Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Minden generációnak meg kell tanulnia a kapuvári néptáncot

A kapuvári néptáncosok több évtizedes pályafutásuk során a viszontagságos időket is átélték nem egyszer, hiszen a szétválástól kezdve az összevonásig sok minden megtörtént velük. Mára azonban egy csapatot alkotnak és nemrég ünnepelték megalakulásuk 25. évfordulóját.

Ha Kapuvár néptánctörténetét szeretnénk felidézni, akkor az 1930-as évekig kellene visszatekinteni – mondta Csitei Gábor a Kapuvár Néptáncegyüttes megalakulásának 25 éves jubileuma alkalmából. A gyöngyösbokrétás csoportból az ’50-es években megalakult az Áfész (Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet) által működtetett táncegyüttes. 1989-ben menesztették a Hanság Néptáncegyüttes vezetőjét, Molnár Imrét. A táncosok egy része úgy döntött, hogy követi „Monekot”, így vele együtt távoztak. Az akkori művelődési központ igazgatója viszont befogadta a lelépett társulatot, így létrehozták a Kapuvári Néptánc Egyesületet, majd felvették a Rozmaring Néptáncegyüttes nevet. Tehát 2000-ig a városban két néptáncos csoport működött. Az akkori városvezetés véleménye szerint felesleges egy Kapuvár szintű településen két néptánccsoportot tartani, ezért kezdeményezték a Kapuvár Néptáncegyüttes létrejöttét.
Csitei Gábor 1993-ban csatlakozott a csapathoz. Az alapfeltételek megteremtésében a művelődési központ igazgatója, Kiss Tóth Istvánné segítette őket. A próbahelyszín biztosításán túl fellépőruhákat varrattak a résztvevőknek. A táncosok is megtették a magukét, így1991-ben már Hollandiában vendégszerepeltek. Ekkoriban került a csapat élére Simon András és felesége, akik után Göndőcs Ferenc vállalta a vezetői szerepet. Elérkeztünk 2001-hez, amikor a televíziónknak nyilatkozó Csitei Gábor átvette a stafétabotot.

– A kapuvári néptáncosok valamennyi vezetője – az akkori kornak megfelelően – mindent megtett azért, hogy az együttes jól működjön, különben ma nem lehetnénk itt – fogalmazott Csitei Gábor, aki összefoglalta a néptánccsoport eredeti küldetését. A hagyományőrző táncegyüttes a kapuvári táncokat, szokásokat, viseletet tartja életben. – Újra és újra meg kell tanulnia minden generációnak hagyományainkat, ezért megpróbáljuk a fiatalok életébe valamilyen szinten visszavinni ezeket a régi szokásokat a 21. századi körülmények között.
A többszörösen kiválóan minősült, napjainkban fénykorát élő együttes és egyéniben is elismert táncosai szolgáltatják mindezekhez az alapot. 2002 óta alapfokú művészeti iskola is működik Kapuváron. A dr. Barsi Ernő nevét viselő intézménynek köszönhetően a 17 és 25 év közötti fiatalokból álló együttes komoly utánpótlásbázissal rendelkezik. A fiú táncosok a mai Magyarország legdíszesebb férfi viseletét hordják magukon, a kapuvári verbunk pedig még egyedibbé teszi a fellépéseiket. Kuriózum még a rezgős és a friss csárdás, amelyek szintén helyi jellegzetességek. Nem véletlenül hangzott el korábban az egyik értékelésen, hogy a kapuvári verbunk olyan ritka, mint a jáki templom, mivel csak egy van belőle.

Az elmúlt tíz–tizenöt évben Európa számtalan országát bejáró Kapuvár Néptáncegyüttes 2015 márciusában ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A csoport tagjai szeptember óta készültek a Kárpát-medence teljes tánckultúráját bemutató jubileumi gálaműsorra, ami azt jelentette, hogy a heti rendszeres próbáikon kívül hétvégente is ropták a táncot. A fellépők családi élete emiatt az utóbbi fél évben kicsit háttérbe szorult, de a sok együtt töltött órának meg lett az eredménye. A régebbi táncosokat vendégségbe hívták a rendezvényre, hogy lássák, hol tartanak követőik. A talpalávalót a Cseh Tamás vezetésével működő népi zenekar szolgáltatta, s a műsorban felléptek az alapfokú művészeti iskola tanulói.

A rátartiság általában jellemző a rábaközi emberekre, de Csitei Gábor szerint ezzel önmagában nincs semmi gond, mert méltán büszkék hagyományaikra. Kapuváron és környékén több mint háromszáz fiatal tanulja a néptáncot, ezzel együtt ismerkedik településének múltjával. A jubileum alkalmából emléklapot vehetett át Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, valamint Hámori György polgármester az együttes támogatásáért. Az ünnepségen a város vezetője, Hámori György Kapuvár Városért Emlékérem kitüntetést adott át Molnár Imrének és Csitei Gábornak, Kapuvár kulturális és táncművészeti életében betöltött szerepéért.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play