a tagságnak, ezért évente több fórumot szerveznek az érdeklődőknek.
Az Aktív Iskola Program célja, hogy minél élménydúsabb legyen a mozgás a testnevelés órákon, sőt, ez még a mozgásában korlátozott tanulókra is vonatkozzon.
Közel 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült Kapuvár Város Önkormányzata.
– Olyan típusú ember vagyok, aki közel engedi magához a többieket, ami egyrészt kihívás, de más részről problémát is jelenthet – mondta Henczel Szabolcs.
1980. szeptember 1-jén vette kezdetét a tanítás a kapuvári Széchenyiben. Az intézmény 1990-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét és még abban az évben megtartották az első Széchenyi Kupát is.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.