Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hol hosszú volt a farsang, hol meg rövid

Kótai Lászlóné nyugalmazott pedagógus 1958-ban kezdett az alsó tagozatosoknál, férje viszont a felsősöket tanította Beleden. A tanítónő a kötelező órákon túl is szívesen foglalkozott a gyerekekkel, és a bábszakkör vezetése mellett 1989-től elvállalta a hagyományőrző tevékenységet. A helyi adatközlők annyi mindent elmondtak a hajdani népi játékokról, hogy ezek alapján színpadra rendezték a régi farsangi szokásokat, de az írott anyagok közül nagy segítséget nyújtott dr. Horváth Győző vicai és dr. Baranyai Lenke soproni pedagógus könyve is.
Az 52 éve Beleden élő Kótai Lászlóné úgy emlékszik, hogy falujában a farsangi szokásoknak nem alakult ki egységes arculata, mert a települést mindig heterogén közösség alkotta. Sokan, sokféle szokást hoztak magukkal, de az azonos társasághoz tartozó és ugyanabba a kocsmába járó lányok valamint fiúk csak rájuk jellemző mintájú kötényt hordtak, amit különösen szívesen viseltek a mulatságok alkalmával. A kisebb ünnepségeket iskolákba, óvodákba tartották meg, a Szarvas vendéglő nagytermében viszont sokan összejöttek. Az egyik jelmezes bált interjúalanyunk konferálta fel. Horváth László volt kollégája egyszer azt találta ki, hogy elhozza magával  nyolcadikas tanulóit a felnőtt bálba, hadd ismerkedjenek a nagyok szokásaival. A mostani vasbolt helyén lévő kávéházba  a tehetősebb népek jártak, de ők nem mulatozással, hanem jóízű vacsorával és beszélgetéssel töltötték a farsangi idényt. Kótai Lászlóné egyik adatközlőjének elmondása szerint az említett Szarvas vendéglő különtermében kaszinó is működött.
A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tartott, de ez nem azt jelenti, hogy unos-untalan tivornyáztak az emberek, mert vagy farsang vasárnapján, vagy pedig húshagyó kedden szórakoztak. A zenészek elhúzták a Rákóczi-indulót, majd hazamentek a vendégek. Nagy divatja volt ilyenkor a férjhez menésnek, de akinek mégsem sikerült párt találnia, azt megtréfálták az ismerősök. Katolikus községekben még ma is  megtartják Szent Balázs-áldását, ami szintén az ünnepkörhöz tartozik.
Beled településrésze Vica, ahol jobban összetartó közösség él, ezért sokáig őrizték a farsangi szokásokat. A nyugalmazott pedagógusnak így mesélték a nála idősebbek: csapatban mentek a legények a lányos házhoz, és illedelmes rigmus szavalása közepette a kezük ügyében lévő pálcára kérték a lyukas közepű fánkot.  A kikért hölgyek és kísérőik a kocsmában folytatták az ünnepséget, akit viszont nem engedtek, vagy pedig nem jött el érte fiú ismerőse, az szüleivel együtt külön asztalnál foglalt helyet. A mulatság megszokott “kellékei”voltak  a “lesőködő”, pletykás öregasszonyok, akik a táncterem szélén lévő székekre ültek le. - Beleszólni nem lehetett a dolgokba, de megszólni, azt igen! - tájékoztatott a falusi szokásokról Kótai Lászlóné.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 23.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play