Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ha indokolt, szirénával és kék színű villogóval érkezik a segítség

A csornai orvosi ügyelet jelenlegi formáját 2003-ban kezdték el szervezni, mert a korábbi struktúra nem felelt meg a jogszabályoknak. Jobb és gyorsabb ellátást reméltek egy központi helyre kijelölt ügyelet révén, ahol biztosítják a technikai és személyi állományt. 2004-ben már így látták el a sürgős és munkaidőn túli feladatokat, majd a Csorna környéki települések szakemberei után a város orvosai is csatlakoztak az ügyeleti munkához. – Nagyon sokat köszönhetünk az akkori kórházi vezetésnek, dr. Krizmanich Máriának és a gazdasági részlegnek, akik a rendelkezésünkre bocsájtottak egy helyiséget.  Ez ugyan leromlott állapotban volt, de viszonylag centrális helyen, és legalább a kórház szomszédságába kerültünk – mondta dr. Balázs Mihály. Időközben pályázati pénzből megépült a csornai egészségház, mely már minden igényt kielégít. Az orvos szerint országos viszonylatban is a legjobbak közé tartoznak a rendelő, és hozzá csatolt szociális helyiségek. A térség ügyeleti rendjének gazdasági és  technikai hátterét a bősárkányi polgármesteri hivatal biztosítja, mint a környező településeket összefogó önkormányzat. Pályázati forrásból vásárolták azt a Suzuki gépjárművet, mellyel házhoz mennek az ügyeletesek.
A szakmai vezető jelezte, hogy néha súlyos, életveszélyes állapotú beteghez, belgyógyászati rosszullétekhez hívják őket, de a lázas esetek a leggyakoribbak. Hamarabb hívják őket telefonon, ha gyerekekről van szó. – Természetesen minden picinek látszó baj mögött is lehet komoly probléma, ezért érthető a szülők aggodalma – mondta dr. Balázs Mihály. Hozzátette: A három-négy napig tartó emelkedett testhőmérséklet miatt sem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen ha az nem extrém magas, a rutinos szülők is meg tudják adni a segítséget. A lázcsillapítás nem igazán az ügyeletesek feladata. A legtöbb megkeresés a hét végén érkezik, ezért jó lenne duplázni a gyógyítók számát. Az orvosok tevékenysége alkalmanként kiegészül a baleseti sérülések ellátásával és rendőri megkeresésekkel is, ezenkívül szerencsére ritkán, de van olyan, amikor már csak a halál beálltát tudják megállapítani.
Az orvosnak is jár a szabadidő, de az ügyelet létrehozását az indokolja, hogy a munkaidő lejártával is szükség van egy olyan szervezetre, amely mindig igénybe vehető. A csornai vidéki háziorvosi ügyelethez huszonhárom körzetben kb.negyvenezer ember tartozik. A szabályok szerint minden egyes orvosnak kötelező részt venni a szolgálatban, de néhányan közülük azt is vállalják, hogy leveszik a gondot társaik válláról. – Kezdetben viszonylag tűrhető finanszírozásunk volt, de azt hiszem, nem árulok el titkot, hiszen ezt mindenki tudja Magyarországon, hogy legalább hat éve nem változtattak a javadalmazásunkon – mondta az orvos. Az ügyeletet ellátó személyzet egyre nagyobb aggályokkal néz a jövő elé, mert ha minden így marad, egyszer csak meg fog szűnni a rezidensek és a segédek hajlandósága. Sokszor felmerült az önkormányzatok részéről is, hogy a létszámot emelni kellene, hiszen az adott szolgálatban egy orvos, egy ápoló és egy gépkocsivezető tartózkodik, a második orvos beállításának viszont anyagi akadályai vannak. A feladatokat rangsorolni kell, így elsőbbséget élveznek a sürgős esetek, melyek nem a páciens megítélése szerint minősülnek ennek, hanem, hogy objektív, életet veszélyeztető természetűek. Ilyenkor sincs fennakadás, mert az ügyeleteseknek jó a viszonya a mentőszolgálattal, akik átveszik a halaszthatatlan feladatokat. Ha a jármű épp úton van, akkor Győrből érkezik a segítség.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play