Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Látni és érezni a szépet egyformán lehet

Természetes, hogy első hallásra kicsit meglepődött, mikor tudomására jutott: Csornáról, Győrből, Mosonmagyaróvárról, és Sopronból érkeznek hozzá a gyengénlátók, de csodálkozásán hamar felülkerekedett az érzés, hogy sokszor a szívével lát az ember. Nagy Imréné gyermekkora óta rosszul lát, de fokozatosan romlott állapota, ezért 1995-ben rokkantnak nyilvánították. Visszafordíthatatlan betegségén még a műtéti eljárás sem javítana. A szinte teljesen vak hölgy hangsúlyozta: összefognak a megyében élő sorstársakkal, így erre a programra is szervezetten érkeztek. Élményeit így foglalta össze: a “látás” náluk a szemtől a kézbe helyeződik át, ezért a szemlélnivalót tapintással próbálják befogadni.
Megkockáztatom: még a felnőtt korosztály képviselői között sem nagyon akadna olyan, aki el ne lágyulna a sok-sok szépség és kedvesség láttán, amikor belép az enesei babaházba. A gyűjtő negyvenhárom éve foglalkozik szenvedélyével, s televíziónk minden alkalommal jelen volt, hogy bemutassa e csodálatos hobbit, és tudósítson arról, ha változás történt a gyűjteményben. Ilyen alkalom ez a mostani is, mert még nagyobb területen várják a látogatókat, és persze újabb babákkal is gazdagodott a tárlat. A lassan ezer darabot számláló gyűjteménynek már a 2001-ben kialakított helyiség is szűknek bizonyult. Azóta 35 m2-es külső tér beépítésével növelték a bemutatóhelyet. Mivel a ház a vasút mellett helyezkedik el, a babakészítő a bővítés miatt a GYSEV-hez fordult, ahonnét nemcsak tanácsot, de segítséget is kapott. Ezenkívül jelentős támogatást nyújtott a helyi önkormányzat, s szívesen jöttek az emberek, hogy részt vegyenek a munkában. 
Podmaniczkyné különösen porcelánbabáit félti, ezért ezeket üveggel fedett vitrinek mögött állítja ki. A mesevilág és a valóság elevenedik meg egyszerre az életképekben, melyeket a maga átal készített tárgyakból állít össze, ezért e babákat kedvére öltözteti, hogy minél inkább megfeleljenek a jelenetnek. Pár mondatos útbaigazító tábla segíti a látogatót, hogy még jobban rá tudjon hangolódni a tárgyak által közvetített valós eseményekre. Podmaniczkyné megjegyezte: férjével együtt súlyos betegségen esett át, és szerinte ezért kicsit melankolikusak a figurák, és mély érzékenységről tanúskodik azok elrendezése. Újdonságnak számítanak a kézzel festett, Diana hercegnőt és környezetét szemléltető babák, valamint a kerti padokon pihenő, társalkodó hölgyek és urak.
Aki pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak tapintással, hanem szemevilágával is élvezheti a tárlatot, egyénileg is jelentkezhet, mert szeretettel fogadják az enesei babaházban: a kiállítás hétfő kivételével minden munkanapon látogatható, a bejelentkezőket telefonon fogadják: 06-30/40-50-517. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play