Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapuvár "aranykorát" idézi meg a könyv

Kapuvár jövőre ünnepli fennállásának 850. évfordulóját, ezért a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola történelem szakos tanára erre az alkalomra időzíti könyvének megjelenését. A kiadványban a báró életútja és a dualizmus kori település korrajza elevenedik fel. A bányászatban rövid idő alatt nagy hírnévre szert tevő, 1883-ban magyar állampolgárságot kapott Berg Gusztáv barátság révén került Kapuvárra, amikor elhatározta, hogy  az elmaradott uradalmat felvirágoztatja és létrehozza a mintagazdaságot. A báró 1864-ben otthagyta jól fizető bécsi állását, és beköltözött a Hanság fővárosába, ahol 1903-ban bekövetkezett haláláig tevékenykedett.
Pavlóczki Béla rengeteg időt és energiát fordít
arra, hogy minél több  ismeretet szerezzen a Berg család áldásos tevékenységéről. A báró ide érkezése után elemezte és racionalizálta a kiadásokat, megnövelte a gazdasági épületek számát, a cselédeknek Öntésmajorban iskolát építtetett, részt vett az első takarékpénztár és a tűzoltóegylet megszervezésében, elindította a heti vásárt, hozzálátott a majorokat összekötő kisvasút építéséhez. Ugyancsak az ő nevéhez köthető a kaszinó és a járási bíróság építése, valamint tagja volt a kórházalapítók társaságának stb. Berg Gusztávot 70 éves születésnapja alkalmából, 1898-ban Kapuvár díszpolgárává avatták. A város jótevőjéről készült szobrot a Pátzay Pál Általános Iskolában, a festményt pedig a kaszinó nagytermében helyezték el. Jólelkűsége, adakozókészsége halála napjáig megmaradt: utolsó évében az összes cselédet beíratta az országos pénztárba, és befizette helyettük a tagdíjat. A több ezer főre duzzadt kapuvári gyászolók mellett a vármegyei élet, és az országos vezetés több jeles képviselője lerótta tiszteletét koporsójánál.
A kapuvári önkormányzat nemrég adta át a Kis-Rába-hidat, melyet szeretnének egy konkrét személyről elnevezni. Pavlóczki Béla meg van róla győződve, hogy Berg Gusztáv az az ember, aki a legméltóbb erre a “szerepre”.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 21.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play