Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuváron külön épületben tanulnak az alsós és felsős évfolyamosok

A Kapuvár Térségi Általános Iskolában a 2023/2024-es tanévtől számos változás lépett életbe: több ismeretlen arc, új pedagógusok, az azonos korosztályba tartozó gyerekek helycseréje miatt pedig sokuknak szokni kell az új környezetet. Náluk is rövidebb lesz a nyári vakáció, de egy héttel hosszabb a téli és három nappal a tavaszi szünet.

A Kapuvár Térségi Általános Iskola székhely intézményében, illetve valamennyi telephelyén megkezdődött a 2023/2024-es tanév. A tanévnyitó ünnepséget a Széchenyi iskolában tartották meg.
Az Oktatási Hivatal engedélyezte az intézmény számára, hogy külön épületben tanulhatnak az alsósok és a felsősök. Ennek megfelelően 1-4. osztályig a Széchenyibe, illetve 1-2. osztályos tanulók a gartai telephelyre járnak, 5-8. osztályig pedig a régi Pátzay Pál iskolába
Horváth László megköszönte a szülők támogatását, akik annak ellenére együttéreztek velük, hogy kisebb-nagyobb problémát okoz a gyermekek utaztatása. Nagy segítségükre voltak a nyári szünetben az iskola munkatársai, valamint az ismerőseik, de a mostani felsősök és a korábban végzett diákok is részt vettek a padok költöztetésében. Az igazgató megjegyezte: Nagyon megható volt számára, hogy az első hívó szóra jöttek és segítettek az iskola egykori tanulói is. Kicsit úgy élte meg ezt a helyzetet, mint amikor a szülő kapja vissza a gyerekeitől azt az évtizedeken át nyújtott önzetlen szeretetet azzal, hogy fordított helyzetben ő is számíthat a támogatásukra.
Mivel a legtöbb osztályt érintette a költözés, a nevelőkre is sok feladat hárult, hiszen az összes szemléltetőeszközt, dekorációt át kellett pakolniuk a másik épületbe.
– Sajnos szomorú hírt kaptunk a szünidőben: idén nyáron elhunyt Buza Béla, iskolánk egykori tanára, aki még a nyugdíjazása után is tizenöt évig a segítségünkre volt. A ballagási ünnepségen még részt vett és úgy búcsúztunk el tőle, hogy találkozunk az évnyitón, de erre már nem volt lehetőségünk – mondta Horváth László.
Örömteli viszont, hogy a tanévnyitó ünnepségen két kollégájukat is köszöntötték: Makkos Gézáné ötven évvel ezelőtt vehette át a tanári oklevelet, ezért arany diplomát kapott, Kovács Sándorné pedig hatvanöt éve végzett a tanítóképzőben, ezért vas diplomával köszönték meg neki az elmúlt évtizedeket.

– Az idei 180 tanítási napból az első szeptember 1-je, az utolsó pedig június 21-e. Négy tanítás nélküli munkanappal számolunk: ebből az egyik pályaorientációs nap lesz, a másikon pedig nevelési értekezlet tartunk. Egy alkalommal tanulmányi kirándulást szervezünk, s végül a diákönkormányzat eldöntheti, hogy sportnapot vagy milyen egyéb elfoglaltságot szeretne tartani – folytatta az igazgató, majd elmondta, hogy több új kollégát fogadtak a mostani tanévre.

A Kapuvár Térségi Általános Iskolában már két éve tervezik, hogy egy épületben tanuljanak az azonos korosztályhoz tartozó gyerekek. Horváth László sok lehetőséget lát abban, hogy egy helyen dolgoznak a tanítónők, akik így könnyebben segíthetik egymás munkáját. A környezet ideális a Széchenyiben, melynek házakkal és fákkal védett udvara kiváló lehetőséget biztosít a szabadidő eltöltésére. Remélhetőleg hamarosan megkezdődhet az úszásoktatás a közelben lévő tanuszodában – tette hozzá az igazgató. Az ételt nem kell szállítani, mert a főzés az önkormányzat konyháján helyben történik. Az iskola két olyan tornateremmel rendelkezik, melynek köszönhetően minden testnevelést délelőtt tartanak meg.

Végül Horváth László elmondta: Nem tart attól, hogy később kezdődik a nyári vakáció, mert júniusban, az utolsó hétre tartogatják a tanítás nélküli napokat. Helyette viszont meghosszabbodik a téli szünet és tovább maradhatnak otthon január elején. Szerinte mindenki elégedett volt már az előző tanévben is, amikor nem kellett olyan hamar vis

Beküldés dátuma: 2023. 09. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play