Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapuvár felkerült a világ alkotóművészeinek szülőhelyét ábrázoló térképre

Rábaközi származású kortárs festőművész emléktábláját avatták nemrégiben Kapuváron. Az esemény nemcsak attól egyedülálló, hogy élő személyt ritkán ünnepelnek ezen a módon, hanem olyan interaktív „okostábla” került elhelyezésre, mely sok hasznos információt tartalmaz az alkotó életpályájáról.

„Honnét jöttünk, kik vagyunk és hova tartunk” – mondta a Kossuth-díj átvételekor a Franciaországban élő Reigl Judit, aki művészi életpályájával világszerte öregbíti Kapuvár hírnevét, ráadásul az egyetlen olyan kortárs magyar festő, akinek munkái állandóan láthatóak a New York-i Metropolitantól, Londonon, Berlinen és Itálián át a világ valamennyi vezető kiállítótermében. A 91 esztendős festőművész kisgyermekkorában Budapestre költözött szüleivel, mégis minden bibliográfiában Kapuvárt jelöli meg szülőhelyeként. Reigl Antal soproni főügyész lánya ma is jól emlékszik az udvaron álló fákra, az üveg mintázatú kapura, és arra, hogy milyen közel volt házukhoz a templom – fogalmazott Szőcs Géza kormánybiztos. A miniszterelnöki főtanácsadót régi barátság fűzi a művészhez, aki idős korára hivatkozva maradt távol a rendezvénytől.
Az emléktába Kapuváron, a Kossuth Lajos u. 6. szám alatti ház utcai homlokzatára került kihelyezésre, mivel ennek a teleknek az udvari lakásában született és élt Reigl Judit gyermekként. Az NFC-technológia révén, az okostelefonra telepített alkalmazásoktól függően különböző vezeték nélküli funkciók érhetők el az Interneten. A gyors adatátvitellel rendelkező készülékek ún. QR-kóddal olvassák le az információkat.

Hámori György rövid ünnepi beszédét követően további termékeny alkotóéveket kívánt a művésznőnek, aki munkáival a digitális táblán át azt üzeni az érdeklődőknek, hogy egyetlen dolog állandó az életben: a változás. ©MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play