Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Sok mozgás, vidám játék, olvasás és írás az első osztályban

Az óvodához képest az iskolában nagyon sok szabály várja a gyerekeket, ezért a szülők és a pedagógusok kölcsönösen keresik egymást, hogy minél eredményesebb legyen a gyermekeknek az első félév. A zene, a tánc, a mondóka és a vidám játék mind megkönnyíti a kicsik beilleszkedését.

Mészáros Györgyi először a Rábaközi Televízióban bemutatott videón keresztül szólt a leendő elsősök szüleihez. Részletesen ismertette pedagógus pályafutását, továbbá elmondta, hogy melyek a céljai és mi a hitvallása a tanítással kapcsolatban. Arról biztosította a szülőket, hogy esztétikus, kellemes, biztonságos környezetben tanulhatnak a Kapuvár Térségi Általános Iskola 1/b. osztályába járó gyermekek. Humánus, türelmes, méltányos tanítási-tanulási folyamatot ígért mindenkinek. A tanórákon személyre szabott oktatásra számíthatnak, és pozitív visszajelzésekkel, dicsérettel és jutalmazással szeretné ösztönözni az elsősöket. A pedagógus szerint nagyon fontos, hogy a diákok egy életre megkedveljék a tanulást.
Az osztálylétszám huszonkettő: hat kislány és tizenhat fiú jár hozzájuk. A gyerekek többsége a gartai óvoda két különböző csoportjából érkezett, de az Arany János úti oviból is érkezett kiselsős, a Kapuvár környéki kisebb településekről pedig öten csatlakoztak az osztályhoz. Az előkészítő időszakban a legalapvetőbb viselkedési formákat sajátítják el a gyerekek, hogy képesek legyenek beilleszkedni az iskolai közösségbe.
Mészáros Györgyi a részképességek közül kiemelte a figyelem, a rövidtávú memória és a koncentráció fejlesztését. Az egyik gyakorlat a vizuális és a térbeli tájékozódást erősítette.
A Pátzay iskola minden tavasszal előkészítő foglalkozást tart az óvodásoknak, és ezzel egy időben tájékoztatják a szülőket tennivalókról. Heiter Károly a júniusi ún. nulladik szülői értekezleten további információkkal látta el az érintetteket, az augusztus végi gólyatábor pedig megkönnyítette a beilleszkedést az elsősöknek.


Mivel több településről érkeztek az 1/a-ba a gyerekek, az elején olyan feladatokat és játékokat találtak ki számukra, hogy ismerkedjenek és legalább egymás nevét megjegyezzék. A pedagógus szerint ideális a létszám: tizenöt kislány és tizenkét kisfiú alkotja a
A mondóka, az ének, a közös játék, valamint az interaktív tábla használata oldja a gyermekekben a feszültséget.
Irodalomból elsősorban a beszédfejlesztés a cél, ezért sok mondóka és mese hangzik el az órákon, hogy fejlődjön a kicsik szókincse. Magabiztosabb lesz, ha jobban ki tudja magát fejezni.
Idén kicsit hosszabb az előkészítő időszak, így még novemberben is tarthat, utána viszont komolyabban foglalkoznak a betűkkel. Fontos feladat a betűk és a számelemek írása és hamarosan megkezdik az ötös számkörrel való ismerkedést. Ottjártunkkor matekból az egyenlőségjeleket, írásból pedig a fekvő egyeneseket gyakorolták a gyerekek. Az első félévben az összes betűelem elsajátítása, valamint a tízes számkörben való eligazodás a cél.
Dukainé Ruska Mónika a kétnapos gólyatáborban találkozott először a mostani elsősökkel, akik megismerték egymást és a pedagógusokat, valamint az iskola szabályrendszerét. Szeptember 1-jén már sokkal bátrabban lépték át az iskola küszöbét. A ceruzafogás, az eszközhasználat a tanárok számára sok mindent elárult.
Huszonegy nebuló tanul az 1/c-ben: nyolc lány és tizenhárom fiú. A vidéki tanulókon kívül Kapuvár valamennyi óvodájából érkeztek a gyerekek. A pedagógus változatos órákat tart a tanulóknak úgy, hogy zene, ének és mozgás is legyen benne. Sokkal könnyebben berögzülnek az ismeretek, ha oldott formában sajátítják el azokat. Dukainé Ruska Mónika a téri tájékozódásra nagy hangsúlyt helyez, hiszen az olvasáshoz, a sorrendiség felismeréséhez is fontos lehet. A pedagógus szerint az elsősök olyan biztos alapokkal érkeztek az óvodából, amely könnyebbé teszi a tanulást. A fegyelemmel az elején még akadnak problémák, de a kicsik idővel megszokják új környezetüket. Meg kell tanulniuk, hogy csak jelentkezés útján lehet felszólalni, a tanórákon pedig le kell ülni – mondta a pedagógus, aki muzikalitását kihasználva amikor csak teheti, közös éneklésre, zenélésre ösztönzi a gyerekeket.
Az elsősök tanító nénije szeretné, ha a kislányok és a kisfiúk a félév végére már a rövidebb szavakat el tudnák olvasni.

Beküldés dátuma: 2022. 10. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek