Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Őrizzük és ápoljuk szellemi örökségünket

Az érdekes nevű kezdeményezés feladata a kultúra területén tevékenykedő szakemberek és civil szervezetek összefogása, tehát egyfajta véleményformáló fórum létrehozása. Mindannyiunk közös kincse az évek és évtizedek során felhalmozott kulturális örökség, ezért fontos a hagyományok méltó ápolása. Könyvtárosok, művelődési házak dolgozói, levéltárak és múzeumok, helytörténeti kiállítóhelyek munkatársai, amatőr művészeti mozgalmak képviselői ülnek le a kerekasztalhoz, hogy megbeszéljék tapasztalataikat és jövőre vonatkozó terveiket. A Kapuvár-Beledi kistérségben ez a tevékenység is három mikrotérségi központ köré csoportosítható - mondta televíziónknak dr. Pintér Gábor. A két város mellett Mihályi centrum szerepe is meghatározó. A nemrég elnyert összeget dologi kiadások finanszírozására, terembérre, kiadványok megjelentetésének költségeire fordítják. Az előírás szerint negyedévente üléseznek az érintettek,  tavaly kulturális konferenciával kiegészítve tartották meg a programot. Idén a kisebb településeken tervezik a sorozat folytatását, ezért legutóbb Vitnyéden rendezték meg a találkozót. Ráadásul errefelé található Csermajor és Göbösmajor. Előbbi az élelmiszeripari iskoláról, utóbbi pedig természeti környezetéről és szabadidőközpontjáról vált ismertté. A kerekasztal-beszélgetésekre meghatározott körből hívják a résztvevőket, de ezek valójában nyílt ülések - említette a közművelődési referens. Egy-egy ilyen  találkozót nem úgy kell elképzelni, hogy rögtön asztal köré ülnek a megjelentek, hanem először a házigazda települések mutatkoznak be, amelynek a helytörténeti kincseit is megtekintik. A kultúra szakemberei is megtudhatnak számos olyan újdonságot, amelyről eddig nem volt tudomásuk, a mindennapi emberek pedig inkább az eredményeit tapasztalják meg a közkincs működésének. Dr. Pintér Gábor példának említette a kapuvári napok évenkénti rendezvényeit, vagy a kistérségi kulturális és a“Tavaszi szél” elnevezésű fesztivált. A kultúra és a szellemi örökség terjedése nem áll meg a települések határain belül, ezért össze kell fogni a tágabb térség ez irányú törekvéseit.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play