Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Osliban a biztosnak jobban örülnek

Fodor József több mint húsz esztendeje Osli polgármestere, de  a Molnár Elektronikai Kft.kábelrendszeréhez nemrég csatlakozott település első embere bemutatkozott azok kedvéért, akik esetleg még nem hallottak tevékenységéről. A falu tősgyökeres lakója a kőműves szakmában kezdett, de nősülése után biztosabbnak érezte a család fenntartását, ha magánúton folytatja a munkát. A mestervizsgát követően egyéni vállalkozó lett, és az építkezések alkalmával még alaposabban megismerte a helyiek gondolkodását.
Fodor József életében a rendszerváltáskor következett be a fordulat, ugyanis felkérték, hogy legyen a település vezetője. Miután a lakosságtól megkapta a többségi bizalmat, megkezdte a közéleti tevékenységet. Az 1.100-nál is több lakót számláló  Osli már akkoriban is rendezett falu volt: vezetékes vízzel és aránylag jó állapotú járdákkal rendelkeztek. A két csoporttal működő óvoda mellett 150 nebuló járt az iskolába, de mivel náluk is csökkent a gyermeklétszám, előbbi intézmény már csak egy csoporttal számol, a felsősök pedig átkerültek a Kapuvár Térségi Általános Iskolához.
Polgármesterségének kezdetén az emberek elsősorban az utak felújítását várták tőle. Fodor József meggyőzte a helyieket, hogy amíg a közművek ki nem épülnek, nem szabad aszfaltos útra költeni. Így történt, hogy Osliban fejezték be a környék első szennyvízcsatornáját, mely azóta is kifogástalanul betölti funkcióját. 1992-ben elkészült a korábbi kábeltévé-rendszer, mely közvetítette a kulturális egyesület által szervezett programokat. A vezetékes gáz jó tíz éve működik Osliban, ahol minden portáról rácsatlakozhatnak. Osli legújabb utcájában kedvezményes áron kínálták a telkeket, ezért közel harminc új házat építettek a fiatal családosok. Az elvándorlás nem jellemző, sőt, több külföldi is felfedezte magának a dinamikusan fejlődő községet. A modern kor meghaladta a húsz éve épült, elavult kábeltévé-hálózatot, melyet egyre többen lemondtak a faluban. Helyette a Molnár Elektronikai Kft.korszerű, csillagpontos technikával készült rendszerére csatlakoztak rá, így a lakosság igényei szerint választhatnak a szolgáltató által kínált, telefonnal és internettel bővített csomagokból. Eljárt az idő a művelődési ház felett is, ezért többfunkciós épületre alakították át, kibővítve egy tornacsarnokkal. Utóbbinak sokan örülnek, mert még télen is hódolhatnak sportszenvedélyüknek.
Osliban ragaszkodnak a civilekhez, hiszen az egyesületek által lehet leginkább a fiatalokat helyben tartani. Több mint százhúsz éve működik az önkéntes tűzoltó egyesület, ahova szívesen járnak a fiatalok, de ugyanilyen látogatott a sportklub is. Néhány éve alakult a Vadgesztenye Nyugdíjasklub, melynek tagjai hűen ápolják a hagyományokat. Az idősebbeket minden évben ősszel köszöntik fel, melynek alkalmából bensőséges programokat szerveznek. A település életét színesíti a falunap, valamint a Rába-menti Agrárnapok.

Fodor József némileg hadilábon áll a tervekkel, mert az élet arra tanította, hogy mindig a biztosat kell megragadni. A falu megújításának ötletét azért ő is dédelgette magában. Nyertes pályázatból idén sétálóút épül a templom környékén, ugyanitt fásítani fognak, de megoldódik a vízelvezetés problémája is, ezenkívül teljes felújítást kap a búcsúi miséknek helyet adó kálvária. A sportpályánál kerékpáros pihenőt hoznak létre, ahol az infrastrukturális feltételek már adottak. A projekt befejezése 2012.május 5-ig várható.
A 64 éves polgármester szerint sikereiket az önkormányzat jó hozzáállásának is köszönhetik. – Mindig azon voltunk, hogy amit lehet, a faluért tegyük. Ehhez hozzájárul, hogy nagyon szorgalmas a lakosságunk. Beküldés dátuma: 2012. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek